Club Brugge wint met kleinste verschil van Legia Warschau

Jeroen Laseure

Een doelpunt van Thomas Meunier net voor de rust volstond voor de zege.

Club Brugge-coach Michel Preud’homme gaf donderdagavond het vertrouwen gegeven aan Brandon Mechele, Victor Vazquez en Leandro Pereira voor match tegen Poolse Legia Warschau. In vergelijking met de competitiewedstrijd van vorig weekend tegen Westerlo (0-2) kwam het drietal in de ploeg ten nadele van Oscar Duarte, Hans Vanaken en Jelle Vossen. Verder werd het uitkijken naar de spelers in vorm Abdoulay Diaby en Felipe Gedoz om het verschil te maken. Bij Legia verscheen Ondrej Duda aan de aftrap. In de heenwedstrijd was de twintigjarige aanvallende middenvelder na zijn invalbeurt bij de rust een gesel voor de Brugse defensie. Ook Ivan Trickovski (ex-Club) kreeg een basisplaats van Legia-coach Stanislav Cherchesov.

De buitenkant van Meunier

Club Brugge begon het best aan de wedstrijd. Na vier minuten pakte Denswil uit met een goede crossbal op Meunier. Na een één-twee met Diaby kon de Brugse rechtsback afdrukken, maar zijn schot werd geblokt in hoekschop. Drie minuten later kwam het gevaar opnieuw van de rechterkant. Pereira kon de voorzet van Vazquez echter niet tussen de palen afwerken. Legia beperkte zich voetbal vanuit de organisatie. Grote kansen bleven dan ook uit, het tempo van beide ploegen lag veel te laag om de tegenstander te ontwrichten. Op het half uur kon Gedoz met een individuele actie even voor opwinding zorgen. Zijn stifter met buitenkant voet ging echter net over de kruising. De bezoekers reageerden met een scherp voorzet vanop links, maar De Bock kon nog net op tijd in hoekschop werken. Club kreeg maar weinig klaar tegen de stugge Polen tot in de 37ste minuut. Meunier kon net voor zijn strafschopgebied een doorsteekbal onderscheppen. Hij stoomde meteen door naar de overkant en na samenspel met Diaby kwam hij met een gelukje in balbezit aan het bezoekende doel. Met zijn buitenkant kon hij de bal voorbij de Poolse doelman draaien en tekenen voor de 1-0. Dat was meteen ook de ruststand.

Mindere tweede helft

Meteen na de rust was er meteen opwinding. Pereira reageerde alert op een te korte terugspeelbal van Vranjes, maar hij vond de uitgekomen doelman Kuciak op zijn weg. Daarbij raakte de Braziliaan ongelukkig de knie van de Poolse doelman met een snijwonde tot gevolg. Na het nodige naaiwerk van de dokters, kon de doelman gewoon opnieuw zijn plaats innemen in doel. Op de daaropvolgende hoekschop van Vazquez kopte Denswil dan weer tegen de paal. Club bijna op 2-0, maar daarna leken de Polen wakker te worden. De Bruggelingen verloren de grip op het middenveld en diepe spits Pereira maakte niets klaar. Twintig minuten voor het einde konden de Polen bijna profiteren van de desorganisatie bij Club. Na een snel genomen vrije trap verscheen Kucharczyck alleen voor doelman Bruzzese. Met een voetreflex kon hij de gelijkmaker vermijden en in de herneming werkte Mechele net voor de lijn weg. Club ontsnapte er aan de 1-1.

Onder druk

Een kwartier voor tijd kwam Jelle Vossen Leandro Pereira vervangen. Hij toonde zich meteen gevaarlijk met een kopbal op vrije trap van Vazquez. Kuciak haalde de bal echter uit de bovenhoek. Het leek een gouden wissel te zijn van Preud’homme, want Club nam op slag de wedstrijd weer in handen. Een schuiver van Vazquez ging nipt naast. Het was slechts een heropflakkering, want in de slotfase zetten de Polen alles op alles en kwamen de Bruggelingen nog onder druk te staan. De trap van Legia-speler Trickovski werd net op tijd afgeblokt. De bezoekers pompten alle ballen in de zestien, maar grote kansen kregen ze niet meer. Trickovski trapte de grootste nog hoog over het doel van Bruzzese. Zo bleef het 1-0 en boekt Club een krappe zege.

Ik geloof er nog wel in”, vertelde Club-coach Michel Preud’homme tijdens de persconferentie na de wedstrijd. Om te beginnen moet blauw-zwart dan over drie weken in eigen huis punten sprokkelen tegen de Italiaanse grootmacht Napoli, dat wel al zeker is van de groepswinst en dus niets meer te winnen of te verliezen heeft. “Ik weet niet wat ze van plan zijn, of ze al dan niet met hun sterkste elftal naar Brugge komen. Hun basisploeg is te sterk voor de rest in deze groep, dat hebben ze vandaag nog maar eens bewezen. We moeten thuis iets proberen neer te zetten op basis van ons sterk eerste kwartier ginder, de tegendoelpunten buiten beschouwing gelaten. Ik hoop dus op een grootse prestatie. Maar ook Midtjylland kijkt tegen een lastige verplaatsing naar Warschau aan”, aldus MPH.