Ivan Leko: "Ik heb nooit getwijfeld en vertrouw in mezelf"

09/06/17 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:46

Club Brugge heeft vrijdagochtend ex-speler Ivan Leko (39) voorgesteld als nieuwe hoofdcoach. De Kroaat komt over van STVV en tekende een contract voor twee seizoenen. "Ik ben extreem trots en blij dat ik bij deze club kan terugkomen", aldus Leko.

Ivan Leko: "Ik heb nooit getwijfeld en vertrouw in mezelf"

© BELGA

Donderdagavond werd bekendgemaakt dat Ivan Leko een contract voor twee seizoenen bij Club Brugge ondertekende. De 39-jarige Kroaat was dit seizoen nog bij Sint-Truiden actief, maar nu volgt hij dus Michel Preud'homme als nieuwe hoofdtrainer bij blauw-zwart op.

"We kregen heel wat aanbiedingen binnen van mogelijke opvolgers voor Michel", opende voorzitter Bart Verhaeghe de persconferentie. "Met Ivan Leko opteren we echter voor een coach die perfect binnen de visie van onze club past. Hij is jong, maar zijn gedrevenheid, mentaliteit, passie en tactische sterkte, hebben ons over de streep getrokken. We hebben er vertrouwen in dat beide partijen elkaar sterker zullen maken. Mits een goede omkadering kan er een perfecte symbiose ontstaan tussen Ivan Leko en Club Brugge."

Delen

Ik ben extreem blij en trots om bij Club Brugge terug te zijn

Daarna nam Ivan Leko zelf ruim de tijd om de aanwezige pers - in het Nederlands - te woord te staan. "Ik ben extreem blij en trots om bij Club Brugge terug te zijn. Het is als een droom die uitkomt. Ik heb nog steeds goede relaties met de omkadering en de supporters, dus dat is mooi meegenomen."

Met zijn 39 lentes is de Kroaat wel nog bijzonder jong om als hoofdtrainer bij een topclub aan de slag te gaan. "Dat klopt, maar ik heb heel veel geloof en vertrouwen in mijn eigen kunnen. In het voetbal kan het snel gaan, dus ik denk niet dat ik deze stap te vroeg zet. Vanuit de supporters is er enerzijds enthousiasme, maar anders ook wat twijfel. Dat snap ik wel, maar ik ken Club Brugge goed en weet perfect wat de supporters willen."

Leko droeg van 2005 tot 2008 de blauw-zwarte kleuren en was toen al een van de voortrekkers op het middenveld. "Die passie voor het spel wil ik overbrengen naar mijn nieuwe spelersgroep. Ik wil winnaarsmentaliteit zien, dominant voetbal spelen en een enorme grinta. Daarmee moeten we erin slagen om dag na dag, match na match vorderingen te maken. De spelers moeten met de glimlach naar de training komen en tijdens de wedstrijden wil ik mentaliteit en vechtlust zien."

Delen

Staat van verdienste, loon of andere zaken zijn voor niet belangrijk, wel de prestaties op het veld

Bij STVV had Ivan Leko met Mechele, Vetokele en Bolingoli drie Club-huurlingen onder zijn hoede. "We maakten samen veel progressie, dus dat zal ook wel meegespeeld hebben in de beslissing van het bestuur. Een voordeel voor die drie mannen? Neen, want ik zal altijd in functie van het collectief denken. Iedereen start op dezelfde golflengte en de kwaliteit zal altijd primeren. Staat van verdienste, loon of andere zaken zijn voor niet belangrijk, wel de prestaties op het veld."

Leko nam ook even te tijd om een blik te werpen op de huidige kern. "Als er nog iets bij moet komen? We zullen Messi en Ronaldo halen", grapte de Kroaat. "We beschikken over een sterke kern en vanaf dag één zal ik de nadruk leggen op de focus. Alle neuzen moeten in dezelfde richting staan."

Na vier seizoenen Michel Preud'homme is de uitdaging voor Leko des te groter. "Het is niet makkelijk om een sterke persoonlijkheid als Michel op te volgen. Hij is een winnaar en verdiende al zijn strepen als trainer. Ik wil absoluut geen kopie van Michel zijn. Vanaf vandaag is het Ivan Leko en zijn technische staff die de lijnen zullen uittekenen."

Om af te sluiten nam algemeen manager Vincent Mannaert nog even het woord. "De komende dagen en weken zullen we in samenspraak met Ivan de technische staf vervolledigen (Club Brugge moet na het vertrek van Philippe Clement onder meer nog op zoek naar een nieuwe T2, red.). Het is logisch dat Ivan ook daarin zijn stempel zal mogen drukken."

"In de keuze voor Ivan was zijn voetbalfilosofie doorslaggevend. Vanaf ons eerste gesprek waren we onder de indruk van de visie van onze nieuwe trainer. Hij is een echt voetbaldier en blaakt van de ambitie. Bovendien mogen we niet vergeten dat hij heel wat internationale ervaring en leiderschapskwaliteiten heeft. Op je 20ste aanvoerder worden bij Hajduk Split, dat doe je niet zomaar. Hij is de juiste man op het juiste moment. We beseffen dat er mogelijk wat tijd nodig zal zijn, maar met Ivan willen we elke dag en elke match vooruitgang boeken", besloot de manager.

(SB)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!