“Lang niet alleen supporters bezoeken Jan Breydelstadion”

We zien de stadiongidsen van Club Brugge met boven v.l.n.r.: Etienne Cauwels, Rony Van Parys, Gilbert De Vooght, Jan Spegelaere en Nicole Van Maele. Onder v.l.n.r.: Eric Kerkhof, Luc Desmit, Bart Debeer en Geert Nolf. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

“Onze gidsbeurt duurt 90 minuten, maar verlengingen zijn mogelijk”, knipoogt gids Eric Kerkhof. Wat volgt is een unieke kijk achter de schermen van het Jan Breydelstadion, doorspekt met leuke anekdotes, weetjes en andere eigenaardigheden.

De rondleiding in en rond het stadion start aan de Clubshop, waar onze gids de groep van het KA uit Geraardsbergen wat geschiedenis over blauw-zwart bijbrengt en even test welk vlees hij in de kuip heeft. Opvallend is dat er enkele Gentfans en zelfs een Anderlechtsupporter de rondleiding zal meevolgen. “We zijn dat gewoon en delen dan graag eens een plaagstoot uit”, lacht Eric. “Ik verzoek ze vriendelijk om toch zeker even voor Club Brugge te supporteren. Sommigen gaan daarin mee, maar anderen weigeren pertinent, vooral de meisjes.”

Vrijgezellenfeestjes

“We hebben een heel gevarieerd publiek. Dat gaat van mensen met een beperking tot scholen en zelfs grote bedrijven. Onze jongste bezoekers laten we ook meestal eens in de tribune zitten en een collega vertelde me dat er ooit een groep kinderen op indrukwekkende wijze het supporterslied ‘You Never Walk Alone’ uit volle borst zong. Zelfs tijdens vrijgezellenfeestjes staat een bezoek aan Jan Breydel regelmatig op het programma. Zij hebben al hun attributen mee en dat zorgt wel voor grappige en sfeervolle toestanden. Ook supportersclubs schrijven zich vaak in voor een rondleiding.”

Via het supportersdorp gaan we het stadion binnen. We lopen door de spelerstunnel, krijgen de kleedkamer van de scheidsrechter te zien om daarna via het veld, de business-seats, de perszaal en de veiligheidstoren in het Clubmuseum terecht te komen. “De bezoekers komen zo eens op plaatsen waar supporters anders niet mogen komen”, aldus Eric. “We laten de mensen niet alleen rondlopen, maar bouwen er ook een verhaal rond en geven wat leuke weetjes en anekdotes over de geschiedenis van Club mee. Op die manier maken wij het verschil met heel wat andere grote ploegen die stadionrondleidingen aanbieden.”

De ronde doorheen het Jan Breydelstadion bestaat ondertussen ongeveer 15 jaar. “Intussen is de inhoud al enorm gewijzigd en worden de rondleidingen op veel grotere schaal georganiseerd. Al elf jaar draag ik mijn steentje bij als gids. Voorheen was ik binnen het pr-team van Club Brugge actief en vertegenwoordigde ik blauw-zwart op verschillende evenementen. De rondleiding was vroeger een onderdeeltje van het ontvangen van bedrijven en gasten, terwijl het nu hoofdzaak is geworden.”

Eric begeleidde vorig jaar meer dan 80 groepen doorheen Jan Breydel. “Dit jaar zal ik op een 70-tal afklokken, want het gidsenteam werd weer verder uitgebreid. Ondertussen zijn we al met elf en dat is geen overbodige luxe als je weet dat er soms groepen van 200 man intekenen. De meeste van onze gidsen zijn gepensioneerd en wonen in de omgeving van Brugge. Het zijn allen Clubsupporters in hart en nieren en kunnen een groep vlot toespreken. Het is een heel dankbare job en ik haal er veel voldoening uit”, besluit de 69-jarige gepensioneerde uit Varsenare.