Club Brugge zet Anderlecht onder druk dankzij hattrick van Izquierdo in Charleroi

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge opende vrijdagavond speeldag 7 van play-off 1 met een 1-3-overwinning in Charleroi. Gouden Schoen José Izquierdo kroonde zich tot man van de match en wiste met zijn hattrick een blunder van doelman Ethan Horvath uit.

Om in de running te blijven voor de titel moest Club Brugge in Charleroi absoluut proberen zijn eerste zege op verplaatsing in deze play-offs te boeken. Preud’homme had daarvoor twee verrassingen in petto. Butelle, die maandag tegen Zulte Waregem bijzonder onzeker acteerde, werd vervangen door Horvath. De Amerikaan kreeg zo zijn allereerste minuten in het eerste elftal van Club. Ook Touba kreeg zijn eerste basisplaats. De Belgische Algerijn had maandag al kort mogen invallen. Net voor de match viel Poulain nog geblesseerd uit, waardoor Engels opnieuw zijn kans kreeg. Simons begon op de bank. Bij de thuisploeg kon trainer Mazzu niet rekenen op de geschorsten Harbaoui en Marcq. Baby zat geblesseerd in de tribune.

Goal net voor rust

Al vroeg in de eerste helft ontsnapte blauw-zwart aan een strafschop toen Claudemir handsspel beging in het strafschopgebied. Scheidsrechter Lardot zag het echter door de vingers. Voor de rest was het een bijzonder matige eerste helft, met eigenlijk slechts één kans voor Rotariu, die de vuisten van Penneteau op zijn weg vond. Op slag van rust viel dan tóch een doelpunt. Rotariu stak de bal knap door tot bij Izquierdo en de Gouden Schoen schoof het leer onder doelman Penneteau in doel.

Blunder van Horvath

In een veel aangenamere tweede helft eiste doelman Horvath in de openingsminuten een hoofdrol op. De Amerikaan raapte de bal op, legde hem vervolgens terug op de grond en zag hoe Pollet het leer vervolgens simpel binnen trapte. Van een fout of buitenspel was geen sprake. Gelukkig voor de jonge debutant kon Club vlug opnieuw op voorsprong komen. Nauwelijks een minuut na de gelijkmaker zorgde Izquierdo al voor de 1-2. Deze keer kwam de doorsteekpass van Claudemir, die meteen na het doelpunt ging vieren met Horvath.

Hattrick van Gouden Schoen

De bezoekers trokken zich daarna terug en Charleroi profiteerde daarvan om verschillende kansen te creëren. Het vizier van Hendrickx en de ingevallen Bedia stond echter niet goed afgesteld. Een kwartier voor affluiten zorgde Izquierdo met zijn derde doelpunt van de avond voor zekerheid. Na een verre uittrap van Horvath profiteerde de Colombiaan van gestuntel bij Mata en doelman Penneteau om zijn hattrick aan te tekenen. In de slotfase lieten Vormer en Vanaken nog de 1-4 liggen. Club pakt zo negen op negen en nadert tot op één punt van leider Anderlecht, dat zondagnamiddag Zulte Waregem ontvangt. Volgende week staat dan de clash tussen de twee aartsrivalen op het programma in het Jan Breydelstadion.