Club Brugge walst over Westerlo naar de tweede plaats

Club Brugge won in eigen huis met 5-0 van Westerlo. Nicolas Castillo scoorde een hattrick. Timmy Simons en Oscar Duarte zorgden voor de andere doelpunten.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Westerlo stond in het teken van de blauw-zwarte fans. Vincent Mannaert stond onder andere zijn functie als CEO voor één dag ter beschikking aan een supporter, waarna Mannaert zelf in de Brugse spionkop ging plaatsnemen. Door de terugkeer van Catering Verkindere rond het stadion waren ook het bier en de hamburgers aan voordeeltarief. De spelers speelden bovendien met een speciaal opschrift op de shirts: One Club, One Family, One Passion. Michel Preud’homme voerde opnieuw twee wijzigingen door in vergelijking met de wedstrijd van afgelopen donderdag in Kopenhagen. Laurens De Bock was genezen en nam zijn plaats op de linksachter opnieuw in ten nadele van Davy De fauw. Nicolas Castillo verving voorin Tom De Sutter, die nog niet helemaal hersteld was van de blessure die hem donderdag aan de rust in de kleedkamer hield. Bij de bezoekers was Birger Maertens uiteraard de bekendste naam voor de Brugse supporters. De Varsenarenaar keerde voor het eerst sinds zijn vertrek bij Club in 2008 terug naar het Jan Breydelstadion. Doelman Koen Van Langendonck was geschorst, waardoor Michael Cordier voor het eerst dit seizoen tussen de palen stond bij de Kempense club.

Castillo opent score

Met Club en Westerlo stonden de twee vlotst scorende ploegen uit de Jupiler Pro League tegenover elkaar. Club scoorde voor deze wedstrijd al 28 keer, terwijl Westerlo al 25 maal de weg naar de netten gevonden had. Met 28 tegentreffers had de ploeg van Dennis Van Wijk ook wel de meest gepasseerde defensie. Club probeerde de bezoekers meteen bij de keel te grijpen en dat leverde ook vroeg resultaat af. Al in de zevende minuut kwam een slecht weggewerkte voorzet van Lior Refaelov bij Nicolas Castillo terecht en de Chileen hamerde de bal van op zo’n achttien meter in de winkelhaak. Blauw-zwart bleef daarna de wedstrijd domineren en kwam halfweg de eerste helft ook op 2-0. Na al dan niet vrijwillig handsspel van Bruno Godeau miste Timmy Simons niet van op elf meter. De bezoekende coach reageerde nog voor het half uur door verdediger Christian Dorda te slachtofferen voor een extra aanvaller, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Club versierde in het slotkwartier nog enkele mogelijkheden, maar Refaelov en Vazquez vonden Cordier op hun weg. Oscar Duarte kopte ook nog eens naast.

Twee goals in een kwartier

De Bruggelingen haalden ook na de rust niet meteen de voet van het gaspedaal. Net als in de eerste helft werd er ook in de tweede na zeven minuten gescoord. Deze keer was het Duarte die een korte hoekschop van het duo Refaelov en Vazquez voorbij Cordier kopte. Club bleef doorgaan en op het uur zorgde Castillo met zijn tweede van de avond al voor de 4-0. Thomas Meunier stak het hele veld over en bediende dan gepast Refaelov, die de bal voor bracht, waarna de Chileen maar binnen te duwen had. Blauw-zwart vond het dan welletjes en ging wat achteroverleunen, waardoor ook Westerlo af en toe de neus aan het venster kon steken. Mohammed Aoulad, die bij een 4-0-achterstand zowaar met een rabona uitpakte, was de gevaarlijkste man bij de bezoekers, maar ook hij kon Mathew Ryan amper in verlegenheid brengen. Club kreeg in het laatste half uur nog kansjes via de ingevallen José Izquierdo en Thomas Meunier, maar zij lieten de forfaitcijfers aanvankelijk liggen. Die kwamen er uiteindelijk toch dankzij Nicolas Castillo, die opnieuw een knappe aanval en dito assist van Izquierdo kon afwerken.

Tweede plaats

Club springt dankzij deze overwinning opnieuw over AA Gent naar de tweede plaats in het klassement. Leider Anderlecht, dat zich in de namiddag tot herfstkampioen gekroond had door met 0-2 te gaan winnen in de Gentse Ghelamco Arena, heeft twee punten meer dan blauw-zwart. Na de interlandbreak neemt Club het in het eigen Jan Breydelstadion op tegen Waasland-Beveren. Een week later volgt dan de clash in het Constant Vanden Stockstadion van Anderlecht. Tussendoor volgt wel nog de Europese verplaatsing naar Torino.

Doelpunten: 7′ Castillo (1-0), 23′ Simons (penalty, 2-0), 52′ Duarte (3-0), 60′ Castillo (4-0), 89′ Castillo (5-0).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Mechele, Duarte, De Bock (63′ De fauw), Simons, Vormer, Vazquez (79′ Storm), Refaelov, Castillo, Gedoz (63′ Izquierdo).

Westerlo: Cordier, Apau, Maertens, Godeau, Dorda (29′ Koffi), Cools, Geudens (65′ Diallo), Lecomte, Annys (65′ Verschueren), Molenberghs, Aoulad.

Gele kaarten: 10′ Vazquez, 37′ Apau, 43′ Cools, 55′ Refaelov.

Scheidsrechter: Serge Gumienny.