Michel Preud'homme verdedigt zich: "Wil voor een keer op de trainersbank zitten in Anderlecht"

18/04/17 om 16:04 - Bijgewerkt om 20:33

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie twee weken schorsing en 600 euro boete gevorderd als sanctie voor Michel Preud'homme.

Michel Preud'homme verdedigt zich: "Wil voor een keer op de trainersbank zitten in Anderlecht"

© BELGA

"Laat mij de komende zeven wedstrijden gewoon mijn werk doen. Ik wil voor een keer op de trainersbank zitten in Anderlecht", reageerde de coach van Club Brugge op die vordering.

In de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi (1-1) op speeldag twee van de play-offs sloegen bij Preud'homme de stoppen door toen de Zebra's bij een 1-0 stand een penalty kregen, na betwistbaar handspel van Ricardo van Rhijn. De Nederlander van Club Brugge werd in de rug geduwd, verloor naar eigen zeggen zijn evenwicht en raakte zo het leer met de hand. Scheidsrechter Luc Wouters moest na de gefloten strafschop zijn vierde official even bijstaan om de gemoederen op de Brugse bank te bedaren. Preud'homme werd niet naar de tribunes gestuurd, maar door de tussenkomst van de Reviewcommissie kreeg de fase een disciplinair staartje.

Volgens de Reviewcommissie was het 'agressieve, negatieve gedrag' van Preud'homme 'onaanvaardbaar'. "Zo geeft hij het slechte voorbeeld aan de jonge trainers, dit gedrag gaat in tegen de normale gebruiken in onze sport", stelde de commissie in zijn verslag.

Bondsprocureur Chris Vandenbossche kon begrip opbrengen voor de emoties van de T1 van Club, maar vond dat de grenzen overschreden zijn. Door de vordering van het parket dreigt Preud'homme de belangrijke verplaatsing naar RSC Anderlecht (23/04) en de thuiswedstrijden tegen KV Oostende (26/04) en Zulte Waregem (01/05) vanuit de tribunes te moeten volgen.

Michel Preud'homme verdedigt zich: "Wil voor een keer op de trainersbank zitten in Anderlecht"

© BELGA

Delen

Door mijn persoon en door het belang van Club Brugge zijn de camera's altijd op mij gericht.

"Vorig jaar stapte ik op het terrein en kreeg ik een strafvoorstel van twee wedstrijden. Dat heb ik meteen aanvaard, want ik was inderdaad in de fout gegaan. Nu ligt de situatie anders", opende MPH zijn pleidooi. "Ik ben niet agressief geweest, zoals de Reviewcommissie schrijft. Misschien ben ik wel expressief. Maar elke trainer gooit zijn armen in de lucht. Ik heb er spijt van dat ik mijn notitieboekje weggooide, maar de bewoordingen van de Reviewcommissie zijn wel heel erg overdreven. Ik ben doelman geweest en wist wel degelijk dat het boekje voor mij op de grond zou terechtkomen. Het was geen 'ondoordachte worp'. Door mijn persoon en door het belang van Club Brugge zijn de camera's altijd op mij gericht. Daarom gebeurt er niet meer dan bij de andere clubs, maar zie je wel meer. Zo pikt men alle kleine dingen op en probeert men een negatief beeld van mij te schetsen."

Ook scheidsrechter Luc Wouters gaf zijn visie en bevestigde dat hij de fase beoordeeld had. "Preud'homme heeft niets gezegd dat over de schreef ging. Hij liet me alleen maar weten dat er een duw op van Rhijn was geweest", zei de ref. "Wouters heeft de situatie gelezen en beoordeeld. Waarom moet een Reviewcommissie, die de zaak niet begrijpt, dan nog tussenkomen?", vroeg Preud'homme zich af. "Ik ben vaak geschorst tegen Anderlecht, ik wil er graag eens op de bank zitten. Laat mij de komende zeven wedstrijden gewoon mijn werk doen", besloot hij.

De Geschillencommissie maakt dinsdagnamiddag zijn sanctie bekend.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!