Drie hooligans uit Den Haag gearresteerd voor rellen in Brugge

Redactie KW

Drie twintigers uit het Nederlandse Den Haag zijn woensdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de rellen na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp op 22 oktober. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. In het dossier zaten al drie Brugse hooligans in de cel.

Op 22 oktober kwam het na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp tot zware rellen op de Gistelse Steenweg in Sint-Andries. De relschoppers zorgden voor heel wat schade aan woningen en voertuigen. De politie werd bekogeld met allerhande projectielen, waardoor liefst twaalf politiemensen verwondingen opliepen. De speurders analyseerden de camerabeelden van de politiehelikopter en de talrijke filmpjes die door omwonenden en getuigen aan de Brugse politie bezorgd worden. Op die manier kon de betrokkenheid van drie mannen uit Den Haag duidelijk aangetoond worden. Twee van hen waren tijdens de rellen al bestuurlijk aangehouden.

Het onderzoek wees uit dat de mannen bewust naar Brugge afzakten om keet te schoppen. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want de hooligans van Club Brugge zijn bevriend met de harde kern van ADO Den Haag. De drie Nederlanders werden in verdenking gesteld voor gewapende weerspannigheid in bende, opzettelijke slagen aan politieambtenaren en bendevorming. Op basis van die tenlasteleggingen vaardigde de Brugse onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uit, dat woensdag werd uitgevoerd door de Nederlandse justitie.

Niet ongestraft

De politie van Den Haag heeft de verdachten woensdag met bijstand van de Brugse lokale politie gearresteerd. Bij de hooligans werden ook huiszoekingen verricht. De verdachten zullen donderdag voorgeleid worden bij de rechter-commissaris in Amsterdam. Die zal beslissen over hun verdere aanhouding in afwachting van hun overlevering naar België. “Het parket tilt zwaar aan feiten van hooliganisme en duldt niet dat amokmakers uit het buitenland naar Brugge afzakken denkend dat zij hier ongestraft zouden blijven”, aldus procureur Yves Segaert-Vanden Bussche. Het parket benadrukt ook dat het onderzoek zal voortgezet worden. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk betrokkenen te identificeren en te vervolgen. “Zodat zij voor hun wangedrag passend kunnen bestraft worden en alle benadeelden een vordering tot schadeloosstelling kunnen instellen tegen de verantwoordelijken.”

Op basis van camerabeelden werden op 13 november al Björn F. (35) uit Oostkamp, Brian V. (23) uit Roeselare en Kevin D. (30) uit Zedelgem aangehouden. Vooral F. staat al lang bekend als voetbalhooligan, want hij is ook een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar de vechtpartij na Club Brugge-Napoli in november 2015. De raadkamer wilde V. en D. onder voorwaarden vrijlaten, maar het parket heeft beroep aangetekend tegen die beslissing.