Club Brugge zet tegen rode lantaarn scheve situatie recht na de rust

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won maandagavond in eigen huis met 2-1 van Moeskroen.

Voor zijn kerstwedstrijd kreeg leider Club Brugge maandagavond Moeskroen op bezoek. Les Hurlus konden al elf matchen op een rij niet meer winnen, terwijl blauw-zwart al tien matchen op rij ongeslagen was. Bij de thuisploeg werd slechts één wissel doorgevoerd in vergelijking met afgelopen woensdag in Eupen. Engels kwam terug in de ploeg, waardoor Poulain naar de bank verhuisde. Bij Moeskroen, dat na de winst van Westerlo tegen KV Kortrijk alleen laatste stond, werden twee nieuwe namen in de basis gedropt. Rednic gaf Huyghebaert en Mohamed een kans ten nadele van Stojanovic en Markovic. Als Club won, dan was het het hele jaar 2016 ongeslagen in eigen huis.

Verrassing

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg, maar Izquierdo zag zijn schot afgeblokt worden. Op de twee daaropvolgende hoekschoppen vond Denswil tot tweemaal toe doelman Delac op zijn weg. Aan de overkant was het bij de eerste kans wel raak. Nkaka werd moederziel alleen gelaten en kopte de 0-1 knap in de hoek. Drie minuten later moest Butelle ingrijpen op een schot van Trezeguet om de 0-2 te vermijden. Club voetbalde te traag en te stereotiep om de bezoekende defensie uit verband te kunnen spelen. De beste kans voor de Bruggelingen kwam er op slag van rust. Vanaken zette Izquierdo alleen voor Delac, maar de doelman redde. In de herneming werd het schot van Vanaken door Vojvoda in hoekschop gedevieerd.

Van Rhijn cruciaal

In de openingsminuut van de tweede helft ontsnapte de landskampioen aan de 0-2. Trezeguet bereikte via Denswil Nkaka en die trapte in één tijd op de lat. Vier minuten later was Engels aan de overkant dicht bij de 1-1, maar de verdediger trapte oog in oog met Delac recht op de doelman. Op het uur viel die 1-1 dan toch. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke vrije trap van van Rhijn werd compleet fout ingeschat door de doelman. Club rook bloed en duwde door. Zeven minuten na de 1-1 gleed Vossen een voorzet van van Rhijn in doel. Nadien konden Vormer en Izquierdo nog eens uithalen, maar hun vizier stond niet goed afgesteld. De beste kans was nog voor Cools, maar Delac haalde diens schot uit de hoek.

Leider tijdens winterstop

Club gaat dankzij deze overwinning als leider de winterstop in en doet dankzij het gelijkspel van Zulte Waregem en de nederlaag van KV Oostende ook nog eens een goede zaak in het klassement. Club telt na 21 speeldagen 43 punten en dat zijn er drie meer dan vorig seizoen op hetzelfde moment. Eerste achtervolger Anderlecht telt er twee minder, Zulte Waregem volgt nu op drie punten. Voor Moeskroen wordt het na Nieuwjaar nog bikkelen om het behoud. De club telt nu drie punten minder dan Westerlo, wat de enige overgebleven degradatieconcurrent lijkt te zullen worden.

Doelpunten: 8′ Nkaka (0-1), 61′ van Rhijn (1-1), 68′ Vossen (2-1).

Club Brugge: Butelle, van Rhijn, Engels, Denswil, Cools, Simons, Vormer, Vanaken, Refaelov (80′ Claudemir), Vossen, Izquierdo.

Moeskroen: Delac, Vojvoda, Peyre, Simic, Gulan (72′ Stojanovic), Hubert, Huyghebaert, Nkaka, Mohamed, Diedhiou (76′ Mulic), Trezeguet (82′ Olinga).

Gele kaarten: 56′ Cools, 60′ Mohamed, 74′ Nkaka.

Scheidsrechter: Visser.