Club Brugge verliest in slotseconde tegen FC Porto

18/10/16 om 22:46 - Bijgewerkt op 19/10/16 om 14:55

Zou Club Brugge na de voorsprong uit de eerste helft standhouden tegen FC Porto na de herneming ? Neen ! De Portugezen stelden gelijk halverwege de tweede helft en wonnen uiteindelijk met een penalty in de slotminuut. Club blijft laatste in zijn Champions League poule. 't Is over and out voor Blauw-Zwart.

Club Brugge verliest in slotseconde tegen FC Porto

© BELGA

Club startte de wedstrijd tegen Porto met een onuitgegeven opstelling. Met Stefano Denswil als linksback en Timmy Simons als libero. Tomas Pina mocht als verdedigende middenvelder opdraven, als spitsen koos coach Michel Preud'homme Jelle Vossen en Anthony Limbombe. Een goede zet, want Club voerde meteen de druk op en in de elfde minuut scoorde Jelle Vossen, na een mooie collectieve actie : een lange, kruispas van Ricardo Van Rhijn, die zo Limbombe op links lanceerde. Eerst redde een Portugese verdediger de knal van Hans Vanaken, maar Jelle Vossen scoorde in de rebound.

Bijna 2-0

In de twintigste minuut was het voor de eerste keer warm nabij het doel van Ludovic Butelle, die onoordeelkundig uitkwam, maar de kopbal van Porto middenvelder Otavio strandde hoog boven het doel.

Maar in de 33ste minuut miste Hans Vanaken de 2-0, toen hij van in de rechthoek te zwak op doel trapte.

Nadien kwam FC Porto weer opzetten. In de 40 ste minuut kreeg de Portugese linkerback Layun verdiend geel, toen hij in de maag van Vossen trapte. Eerder al had hij een kopstoot gegeven aan de Clubspits, maar dat had de Italiaanse scheidsrechter Paolo Tagliavente tot woede van het thuispubliek niet gezien. Conclusie na 45 minuten : Club verdiend op voorsprong. Slechts weinigen hadden dit voordien durven hopen, na de eerdere blauzwarte miskleunen in de Champions League.

Gelijke stand

Vlak na de rust leek Club op weg naar een tweede doelpunt. Ruud Vormer schoot nipt naast na een mooie aanval. Het vertrouwen groeide bij Club dat enkele fraaie acties op touw zette, met Hans Vanaken als dirigent. We mogen gerust stellen dat het Clubs beste Europese prestatie was dit seizoen. Maar in de 67ste minuut volgde de anticlimax met een afstandsschot van de Portugese linksback Layun, die in de eerste helft rood mocht gekregen hebben voor zijn kopstoot op Jelle Vossen. Even was de Clubdefensie uit zijn organisatie gespeeld door de Portugezen.

Met nog een kwartier te gaan bracht Michel Preud'homme Felipe Gedoz en Boli Bolingoli erin ter vervanging van Tomas Pina en de leeg gespeelde Anthony Limbombe. Vijf minuten later kwam Wesley in de plaats van Jelle Vossen als diepe spits. Maar het was FC Porto dat nog enkele halve kansen kreeg. In de allerlaatse minuut floot de scheidsrechter nog een discutabele pentalty voor Porto. André Silva liet die kans niet liggen en scoorde. Eindresultaat 1-2 voor FC Porto. Club verdiende meer en beter na een goede Europese match. Maar de Champions League is over and out. De kans om door te stoten naar de Euopa League is nihil.

Preud'homme: "Zij konden wisselen, wij niet"

"Dit komt bijzonder hard aan. We moeten verder, maar Europees voetbal is na de winterstop quasi voorbij. Laat ons lessen trekken uit deze wedstrijd", vertelde Club-coach Michel Preud'homme na de wedstrijd. "We hebben ons best gedaan met de middelen die we voorhanden hadden. Spijtig genoeg is het resultaat niet in ons voordeel. Als dat tweede doelpunt er was gekomen, dan zou het er helemaal anders uitgezien hebben."

Club Brugge verliest in slotseconde tegen FC Porto

© BELGA

"Om Porto te bekampen moet je een pak fysieke inspanningen doen. Die leverden mijn spelers wel, maar onze tegenstander heeft de mogelijkheid om frisse jongens in te brengen. Spelers die evenwaardig zijn, daar kon ik spijtig genoeg niet over beschikken. We zitten nu eenmaal opgezadeld met een enorme blessurelast. De spelers die bij ons ingekomen zijn, kunnen niet dezelfde kwaliteit brengen. Ook in de eerste helft bestond de mogelijkheid om te scoren en zo de match te bepalen, maar daar koop je achteraf niets mee."

Michel Preud'homme werd ook nog naar de tribunes verwezen na het toekennen van de strafschop. "Ik heb tegen de boarding getrapt. Gewoon uit frustratie. Ik vond dat niet erg, de vierde scheidsrechter blijkbaar wel. Voldoende om me uit de dug-out te verbannen. Dat zijn kleine dingen. Belangrijker is ons verlies."

Timmy Simons: "Zeker voldoende werklust"

Aanvoerder Timmy Simons had wel een goede mentaliteit gezien bij zijn teamgenoten. "Er was zeker voldoende werklust. Ik hoop dat we dit kunnen doortrekken in de topper van komend weekend tegen Anderlecht, maar ik kan niet ontkennen dat de ontgoocheling vandaag zeer groot is. We stonden er zo goed voor", sakkerde Simons, die er in de terugwedstrijd tegen Porto wegens een schorsing niet bij zal zijn.

Club Brugge verliest in slotseconde tegen FC Porto

© BELGA

Jelle Vossen werd na zijn openingsdoelpunt de Brugse Man van de Match. "Leuk om te horen, maar ik had toch liever met drie punten de wedstrijd afgesloten", aldus Vossen. "Wij zijn zeer goed aan de wedstrijd begonnen en slaagden erin Porto volledig vast te zetten. Daardoor kwamen zij vroeg in de problemen. Onze voorsprong was verdiend. Daarna probeerde Porto meer en meer het spel te maken. Dit evenwel zonder echt gevaarlijk te zijn. In de tweede helft pakten ze uit met enkele individuele flitsen en werd het 1-1. In de laatste minuut slikten wij nog die strafschop. Wij hadden na de rust ook nog een reuzenkans om te scoren. Dat zijn de details die in de Champions League nu eenmaal levensbelangrijk zijn. Elke kans in deze competitie moet je grijpen om de tegenstander opzij te zetten. Dat lukte ons net niet en daarna kregen we het deksel op de neus."

Ruud Vormer: "Nederlaag aan onszelf te danken"

Club-middenvelder Ruud Vormer was hard in zijn analyse. "Na het uur liep het niet meer lekker en liepen we op een tegendoelpunt. En dan was er nog die strafschop. Blijkbaar een terechte beslissing van de scheidsrechter en dus hebben wij die nederlaag aan onszelf te danken. Het is nu voorbij denk ik. Daar moeten wij toch realistisch in zijn? We moeten de Champions League nu nog verder afwerken voor de eer van Club Brugge", aldus de Nederlander.

Club Brugge verliest in slotseconde tegen FC Porto

© BELGA

"Wat een frustrerend einde van de wedstrijd. Wij zijn allen diep ontgoocheld. We speelden een heel knappe eerste helft waarin we verdiend op 1-0 waren gekomen en trokken met vertrouwen de rust in. Daarna gingen wij iets te laag staan en kon Porto meer in de match komen met hun kleine vinnige mannetjes. Ikzelf kreeg nog een uitgesproken kans op de 2-0. Ik wou de bal in de hoek leggen, maar mijn schot ging langs de verkeerde kant van de paal."

(SVK/Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!