Club Brugge zet AA Gent op zeven punten na beklijvende Slag om Vlaanderen

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zaterdagavond met 2-0 van AA Gent. Een owngoal van Mitrovic opende de score en in de slotfase maakte Izquiedo het af. Tussendoor stopte Butelle een penalty.

Club Brugge wist dat het bij wint AA Gent op zeven punten kon zetten en een voorname titelconcurrent dus een serieuze tik kon verkopen. Bij de thuisploeg koos Michel Preud’homme, die door een schorsing de wedstrijd vanuit de tribune moest volgen, voor dezelfde elf die eerder dit seizoen al tweemaal wonnen van AA Gent. Dat betekent dat de geschorste Benoît Poulain, Jelle Vossen en Felipe Gedoz uit de ploeg verdwenen ten voordele van Stefano Denswil, Abdoulay Diaby en José Izquierdo. Ook Hein Vanhaezebrouck voerde enkele wijzigingen door in de ploeg die vorige week bleef steken op een gelijkspel tegen Zulte Waregem. Lasse Nielsen, Rami Gershon, Lucas Deaux en Danijel Milicevic verhuisden naar de bank. Rafinha, Stefan Mitrovic, Kenneth Saief en Renato Neto namen hun plaatsen in.

Club krijgt geen penalty

Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd, maar echt grote doelkansen leverde dat niet op. Club claimde in het openingskwartier wel al tweemaal een penalty, maar evenveel keer ging scheidsrechter Delferière er niet op in. Simon had aan de overkant de beste Gentse kans aan de voeten, maar hij trapte over. De Bruggelingen voerden daarna wel de druk op, maar konden niet profiteren van de vele slordigheden in de Gentse verdediging. Vijf minuten voor de rust kreeg Meunier de grootste kans van allemaal, maar de rechtsachter knalde van op de rand van het strafschopgebied over. Twee minuten later speelde Meunier Vormer aan in de zestien en die ging neer na een duel met Rafinha. Opnieuw wuifde Delferière het massale Brugse protest weg.

Owngoal Mitrovic

Club Brugge was ook na de pauze de meest dreigende ploeg, maar zag al na tien minuten Vormer geblesseerd uitvallen. Claudemir was zijn logische vervanger. Op het kwartier krulde Izquierdo de bal op de lat na een lang uitgesponnen aanval en zeven minuten later kreeg de Colombiaan nog een uitstekende kans, maar deze keer trapte hij van dichtbij pal op Sels. Daarna bleven grote kansen lange tijd uit, tot Felipe Gedoz in de tachtigste minuut ingebracht werd. De Braziliaan stond nauwelijks tien seconden op het veld toen hij een strakke voorzet afleverde en de bal via Mitrovic in doel zag verdwijnen. Vanhaezebrouck reageerde door Coulibaly en Matton in de strijd te werpen.

Butelle pakt weer penalty

Op vier minuten voor affluiten kregen de Buffalo’s een uitgelezen kans om de gelijkmaker te scoren. Izquierdo verspeelde de bal domweg in de eigen grote rechthoek en bracht dan Milicevic ten val. Deze keer wees Delferière wel naar de stip. Kums zette zich achter de bal, maar net als in de heenmatch van de halve finale van de Beker van België bracht Butelle redding. En deze keer bleef hij wel mooi op zijn lijn. In blessuretijd maakte Izquierdo het helemaal af: 2-0. Club deelt de Gentenaars zo een ferme uppercut uit. De regerende kampioen volgt al op zeven punten van de Bruggelingen.

Doelpunten: 80′ Mitrovic (1-0), 92′ Izquierdo (2-0).

Club Brugge: Butelle, Meunier, Denswil, Engels, De Bock, Simons, Vormer (55′ Claudemir), Vanaken, Refaelov (79′ Gedoz), Diaby (67′ Pereira), Izquierdo.

KAA Gent: Sels, Rafinha, Mitrovic, Asare, Foket (84′ Coulibaly), Neto, Kums, Boussoufa (84′ Matton), Saief, Simon (46′ Milicevic), Depoitre.

Gele kaarten: 28′ Asare, 37′ Denswil.

Scheidsrechter: Sébastien Delferière.