Club Brugge vernedert hekkensluiter Lierse in eigen huis

Blauw-zwart hield een gezondheidswandeling op Lierse. Club Brugge won er met 0-6.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Racing Genk voerde Michel Preud’homme drie wijzigingen door. Voorin ruimden Nikola Storm en Nicolas Castillo plaats voor José Izquierdo en Tom De Sutter. Op het middenveld ontbrak de geschorste Ruud Vormer. Davy De fauw nam zijn plaats in, waardoor Laurens De Bock opnieuw in de ploeg kwam als linksachter. Liersecoach Slavisa Stojanovic veranderde zijn ploeg op maar liefst zes plaatsen in vergelijking met de vernedering van vorig weekend in Charleroi. De bekendste naam bij de Pallieters was ongetwijfeld die van Dorge Kouemaha. De Kameroener speelde tussen 2009 en 2011 voor blauw-zwart. Luc Wouters, die aanvankelijk aangeduid was als scheidsrechter voor deze partij, werd vervangen door Wevelgemnaar Frederik Geldhof.

Twee owngoals Matoukou

In de eerste 26 minuten van de wedstrijd eiste Lierseverdediger Eric Matoukou een hoofdrol op. De Kameroener zorgde met twee owngoals eigenhandig voor een dubbele voorsprong voor Club. Eerst controleerde hij de bal na een onschuldige voorzet van Lior Refaelov zodanig slecht dat de bal in eigen doel rolde en bij de tweede goal kreeg hij bij een duel met Davy De fauw de bal ongelukkig tegen zijn eigen been, waardoor hij opnieuw doelman Boban Bajkovic verschalkte. Tussendoor had Dorge Kouemaha twee kansjes gehad, maar echt grote problemen voor Mathew Ryan leverde dat niet op. Bajkovic had net voor de 0-2 ook nog een goede redding in huis op een schot van Felipe Gedoz.

Forfaitcijfers aan de rust

Lior Refaelov en Oscar Duarte misten daarna de 0-3, maar die kwam er dan toch toen Rami Bensebaini iets voorbij het half uur de doorgebroken Refaelov onderuithaalde in het strafschopgebied. Ref Geldhof was onverbiddelijk: penalty voor Club en rood voor Bensebaini. De meegereisde Clubsupporters schreeuwden om Timmy Simons, maar de Brugse kapitein bedankte vriendelijk. Refaelov nam opnieuw zijn verantwoordelijkheid en faalde niet. Nog was de lijdensweg voor Lierse niet gedaan, want zes minuten na de 0-3 stond het al 0-4. Na dom balverlies van Matoukou kon Izquierdo op snelheid doorgaan en zijn tweede doelpunt in vijf dagen scoren. Vijf minuten voor de rust zorgde Tom De Sutter voor de totale vernedering. Een schot van Gedoz week af en de Brugse spits was vlugger op de bal dan doelman Bajkovic. Liersecoach Stojanovic verloste nog voor de rust Matoukou en Nwofor uit hun lijden, maar het kwaad was toen al geschied.

Refaelov zorgt voor eindstand

De tweede helft had een stuk minder om het ljif. Voor Club hoefde het niet meer, Lierse kon niet beter. De bezoekers bleven wel de meest aanvallende ploeg, maar aanvankelijk leverde dat geen doelpunten op. De fauw kopte in de handen van Bajkovic en Refaelov knalde op de Lierse doelman. In de 72ste minuut kwam die 0-6 er dan toch. De ingevallen Francisco Silva tikte de bal tot bij Refaelov en de Israëliër joeg van net buiten het strafschopgebied zijn tweede doelpunt van de avond tegen de touwen. Nadien stak de thuisploeg toch even de neus aan het venster, maar Bourabia trapte naast en even later knalde Traore op Ryan. De Australische doelman van Club ontsnapte in de slotminuut nog aan een rode kaart toen hij de bal halfweg de eigen speelhelft met de hand aanraakte. Scheidsrechter Geldhof, die zelf niet liet overspelen, hield het bij geel.

Club behoudt kloof

Voor Lierse, dat zo troosteloos laatste blijft, was dit de tweede 6-0-nederlaag in zes dagen tijd. Club gaat met minstens vier punten voorsprong de winterstop in. Als Anderlecht vanavond nog een steek laat vallen tegen Westerlo, wordt de kloof nog groter. De spelers van Club krijgen nu een weekje rust en gaan daarna op winterstage naar het Spaanse San Roque. Na Nieuwjaar hervat blauw-zwart met twee wedstrijden tegen KV Mechelen: eerst voor de competitie, vijf dagen later voor de Beker van België.

Doelpunten: 10′ Matoukou (owngoal, 0-1), 26′ Matoukou (owngoal, 0-2), 33′ Refaelov (penalty, 0-3), 38′ Izquierdo (0-4), 41′ De Sutter (0-5), 72′ Refaelov (0-6).

Lierse SK: Bajkovic, Traore, Matoukou (42′ Swinkels), Bensebaini, Hanin, Wils, Zizo, Bourabia, Losada, Nwofor (42′ Curto), Kouemaha (68′ Keita).

Club Brugge: Ryan, Meunier (68′ Silva), Duarte, Mechele (80′ Bolingoli), De Bock, Simons, De fauw, Refaelov, Gedoz, De Sutter (71′ Oulare), Izquierdo.

Gele kaarten: 67′ Wils, 83′ Curto, 90′ Ryan, 90′ Silva.

Rode kaart: 31′ Bensebaini.

Scheidsrechter: Frederik Geldhof.