COMPETITIESTART : “Hans Vanaken zou bij Club Brugge wel eens de missing link kunnen zijn”

© BELGA
Redactie KW

Dit weekend wordt de voetbalcompetitie 2015-2016 op gang getrapt. Bekende sportstemmen Bram Lambert (Sporting Telenet) en Johan De Caluwé (Sporza Radio) monsteren voor Krant van West-Vlaanderen de vernieuwingen bij de West-Vlaamse eersteklassers.

Club Brugge had al vrij snel zijn huiswerk af. Met de transfers van Hans Vanaken en Abdoulay Diaby beschikt het aanvallende compartiment over extra troeven. Volgens Bram Lambert zou Vanaken wel eens de missing link kunnen zijn.

Bram: “Dat is een uitstekende transfer. Hans is jong, Belgisch en heel talentvol. We hebben de voorbije seizoenen gemerkt hoe weinig Club Brugge maar kan rekenen op Victor Vazquez. Dan heb je met Vanaken al veel meer zekerheid op het middenveld. Vanaken en Vazquez samen in de ploeg wordt moeilijk. Ik zou in dat geval niet graag in de schoenen staan van de verdedigende middenvelder, die heel wat loopwerk zal mogen opknappen.”

COMPETITIESTART :
© BELGA

Johan: “Hans Vanaken heeft enorm veel progressiemarge. Of hij vlot de overstap naar een Belgische topclub kan verteren, weet ik niet. Ik vermoed dat hij vooral in zijn tweede seizoen bij Club zal ontploffen.”

De evaluatie van Hans Vanaken zal snel worden gemaakt, zowel door de media als door de supporters

Bram: “Die tijd zal hij niet krijgen, daarvoor is het voetbal te vluchtig geworden. De evaluatie zal snel worden gemaakt, zowel door de media als door de supporters. Maar ik geloof in Vanaken, hij kan zeker het niveau aan. Ik vind de transferpolitiek van Club Brugge voorlopig geslaagd met ook nog Dion Cools, die het van Leuven overnam. Jong en Belgisch, dat was in het verleden ook het succesrecept van blauw-zwart.”

Club haalde met Diaby ook de topschutter van Moeskroen-Péruwelz binnen. Een goede zaak?

Johan: “Die transfer verrast me niet. Die kerel kan een goal maken en is erg snel. En het systeem van Michel Preud’homme kan pas optimaal renderen met snelle spitsen. Een type Diaby had Club nog te kort. Daarom zou het me verwonderen als men daar Tom De Sutter zou laten vertrekken, want die twee kunnen een dodelijk duo vormen.”

Nochtans heeft het er alle schijn van dat De Sutter zal vertrekken. Jij vindt dat dus geen goede zaak?

Johan: “Club kan De Sutter héél goed gebruiken, zowel op als naast het veld. Hij kan als oudere speler de jongeren begeleiden en hij heeft een killersinstinct.”

Maar precies dat wordt door velen toch serieus in twijfel getrokken?

Bram: “Het etiket van topspits moet je verdienen en dat kan voor een spits alleen maar op basis van cijfers. En die van De Sutter zijn niet de statistieken van een echte topper.”

Johan: “Ook als hij niet speelt, vormt hij een meerwaarde vanwege zijn karakter. Hij zet niet meteen de kleedkamer in rep en roer als hij eens naast de basiself valt.”

Ik vind Tom een goede spits, maar hij is niet van het kaliber dat een ploeg kampioen kan maken

Is het volgens jullie De Sutter die weg wil of veeleer Club dat van hem af wil?

Bram: “Ik denk beide. Tom voelt aan dat hij niet de onbetwistbare nummer één is. Er zijn altijd al vraagtekens over hem geweest en hij is er nooit in geslaagd om die helemaal naar de vergeethoek te spelen: niet bij Anderlecht en niet bij Club Brugge. Ik vind Tom een goede spits, maar hij is niet van het kaliber dat een ploeg kampioen kan maken.”

COMPETITIESTART :
© BELGA

Zie je momenteel nog tekortkomingen bij Club Brugge?

Johan: “Ik denk dat de vleugelbacks nog voor problemen kunnen zorgen. Er is de onbeschikbaarheid van Thomas Meunier door blessure én het risico dat hij straks getransfereerd wordt. Voor Laurens De Bock is er zelfs geen echte back-up.”

Bram : “De backs vormen al langer een probleem en dat niet alleen bij Club Brugge.”

Na tien jaar zonder titel wordt de druk straks nog groter om eindelijk nog eens kampioen te worden.

Bram : “Dat lijkt mij de grote uitdaging voor Michel Preud’homme komend seizoen. Club is vorig seizoen één ronde te ver geraakt in de Europa League. Als hij dit seizoen moet kiezen, zal hij allicht met een B-ploeg aantreden op het Europese toneel en volledig de kaart van de play-offs trekken.”

Kan je je dat als ploeg met de grootste supportersschare van het land veroorloven om zowel de Belgische als Europese bekercompetitie links te laten liggen?

Johan: “In België moet je alleen in de tien matchen van play-off 1 echt top zijn. En supporters vergeten snel: als Club kampioen wordt, zal niemand het nog hebben over de uitschakeling in de beker.”

(CDW/TVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier