Club Brugge wint overtuigend in Gent en kan volgende week de titel pakken

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge ging zondagavond met 1-4 winnen op het veld van AA Gent. Als het volgende week wint tegen Anderlecht, dan is het kampioen.

Na de late zege van Anderlecht tegen KV Oostende waren de Brusselaars op gelijke hoogte gekomen met Club Brugge. De Bruggelingen wisten dan ook wat hen te doen stond in de Gentse Ghelamco Arena. Lior Refaelov was de grote afwezige bij blauw-zwart. De Israëliër sukkelt met een blessure aan de buikspieren en werd vervangen door Claudemir, waardoor Hans Vanaken naar de rechterkant verhuisde. Voor de rest koos Michel Preud’homme voor dezelfde tien die vorige week nog wonnen van Racing Genk. Bij AA Gent koos Hein Vanhaezebrouck ervoor om Laurent Depoitre en Kalifa Coulibaly samen in de spits te posteren. Thomas Matton en Mbark Bossoufa moesten geblesseerd toekijken.

Depoitre opent

De eerste bal tussen de palen kwam van de bezoekers. Sels moest de pegel van Vormer lossen, maar in de herneming stond Engels buitenspel. Aan de overkant ontsnapte Coulibaly vijf minuten later aan een rode kaart. Na een korte terugspeelbal ging de spits vol door op de knie van Butelle. Scheidsrechter Delferière hield het bij geel. Nadien namen de Buffalo’s de controle over de wedstrijd wel over. Coulibaly kopte eerst nog naast en twee minuten later strandde een kopbal van Depoitre op de paal. Club kon daar weinig tegenoverstellen en net voor het half uur moest het de 1-0 incasseren. Coulibaly legde de bal met het hoofd panklaar voor Depoitre, die het leer maar binnen te schuiven had.

Vanaken maakt gelijk

Club Brugge reageerde echter meteen na die opdoffer. Nog geen vier minuten na de 1-0 stond het alweer 1-1. Izquierdo ging knap voorbij zijn bewaker, haalde vervolgens de achterlijn en legde dan terug tot bij de vrijstaande Vanaken, die de gelijkmaker kon scoren. AA Gent reageerde met twee schoten van Coulibaly en Saief, maar evenveel keer zag Butelle de bal naast gaan. Op slag van rust kreeg Depoitre nog twee mooie kansen. Eerst moest Butelle zich helemaal strekken om een afgeweken schot uit de benedenhoek te halen en net voor de pauze zag Depoitre zijn kopbal gered worden door de Franse doelman.

Fantastische Izquierdo

Na de rust kwamen beide ploegen in een totaal andere gedaante voor de dag. Na een kwartier in de tweede helft leek Club al zijn schaapjes op het droge te hebben. Eerst zorgde Izquierdo met een knal in het dak van het doel zelf voor de 1-2 en vijf minuten later draaide hij Nielsen tureluurs, waarna hij Vanaken de 1-3 op een presenteerblaadje aanbood. De Limburger nam de assist graag in ontvangst. Halfweg de tweede helft duwde Club het mes zelfs nog wat dieper in de Gentse wonde. Sels kon het schot van de alomtegenwoordige Izquierdo eerst nog pareren, maar op het schot van Meunier, dat afweek op Gershon, was de Gentse doelman kansloos: 1-4.

Zondag kampioen ?

AA Gent had helemaal geen reactie meer in huis. De beste kansen waren zelfs nog voor de bezoekers. Club Brugge boekt zo zijn vijfde zege in deze play-offs. Twee daarvan werden buitenshuis gehaald. Zondag kunnen de troepen van Michel Preud’homme al de titel pakken. Daarvoor moet in eigen huis wel gewonnen worden tegen aartsrivaal Anderlecht. Bij een gelijkspel kan de titel ten vroegste op het veld van Zulte Waregem behaald worden. Voor de Gentenaars wordt het nog knokken voor de derde plaats. Zij volgen nu al op zes punten van Anderlecht en voelen de hete adem van Racing Genk in de nek.

Doelpunten: 27′ Depoitre (1-0), 31′ Vanaken (1-1), 53′ Izquierdo (1-2), 58′ Vanaken (1-3), 67′ Meunier (1-4).

KAA Gent: Sels, Nielsen, Mitrovic, Gershon, Foket (60′ Simon), Neto, Kums, Milicevic (83′ Schoofs), Saief, Depoitre, Coulibaly.

Club Brugge: Butelle, Meunier, Engels, Denswil, De Bock, Simons, Claudemir, Vormer (90′ De fauw), Vanaken, Izquierdo (81′ Bolingoli), Diaby (76′ Vossen).

Gele kaarten: 13′ Coulibaly, 67′ Neto, 81′ Denswil.

Scheidsrechter: Sebastien Delferière.