Michel Preud’homme: “Ik hou van de bekercompetitie”

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Twee dagen voor de bekerfinale tussen Club Brugge en Standard sprak Michel Preud’homme de verzamelde pers toe.

Club Brugge kan zondagnamiddag over een zo goed als volledig fitte kern beschikken. “Enkel Bernie Ibini-Isei en Stefano Denswil staan nog aan de kant”, legt Preud’homme uit. “Abdoulay Diaby heeft deze week alles kunnen meedoen op training, net zoals alle anderen. Deze bekerfinale was voor ons een doel op zich en dat hebben we dus bereikt. In competitieverband hebben we tot nu toe zelfs al beter gedaan dan hetgeen vooropgesteld was. We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we voluit wilden gaan in de Beker van België én in de competitie. Omdat we al voor Nieuwjaar uitgeschakeld waren in de Europa League hebben we uiteindelijk geen keuzes moeten maken.”

Geen favoriet

Dat Standard zich vorige week niet kon plaatsen voor play-off 1 durft Preud’homme geen voor- of nadeel te noemen. “Zo’n bekerfinale staat los van de competitie. We mogen ook niet vergeten dat Standard echt wel een goede ploeg is en dat wij in de competitie in Luik met 2-0 verloren hebben. Er staan zondag twee ploegen met veel kwaliteiten tegenover elkaar. De pers mag Club Brugge als favoriet naar voren schuiven, maar ik doe dat niet. Standard blijft een heel gevaarlijke tegenstander.”

Yannick Ferrera

Met Michel Preud’homme en Yannick Ferrera staan zondag ook twee tactisch heel sterke trainers tegenover elkaar. Beiden werkten ook nog samen bij AA Gent en Al-Shabab. “Het gebeurt steeds vaker dat ik op de bank van de tegenstander een oude bekende zie zitten: Bob Peeters, Emilio Ferrera, Yannick Ferrera, Glen De Boeck… Ik geloof heel hard in Yannick, anders zou ik hem ook niet bij me genomen hebben in Gent en Al-Shabab. Hij werkt heel professioneel. Wat ik vind van de kritiek die hij nu te verduren krijgt ? Als trainer ben je nu eenmaal de ‘punching ball’ van de pers. Ik laat dat in elk geval van me afglijden.”

“De pers mag Club Brugge als favoriet naar voren schuiven, maar ik doe dat niet”

Twaalfde finale

Voor Michel Preud’homme wordt het zijn twaalfde bekerfinale. Hij speelde er zes als speler, waarvan vier in België, en ook als coach stond hij al vijf maal in de finale, waarvan drie keer in België. Voor Ferrera wordt het zijn allereerste finale. “Die ervaring helpt natuurlijk wel tot op een bepaald niveau, maar het blijven de spelers die het moeten doen”, aldus Preud’homme. “Als trainer kan je alleen maar proberen de spelers zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar ik hou wel van de bekercompetitie. Het zijn wedstrijden waarin je telkens alle kaarten op tafel moet gooien. Het wordt beslist in die ene wedstrijd en zo’n finale is altijd een speciale dag.”

Frish

In aanloop van deze finale haalden verschillende spelers al aan dat het grote verschil met vorig jaar nu vooral de frisheid is. Toen Club vorig seizoen tegenover Anderlecht stond in het Koning Boudewijnstadion had het net de terugwedstrijd van de 1/8ste finale van de Europa League bij Besiktas afgewerkt. “Het klopt dat we nu een totaal andere voorbereiding kenden, maar eigenlijk zijn de problemen vorig jaar pas later gekomen. Pas in de play-offs en na die wedstrijden tegen Dnipropetrovsk begon de vermoeidheid en blessurelast door te wegen.”

Duurzame topclub

Blauw-zwart kan zondag zijn tweede beker op rij pakken en in mei volgt mogelijk ook nog een landstitel. Kunnen de Bruggelingen eindelijk opnieuw aanknopen met de successen van weleer ? “Dat is uiteraard de bedoeling. We willen elk jaar in die bekerfinale staan en elk jaar meestrijden om de titel. Samen met Anderlecht zijn wij de enige club die er al altijd bij was in play-off 1. In de eindstrijd komt het dan uiteindelijk aan op details die over winst of verlies beslissen.”

(KPL)