Club Brugge wint in extremis van Genk en heeft bonus van negen punten beet

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Maandavond begon blauw-zwart met een nipte 1-0-zege aan play-off 1. Het had daarvoor wel een betwistbare penalty in blessuretijd nodig.

Geen verrassingen bij de thuisploeg, waar Ivan Leko voor zijn type-elftal opteerde. Op het middenveld kreeg Nakamba de voorkeur op Clasie. Bij de bezoekers uit Limburg koos Philippe Clement voor een drietal wijzigingen in vergelijking met de verloren bekerfinale. Trossard, Wouters en Samatta kwamen ten nadele van Buffel, Karelis en Ndongala in de basis.

Club begon het best aan de partij en via Wesley versierde het ook een eerste kansje. De bezoekers herstelden echter snel het evenwicht en kwamen zelfs bijna op voorsprong toen Pozuelo zich knap doorzette op links. Samatta en Seck kwamen maar net tekort om het leer in doel te werken. Ook Pozuelo dreigde nog met een afstandsschot dat maar net naast vloog.

Blauw-zwart slaagde er niet in om een hoog tempo te ontwikkelen, maar via Mechele kwam het wel het dichtst bij een voorsprong. De verdediger verlengde en vrije trap van Denswil richting doel, maar hij trof onderkant lat.

Logische ruststand

Ook via Wesley was de thuisploeg er voor de pauze nog eens dichtbij. Op een gemeten voorzet van Cools gleed de Braziliaan echter weg, waardoor hij niet kon koppen. De bezoekers hielden het tot aan de rust relatief makkelijk onder controle. Mata hield kersvers Rode Duivel Limbombe goed uit de match en via Trossard, Samatta en de infiltrerende Seck kwamen de bezoekers ook een paar keer gevaarlijk opzetten. 0-0 was dan ook een logische en terechte ruststand.

De eerste grote kans na de pauze was voor Genk. Pozuelo en Trossard testten tot tweemaal toe Vermeer, die telkens goed plat ging. De trend van in de eerste helft zette zich ook na rust verder: te weinig tempo en dreiging om van een geslaagde topper te kunnen spreken. Met de inbreng van Refaelov en Dennis hoopte Leko de bakens alsnog te verzetten.

Club ging bij vlagen op de helft van de bezoekers kamperen, maar kansen bij elkaar voetballen ging heel moeizaam. Colley en een beresterke Aidoo hielden de boel goed gesloten, waardoor de thuisploeg het vooral van voorzetten en standaardsituaties moest hebben.

Club houdt record in extremis overeind

Het was al 77 competitiewedstrijden geleden dat blauw-zwart er niet in slaagde om in eigen huis te scoren en Genk leek een einde aan die reeks te maken, maar de videoref besliste daar in de toegevoegde tijd toch anders over. Vormer ging wel heel makkelijk liggen in de zestien, Visser wees aanvankelijk niet naar de stip, maar op aangeven van de videoref deed hij dat toch. Een cadeautje dat invaller Refaelov met dank aannam: 1-0, meteen ook de eindstand.

Club Brugge profiteert zo optimaal van de nederlaag van Anderlecht en trekt met negen punten bonus naar AA Gent.