Club Brugge zet scheve situatie helemaal recht tegen Standard

Dankzij twee strafschopdoelpunten van Lior Refaelov maakte Club Brugge een vroege 0-1-achterstand ongedaan. Victor Vazquez maakte zijn comeback bij de Bruggelingen.

Bij Club Brugge namen Davy De fauw en Stefano Denswil achterin de plaatsen in van de geblesseerden Thomas Meunier en Oscar Duarte. Op het middenveld koos Michel Preud’homme voor het trio Timmy Simons, Ruud Vormer en Claudemir. Lior Refaelov en José Izquierdo bevolkten de flanken in steun van diepe spits Tom De Sutter. Eén grote verrassing bij Club: Victor Vazquez startte op de bank. Ook bij Standard zat er een verrassende naam op de bank. Imoh Ezekiel is vroeger hersteld dan verwacht van zijn blessure en kreeg van coach José Riga een plaatsje in de kern. In de basis bij de Luikenaars stonden min of meer de verwachte namen. Andrade behield de voorkeur op Van Damme, De Camargo was de diepste man.

Vroege goal

Nog voor Club goed en wel besefte dat de wedstrijd begonnen was, keek het al tegen een achterstand aan. De Camargo kon net niet bij een voorzet van Milec, maar Trebel was goed gevolgd en zat net iets vroeger op de bal dan Ryan, waarna de Fransman de 1-0 op het bord zette. Club claimde dat Ryan de bal al in zijn handen had, maar Boucaut wuifde het protest weg en wees naar de stip. De ref zou voor de rest van de eerste helft de gebeten hond zijn van de Clubaanhang. De Bruggelingen acteerden in de eerste twintig minuten overhaast en veel te slordig en Thuram kon in die periode geen enkele keer bedreigd worden.

Refaelov van op de stip

In de 26ste minuut werd Club wel een strafschop onthouden na een duidelijke haakfout op Refaelov. De lijnrechter had de Israëliër echter net afgevlagd voor buitenspel, maar in de herhaling bleek dat onterecht te zijn. Blauw-zwart duwde daarna wel door, maar echt grote kansen leverde dat niet meteen op, terwijl het achterin wel opletten bleef voor de tegenstoten van Standard. Twee minuten voor de pauze kreeg bezoeker De Sart een unieke kans op de 0-2, maar zijn kopbal ging enkele centimeters naast. Op slag van rust viel de gelijkmaker dan toch. Deze keer wees Boucaut wel naar de stip na een fout van Andrade op Refaelov. De Israëliër ging zelf achter de bal staan en hij stuurde Thuram de verkeerde kant uit.

Tweede strafschop

Tijdens de rust bleef Claudemir in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Bolingoli, waardoor Refaelov naar het middenveld verhuisde. Bijna meteen zorgde Izquierdo voor de 2-1, maar doelman Thuram kon het voorzet-schot van de Colombiaan nog net over de lat duwen. Club nam nu duidelijk de wedstrijd in handen, maar dat tweede doelpunt liet toch nog even op zich wachten. Na twintig minuten wijzigde Preud’homme zijn tactiek. Izquierdo werd vervangen door Oulare, waardoor Club nog meer met power play kon uitpakken. Dat leverde ook meteen resultaat op. Bij de eerste goede actie van Oulare beging een glijdende Andrade handsspel. Refaelov zette zich opnieuw achter de bal. Thuram zat deze keer wel nog bij de bal, maar dat was onvoldoende om de 2-1 te vermijden.

De terugkeer van Vazquez

Club kwam nadien nog nauwelijks in de problemen en het ging zelfs nog op zoek naar een derde doelpunt. Dat kwam er echter niet meer. Vijf minuten voor affluiten was het Jan Breydelstadion nog getuige van de terugkeer van Victor Vazquez, die veel vroeger dan verwacht terug op de Belgische velden te bewonderen is. In blessuretijd ging een kopbal van De Camargo nog net naast en een minuut later miste Oulare oog in oog met Thuram. Club hield wel stand en won zo voor de derde keer dit seizoen van Standard. Ook in de thuiswedstrijd in de reguliere competitie scoorde het tweemaal via een strafschop, ook in de uitwedstrijd op Sclessin maakte het een achterstand ongedaan. Club wipt zo opnieuw over AA Gent naar de eerste plaats in het klassement. De Buffalo’s volgen op twee punten en kunnen straks nog het gezelschap krijgen van Anderlecht, dat om 18 uur Charleroi ontvangt.

Doelpunten: 2′ Trebel (0-1), 44′ Refaelov (penalty, 1-1), 67′ Refaelov (penalty, 2-1).

Club Brugge: Ryan, De fauw, Denswil, Mechele, De Bock, Simons, Claudemir (46′ Bolingoli), Vormer, Refaelov, De Sutter (85′ Vazquez), Izquierdo (64′ Oulare).

Standard: Thuram, Milec, Teixeira, Scholz, Andrade (74′ Van Damme), Enoh (88′ Ono), Trebel, De Sart (74′ Louis), Mujangi Bia, Carcela, De Camargo.

Gele kaarten: 34′ Scholz, 35′ De Sutter, 82′ Mujangi Bia, 93′ Bolingoli.

Scheidsrechter: Gumienny.