Club Brugge verliest voor het eerst dit seizoen van Anderlecht

Na een 3-1-nederlaag in Anderlecht heeft Club Brugge zijn lot niet meer in eigen handen.

Anderlecht en Club Brugge stonden voor de vijfde keer dit seizoen tegenover elkaar. In de reguliere competitie eindigden beide onderlinge confrontaties op een gelijkspel en in de bekerfinale en play-off 1 won Club telkens met 2-1. Anderlechtcoach Besnik Hasi kon voor deze match niet rekenen op de geschorsten Proto en N’Sakala, daardoor stond Roef onder de lat en speelde Acheampong als linksachter. Dendoncker kwam op het middenveld in de ploeg. Bij Club Brugge dropte Preud’homme Meunier en Vazquez, die allebei hersteld zijn van hun blessure, meteen in de ploeg. Daardoor verhuisden Silva en Claudemir naar de bank. Voorin speelden Refaelov en Izquierdo in steun van De Sutter, die de voorkeur kreeg op Oulare.

Meteen een doelpunt

Club zorgde voor een primeur in het Constant Vanden Stockstadion. Voor het eerst dit seizoen speelde het in een lichtblauwe uitrusting. Anderlecht speelde dan weer in de nieuwe truitjes voor volgend seizoen. De wedstrijd begon met de uitreiking van de Gouden Schoen voor Dennis Praet en nadien werd de aftrap gegeven door Anderlechtcoryfeeën Paul Van Himst, Jan Mulder en Rob Rensenbrink. Dat oponthoud haalde de Bruggelingen blijkbaar uit hun concentratie, want al in de eerste minuut kon Najar profiteren en de 1-0 voorbij Ryan schuiven. De Hondurees werd knap door de buitenspelval geloodst door Defour. Twee minuten later kreeg ook Deschacht al een kans, maar zijn kopbal ging naast. Rond het kwartier kon Praet tweemaal aanleggen, maar zijn schoten gingen telkens naast.

Wereldsaves van Roef

Rond het half uur kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en Izquierdo was dicht bij de gelijkmaker. De Colombiaan haalde uit met één van zijn bekende zwiepers, maar Roef hield de bal uit de winkelhaak. Vijf minuten later stond de paars-witte invallersdoelman opnieuw pal. Deze keer leek een botsende bal van Duarte, die afweek op de rug van Vanden Borre, in doel te caprioleren, maar Roef had nog een knappe save in huis. Aan de overkant probeerden Defour en Mitrovic het nog eens van ver, maar hun schoten misten precisie. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Refaelov nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, maar via de rug van Dendoncker belandde de bal in de handen van Roef.

Spanning komt terug

Tijdens de rust voerde Preud’homme één wissel door. De Sutter bleef in de kleedkamer en zijn plaats werd ingenomen door Oulare. Club begon gretig aan de tweede helft. Eerst trapte Izquierdo pal op Roef en één minuut later werd een schot van Refaelov afgeblokt. De eerste kans voor Anderlecht na de rust was echter opnieuw raak. Mitrovic schudde Mechele van zich af op een hoekschop en kopte de bal voorbij Ryan. Paars-wit probeerde door te duwen, maar Najar en Mbemba vonden Ryan op hun weg. Halfweg de tweede helft sloeg Club dan toch terug. Vazquez loodste Refaelov door de buitenspelval en de Israëliër dribbelde Roef en legde de bal tegen de touwen. Vier minuten later claimde Refaelov ook nog een penalty nadat Deschacht hem vasthield, maar in plaats van een strafschop kreeg hij geel.

Eerste nederlaag

Club ging nadien wel op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan een schot van Oulare dat hoog over ging, kwamen de Bruggelingen niet meer. In de slotfase maakte Praet er zelfs nog 3-1 van na slecht uitverdedigen van Duarte. Club verliest zo voor het eerst dit seizoen van Anderlecht, maar het is wel meteen een heel belangrijke nederlaag. De Bruggelingen hebben hun lot nu niet meer in eigen handen. Ze tellen twee punten minder dan AA Gent en staan op gelijke hoogte met Anderlecht, maar de aartsrivaal uit Brussel heeft wel een wedstrijd meer gewonnen. Volgende week volgt alweer een levensbelangrijk duel voor Club, want dan komen de Buffalo’s op bezoek in het Jan Breydelstadion. Als Club niet definitief uitgeteld wil worden in de titelstrijd, moet het dan koste wat het kost de drie punten pakken.

(KPL)

Doelpunten: 1′ Najar (1-0), 54′ Mitrovic (2-0), 67′ Refaelov (2-1), 89′ Praet (3-1).

RSC Anderlecht: Roef, Vanden Borre (84′ Colin), Mbemba, Deschacht, Acheampong, Dendoncker, Defour (72′ Heylen), Tielemans, Praet (91′ Leya Iseka), Mitrovic, Najar.

Club Brugge: Ryan, Meunier (88′ Storm), Duarte, Mechele, De Bock, Simons, Vormer, Vazquez, Refaelov, De Sutter (46′ Oulare), Izquierdo (76′ Coopman).

Gele kaarten: 15′ Tielemans, 27′ De Sutter, 71′ Refaelov, 88′ Oulare, 92′ Mitrovic.

Scheidsrechter: Serge Gumienny.