Club Brugge verliest bekerfinale na domme rode kaart voor Diaby

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge verloor zondagnamiddag met 1-2 van Standard in de finale van de Beker van België. Ivan Santini scoorde in de slotminuten het winnende doelpunt.

Het waren de Luikenaars die het best aan de wedstrijd begonnen. Na elf minuten zorgde Santini voor het eerste schot tussen de palen, maar Butelle kon makkelijk oprapen. Zes minuten later was het wel raak. Dompé zette een één-twee op met Santini en de Fransman legde de bal beheerst naast Butelle in doel. Club moest zwoegen, maar scoorde tien minuten na de openingsgoal wel al de gelijkmaker. Refaelov krulde een vrije trap enig mooi over de muur. Valdes kon er alleen maar naar kijken. Voor de Israëliër al zijn tweede doelpunt in evenveel bekerfinales. Voor de rust kreeg Dompé nog de beste kans, maar hij kon de voorzet van Edmilson niet in doel verlengen.

Rood voor Diaby

De tweede helft begon dramatisch voor Club Brugge. Na zes minuten beging Kosanovic een overtreding op Diaby en de Brugse spits reageerde met een natrap. Ref Verbist twijfelde niet en trok rood. Van dan af probeerde Standard de Bruggelingen nog meer bij de keel te grijpen, maar echt grote reddingen moest Butelle nooit uit zijn mouw schudden. Lange tijd leek de wedstrijd dan ook op verlengingen af te stevenen, maar net als vorig jaar werd de match beslist in de slotminuten. Op een voorzet van Dossevi reageerde Santini alerter dan Butelle, die er niet al te best uit zag bij die fase, en de Kroaat kopte de 1-2 tegen de touwen. In de absolute slotseconden had invaller Gedoz nog de gelijkmaker aan de voeten, maar de Braziliaan miste zijn controle.

Club keert zo zonder prijs terug naar Brugge, waardoor de titel nu nog meer een must geworden is. Dindag vertrekt blauw-zwart op stage naar Marbella, waar het zich in optimale omstandigheden wil voorbereiden op de play-offs.

Doelpunten: 17′ Dompé (0-1), 27′ Refaelov (1-1), 88′ Santini (1-2).

Club Brugge: Butelle, Meunier, Poulain, Engels, De Bock, Simons, Vormer (89′ Vossen), Vanaken (89′ Gedoz), Refaelov, Diaby, Izquierdo (61′ Dierckx).

Standard: Valdes, Fai, Scholz, Kosanovic, Andrade, Trebel (75′ Emond), Maniatis, Dossevi, Dompé, Santini (92′ Legear), Edmilson (89′ Arslanagic).

Gele kaarten: 7′ Trebel, 9′ Simons, 20′ Vanaken, 39′ Andrade, 57′ Edmilson, 90′ Gedoz, 93′ Valdes.

Rode kaart: 51′ Diaby.

Scheidsrechter: Johan Verbist.