Michel Preud’homme: “20 op 30 nodig om kampioen te worden”

Michel Preud'homme. © BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Morgen begint Club Brugge aan play-off 1 met een wedstrijd tegen KV Oostende. Vrijdagmiddag sprak Michel Preud’homme de verzamelde pers toe.

Voor de allereerste wedstrijd in play-off 1 kan Michel Preud’homme zaterdag gewoon rekenen op Benoît Poulain. De Fransman liep op stage in Marbella een verrekking op, maar raakt toch tijdig fit. Stefano Denswil, die ook opnieuw voluit meetraint, is er nog niet bij. “Stefano was toch een maand buiten strijd en heeft nog wat ritme nodig, terwijl Benoît slechts een paar dagen aan de kant stond”, is de uitleg van Preud’homme, die zijn spelers de voorbije dagen fysiek en mentaal moest voorbereiden op de laatste rechte lijn richting titel. “Dat is het leven van een voetbalploeg: leren omgaan met de omstandigheden. We wisten wat ons te doen stond op stage: ofwel hadden we bij bekerwinst de spelers met de voetjes op de grond moeten houden, ofwel moesten we proberen het vertrouwen terug in de groep te krijgen. Het is dat laatste geworden.”

Regelmaat

De Brugse trainer ziet alvast enkele grote verschillen met vorig jaar, toen blauw-zwart ook als leider aan de play-offs begon maar de titel nog uit handen gaf. “Nu is zo goed als iedereen beschikbaar. Bovendien hebben we ook minder wedstrijden in de benen dan vorig jaar en dat is ook positief. Voor een club als Club Brugge is vooral die regelmaat belangrijk. We stonden tweemaal op rij in de bekerfinale, werden twee keer winnaar van de reguliere competitie en haalden tweemaal de groepsfase van de Europa League. Bovendien hebben we ook nog altijd het meeste aantal supporters én scoorden we weer het meeste aantal doelpunten. Natuurlijk willen we de titel pakken, maar dat hangt af van details.”

Titelfavoriet

Door heel wat waarnemers worden de Bruggelingen nu wel als favoriet naar voren geschoven om eindelijk die veertiende landstitel te pakken. “Ik heb geen probleem met die favorietenrol. Maar dat heb ik ook gezegd voor aanvang van de bekerfinale en iedereen wat er gebeurd is in het Koning Boudewijnstadion. De ervaring leert ons dat het in de play-offs elke week kan keren. Maar wij hebben zeker geen schrik om één van de favorieten genoemd te worden. Tot nu doe hebben we al onze doelen bereikt. Na Nieuwjaar hadden we als doel vooropgesteld om de reguliere competitie te beëindigen met 57 punten. Het zijn er uiteindelijk 64 geworden. In de play-offs zullen we zeker 20 op 30 nodig hebben om kampioen te worden.”

Benoît Poulain zit in de selectie.
Benoît Poulain zit in de selectie.© BELGA

Buitenshuis beginnen

Zijn eerste wedstrijd speelt Club Brugge als leider vreemd genoeg op verplaatsing, maar dat is voor Preud’homme geen thema. “Starten in eigen huis is misschien een voordeel, maar ik herinner me ook dat we eens op de eerste speeldag wonnen van Lokeren, maar een week later dan gingen verliezen in Kortrijk. We spelen in onze eerste vier matchen drie keer buitenshuis. Als het daarin fout loopt, zal het er vooral op aankomen om rustig te blijven. Want dan spelen we nog vier keer thuis in onze laatste zes wedstrijden. Mocht ik de kalender zelf mogen samenstellen, zou ik eerlijk gezegd ook niet weten wat het best is.”

Schiervelde

Dat die eerste wedstrijd tegen KV Oostende zaterdagavond in Roeselare gespeeld wordt, durft Michel Preud’homme ook geen voordeel voor zijn ploeg te noemen. “In de reguliere competitie zijn we gaan winnen in Oostende en bovendien denk ik dat het veld in het Albertpark er beter bij ligt dan op Schiervelde. Het is moeilijk om op voorhand te zeggen of dat een voor- of een nadeel is, maar ik kan me wel voorstellen dat KVO liever in Oostende gespeeld had.”

Toekomst

Preud’homme dropte vandaag ook een bommetje door in een interview met Sporza te verklaren dat hij al weet wat hij volgend seizoen zal doen, maar daarover nog niet wenst te communiceren. Ook op de persconferentie bleef hij daarover op de oppervlakte. “Ik wil er geen thema van maken. De mensen die het moeten weten, weten het ook. Dit zal geen invloed hebben op de play-offs.”

(KPL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier