Club Brugge wipt naar eerste plaats na spektakelduel tegen Waasland-Beveren

Club Brugge won zaterdagavond niet zonder moeite met 4-2 van Waasland-Beveren en springt zo over Anderlecht naar de leidersplaats.

Michel Preud’homme voerde drie wijzigingen door in vergelijking met de vorige competitiewedstrijd tegen Westerlo. Davy De fauw verving centraal achterin Brandon Mechele, die deze week wat last had van de lies. Voorin namen Tom De Sutter en José Izquierdo de plaats in van Nicolas Castillo en Felipe Gedoz. Bij Waasland-Beveren stond er met Siebe Blondelle een Bruggeling in de basis. Ex-Clubdoelman Colin Coosemans stond onder de lat bij de bezoekers. Jorn Vermeulen, die andere ex-Clubspeler, begon op de bank en bleef daar ook negentig minuten lang zitten. Beverencoach Ronny Van Geneugden paste zich niet aan bij Club en begon met drie spitsen: Ibou Sawaneh, Amido Balde en Renaud Emond.

Owngoal Robson

Door de nederlaag van Anderlecht in Charleroi kon Club mits winst over de Brusselaars naar de eerste plaats wippen in het klassement en dat maakte blauw-zwart in de aanvangsfase ook heel duidelijk. Bij momenten werden er heel knappe driehoekjes op het veld getekend en dat leverde na iets meer dan een kwartier ook het verdiende openingsdoelpunt op. Tom De Sutter kopte een vrije trap richting Davy De fauw, maar Robson stak er zijn voetje tussen en verschalkte zo zijn eigen doelman. Nauwelijks drie minuten later kreeg Ruud Vormer al een reuzenkans om de Brugse voorsprong te verdubbelen, maar de Nederlander trapte na een knappe doorsteekpass van Thomas Meunier naast de bal.

Eerste kans is goal

Club leek op weg naar een gemakkelijke avond, maar toen Waasland-Beveren in de 26ste minuut een eerste keer de neus aan het venster stak, was het ook meteen raak. De Brugse verdediging kon een vrije trap onvoldoende wegwerken, waardoor de bal uiteindelijk bij Robson belandde en de Braziliaan zette zijn foutje van tien minuten eerder recht. Drie minuten na dat doelpunt eiste de doelpuntenmaker opnieuw een hoofdrol op door met gestrekt been door te gaan op Vazquez. Scheidsrechter Nicolas Laforge leek naar zijn achterzak te grijpen, maar hield het uiteindelijk bij een gele kaart. Blauw-zwart probeerde zich nadien te herpakken, maar schoten van Vazquez en Izquierdo verdwenen net naast of werden gepareerd door Coosemans.

Simons mist penalty

De tweede helft begon uitstekend voor de thuisploeg. Eerst duwde Coosemans een knal van Izquierdo nog over de lat, maar een minuut later kreeg Club een strafschop na een licht contact tussen Refaelov en Corstjens. Timmy Simons zorgde van op elf meter voor een nieuwe Brugse voorsprong. Amper vier minuten later wees ref Laforge opnieuw naar de stip na een fout van Blondelle op Meunier, die weliswaar net buiten het strafschopgebied gebeurde. Simons kende echter genade met de bezoekers en trapte de penalty naast. Voor de Brugse kapitein was het zijn eerste penaltymisser in de Belgische competitie sinds 2003. Het brak blauw-zwart zuur op, want acht minuten later strafte Renaud Emond geklungel in de Brugse defensie genadeloos af: 2-2.

Vormer maakt het af

Club leek aangeslagen door die gelijkmaker, maar Thomas Meunier zorgde vijf minuten later toch al voor de 3-2 met een heerlijke knal in het dak van het doel. Onderweg week de bal wel nog even af op een bezoeker. Club duwde nu door en drie minuten na de 3-2 viel al de 4-2. Opnieuw zorgde Refaelov voor de assist en deze keer was het Ruud Vormer die kon scoren. In het slotkwartier kregen Refaelov, de ingevallen Castillo en Meunier nog kansen, maar een vijfde doelpunt kwam er uiteindelijk niet meer. Club wipt dankzij deze overwinning naar de eerste plaats in het klassement. Anderlecht volgt nu op één punt. Volgende zondag gaat blauw-zwart op bezoek in het Constant Vanden Stockstadion, maar donderdag volgt eerst nog de Europese verplaatsing naar Torino.

Doelpunten: 16′ Robson (owngoal, 1-0), 26′ Robson (1-1), 51′ Simons (penalty, 2-1), 63′ Emond (2-2), 68′ Meunier (3-2), 71′ Vormer (4-2).

Club Brugge: Ryan, Meunier, De fauw, Duarte, De Bock, Simons, Vormer, Vazquez (78′ Sobota), Izquierdo (68′ Gedoz), De Sutter (68′ Castillo), Refaelov.

Waasland-Beveren: Coosemans, Sousa, Robson, Corstjens, Blondelle, D’Ulivo (78′ Cale), Hubert, Rowell (88′ Henkens), Emond, Balde, Ibou (78′ Destorme).

Gele kaarten: 29′ Robson, 49′ Corstjens, 74′ Castillo.

Scheidsrechter: Nicolas Laforge.