Club Brugge zet Besiktas opzij na knappe tweede helft

Club Brugge won donderdagavond met 2-1 van het Turkse Besiktas. Gokhan Töre opende net na de rust de score voor de bezoekers, maar Tom De Sutter en Lior Refaelov scoorden nog tegen.

Michel Preud’homme moest noodgedwongen enkele wissels doorvoeren in de ploeg die vorig weekend won van Charleroi. Stefano Denswil en Claudemir zijn Europees niet speelgerechtigd en werden vervangen door respectievelijk Brandon Mechele en Davy De fauw. Boli Bolingoli nam op de rechterflank de plaats in van Nikola Storm, die naar de bank verhuisde. Bij Besiktas waren de bekendste namen in de basis uiteraard die van Daniel Opare en Demba Ba. Die eerste speelde in het verleden voor Standard, de tweede voor onder andere Excelsior Moeskroen en Chelsea. Eerste doelman Tolga Zengin is hersteld van zijn knieblessure, maar begon op de bank. Voor deze heenwedstrijd in de 1/8ste finale van de Europa League raakte het Jan Breydelstadion slechts voor de helft gevuld. Het bezoekersvak zat wel helemaal vol.

Goal De Sutter afgekeurd

In de eerste tien minuten waren twee watersproeiers die plots aansprongen het enige noemenswaardige feit. In de twaalfde minuut viel de eerste kans van de wedstrijd uit de lucht. Tom De Sutter leek de thuisploeg op voorsprong te koppen na een hoekschop, maar de Schotse scheidsrechter Craig Thomson keurde het doelpunt af voor een vermeende duwfout van de spits. Meteen daarna kreeg ook Besiktas een kans, maar De fauw kon de kopbal van Uysal onschadelijk maken. Daarna beperkte de eerste helft zich vooral tot veel middenveldspel en potig voetbal, met drie gele kaarten tot gevolg. Club probeerde vooral gevaar te creëren via stilstaande fases, maar doelman Gönen bedreigen zat er nooit echt in. Eén keer moest hij wel gepast tussenkomen na een vrije trap van De Bock.

Töre opent meteen

Michel Preud’homme wisselde aan de rust Bolingoli voor Gedoz, maar het waren de bezoekers die het snedigst uit de kleedkamer kwamen. Al in de openingsminuut wandelde Töre door de Brugse verdediging, waarna hij Ryan het nakijken gaf. Club kon niet meteen reageren na die achterstand. Een schot van Simons dat hoog over ging, was het enige Brugse wapenfeit in het eerste kwartier van de tweede helft. Op het uur gooide Preud’homme Oulare in de strijd. De jonge spits kwam in de plaats van De fauw. Nauwelijks een minuut na die wissel stond het al gelijk. Gedoz kreeg van de Turkse defensie te veel ruimte om uit te halen en De Sutter kon het schot van de Braziliaan voldoende deviëren om Gönen te verslaan.

Refaelov van op de stip

Club rook nu bloed en ook het publiek ging nog eens achter de thuisploeg staan. Nauwelijks vier minuten na de 1-1 stond het al bijna 2-1 toen Arslan een bal ei zo na in eigen doel kopte. Een kwartier voor affluiten werd De Sutter dan op de rand van het strafschopgebied onderuitgehaald door Uysal, maar ref Thomson weigerde onbegrijpelijk om de Turk zijn tweede gele kaart van de avond te geven. Drie minuten later was de scheidsrechter blauw-zwart wel gunstig gezind. Gedoz ging neer in het strafschopgebied na een tik van Kurtulus en de Schot wees naar de penaltystip. Refaelov nam zijn verantwoordelijkheid en plaatste de bal mooi in het hoekje. Gönen ging wel naar de juiste kant, maar kon niet bij de bal.

Volgende week terugmatch

Besiktas reageerde nog met een schot op Ryan en aan de overkant waren Refaelov en Dierckx nog dicht bij een derde Brugse treffer, maar uiteindelijk bleef het bij 2-1. Club houdt zo alle kansen op kwalificatie open. Volgende week donderdag wordt de terugwedstrijd gespeeld in Istanboel, maar eerst gaan de Bruggelingen zondag nog op bezoek bij Westerlo, waar de laatste wedstrijd van de reguliere competitie afgewerkt wordt. Club moet er winnen om zeker als leider aan de play-offs te kunnen beginnen.