Club Brugge wil tegen Anderlecht zijn thuisreputatie alle eer aandoen

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Op een druk bijgewoonde persconferentie blikte Michel Preud’homme vrijdagmiddag vooruit op de topper tegen Anderlecht.

Met Club Brugge en Anderlecht staan zondagnamiddag de – op historische basis – twee grootste clubs van het land tegenover elkaar in het Jan Breydelstadion. Ook voor Michel Preud’homme is het moeilijk om een favoriet aan te duiden. “In dit soort matchen zijn er geen favorieten, ondanks het feit dat wij in eigen huis tot nu toe een perfect parcours afgelegd hebben. Zo’n topper kan alle kanten uit. Wij moeten gewoon proberen goed voetbal te brengen en te winnen. Of ik een reactie van mijn spelers verwacht na de nederlaag op Standard ? We hebben woensdag al gereageerd in Westerlo. Dat leek misschien een gemakkelijke overwinning, maar statistieken tonen aan dat geen enkele uitploeg het gemakkelijk heeft in de bekercompetitie. Het is nu eenmaal onmogelijk om alles te winnen in het voetbal. Het komt er gewoon op aan om op het einde van de rit meer gewonnen te hebben dan je concurrenten.”

Thuisreputatie

Ook Anderlecht Besnik Hasi had het op zijn persconferentie over de sterke thuisreputatie van blauw-zwart. “Maar hoe langer zo’n reeks duurt, hoe dichter het eerste puntenverlies komt”, pompte hij zijn spelers moed in. “Dat klopt, maar laat het toch nog maar een tijdje duren”, repliceerde Preud’homme op zijn persmoment. Wat het belang van deze topper is ? We zijn nu toch al in de terugronde en het is nu aan ons om ons te profileren. Maar zelfs als we verliezen, waar we natuurlijk niet van uitgaan, dan zijn er nog voldoende wedstrijden om dat recht te zetten.”

Club Brugge wil tegen Anderlecht zijn thuisreputatie alle eer aandoen
© BELGA

Zeven keer tegen Gent

Donderdagavond werd ook geloot voor de halve finales van de Beker van België en daarin werd Club aan landskampioen KAA Gent gekoppeld, een club die de voorbije weken en maanden met alle aandacht ging lopen. “Maar dat is ook niet meer dan normaal”, aldus Preud’homme. “Die club is kampioen en stootte door naar de volgende ronde van de Champions League. Het zou maar abnormaal zijn, mocht KAA Gent niet de meeste aandacht krijgen. Of ik tevreden ben met de loting ? We zullen op korte tijd driemaal tegen elkaar spelen, maar met dit competitiesysteem is dat normaal. We zullen dit seizoen in totaal zeven keer (Preud’homme rekent ook de Supercup mee, red.) tegen elkaar gespeeld hebben.”

Transfergeruchten

Ondertussen gonst het ook van de transfergeruchten rond Victor Vazquez. De Spanjaard staat in de belangstelling van het Mexicaanse Cruz Azul en zou zondag wel eens zijn laatste thuismatch in blauw-zwart kunnen spelen. “Er zijn altijd wel transfergeruchten, maar op dit moment is Vazquez nog steeds een speler van Club Brugge. Maar net als bij Mathew Ryan zijn er bepaalde beloftes gemaakt en als de juiste voorwaarden vervuld worden, kan het tot een transfer komen. Of de transfer van Vazquez tot de ontbolstering van Vanaken kan leiden ? Ik heb altijd gezegd dat Hans tijd nodig zou hebben om zich het spelsysteem van Club Brugge eigen te maken. Ik heb hem ook gevraagd om veel naar Vazquez te kijken tijdens de wedstrijden. Eén ding staat vast: ik heb liever Vazquez wél in de kern dan niet.”

Verrast door Engels

Ook de rotatie van Preud’homme, waar al heel het seizoen veel rond te doen is, kwam uiteraard ter sprake. Zal de coach nu het Europees avontuur afgelopen is kiezen voor een vaste basisploeg ? “Ik blijf kijken naar de fysieke paraatheid van mijn spelers. Als er een risico is op blessures, dan zal die bepaalde speler niet in actie komen. De spelers zijn daar zelf ook heel eerlijk in.” Of Björn Engels aanspraak maakt op een basisplaats wou Preud’homme niet met zoveel woorden zeggen. “We mogen hem niet te vlug brengen. Vandaag traint hij bijvoorbeeld niet mee. Ik was wel aangenaam verrast door Björn in Westerlo. Hij was meteen heel scherp.”

(KPL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier