Eersteklasse voetbal in Brugge kost de stad 850.000 euro

© BELGA
Redactie KW

Dat blijkt uit het antwoord op de vraag van het Brugse gemeenteraadslid Paul Jonckheere (CD&V).


© BELGA

Hij roept voetbalverenigingen dan ook op om een bijdrage te leveren om zo wat meer financiële ruimte te creëren in de politiebegroting. Met Club Brugge en Cercle Brugge bezit de Brugge twee eersteklasseclubs en dat laat zich voelen in de kas van de politie en de stad. Zo werden tijdens de thuiswedstrijden van Club Brugge in totaal 1.231 politiemensen ingezet, goed voor 7.102 gepresteerde uren en een kostenplaatje van bijna 600.000 euro. Voor Cercle Brugge werden 343 politiemensen ingeschakeld die samen 1.767 uren aan de slag waren. Dat kostte 150.000 euro. Daar komt nog eens 100.000 euro bovenop voor de begeleiding van de supporters en verplaatsing.

Bijdrage

Ook andere zones en de federale politie maken kosten door de bijstand die ze leveren. Normaal wordt dat gecompenseerd door de inzet van Brugse politiediensten bij evenementen in andere zones, zoals Rock Werchter of een Europese top in Brussel, al wordt wel erkend dat Brugge meer bijstand krijgt, dan dat ze ‘terugbetalen’.

Gemeenteraadslid Jonckheere wil dan ook dat de verenigingen een bijdrage leveren om de kosten bij stad en politie wat te drukken. Hij stelt ook voor om een deel van de bijdrage terug te laten vloeien naar de gemeenschap, bijvoorbeeld om jongeren aan te zetten om te sporten.

Goede verstandhouding

Burgemeester Renaat Landuyt, die op vakantie is, reageert via Het Nieuwsblad voorzichtig op het voorstel, omdat er op dit moment een goede verstandhouding heerst tussen de clubs en de stad. Eerder opperde provinciegouverneur Decaluwé om te zoeken naar kostenoptimalisatie, zeker in tijden waar steden, gemeenten en politiezones het financieel niet breed hebben. Ook de Pro League zit mee rond tafel om te helpen zoeken naar oplossingen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier