Doorbraak in Brugs stadiondossier

Stefan Vankerkhoven

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) interpelleerde minister Joke Schauvliege (CD&V) in de commissie Ruimtelijke Ordening over het Brugs stadiondossier. “Als de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening een beslissing neemt voor 1 september 2016, dan kan de bouwvergunning tegen half juli 2017 definitief zijn”, stelt de Brugse politica.

Joke Schauvliege antwoordde dat dit agendapunt nog voor de zomer zal behandeld worden in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. Vrij vlug kan daarna de beslissing genomen worden tot voorlopige vaststelling van het nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup).

Openbaar onderzoek

“Indien dit zo is, kan het openbaar onderzoek lopen van half juli tot half september. Nadien heeft de Vlaamse regering 180 dagen de tijd om een definitieve beslissing te nemen inzake het grup“, aldus Mercedes Van Volcem.

Dat grup bepaalt welke zones groen of landbouwgrond blijven, waar er gebouwd mag worden, waar industrie zich mag vestigen en waar de recreatieterreinen komen. Het is dus ook belangrijk voor de creatie van nieuwe bedrijventerreinen en voor het groene karakter van de wijk Kleine Appelmoes in Assebroek. Voor het nieuwe voetbalstadion moet landbouwgrond een nieuwe inkleuring krijgen als recreatiezone.

Timing

De verdere timing van dit dossier hangt af van de mogelijke bezwaarschriften die ingediend worden tegen het geplande voetbalstadion. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem hoopt dat de grup tegen juli 2017 definitief is, zodat Club Brugge een bouwvergunning kan indienen. Blauw-Zwart hoopt in het seizoen 2019-2020 in een nieuwe voetbaltempel langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters te kunnen spelen.

Daartoe dient ook nog een aparte afrit langs de expresweg N31 gerealiseerd te worden, naast extra randparkings voor supporters die met de auto naar het stadion komen. “Het is belangrijk dat Joke Schauvliege voor half juli 2016 beslist, anders loopt het project vertraging op”, besluit Mercedes Van Volcem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier