Club Brugge veegt de vloer aan met Standard

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Vier doelpunten van Diaby, een wereldgoal van Oulare en treffers van Vormer en Claudemir zorgden voor een 7-1-overwinning. Voor de bezoekers scoorde Santini.

Club Brugge ging tegen Standard op zoek naar zijn derde thuisoverwinning van het seizoen. In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Manchester United voerde Michel Preud’homme drie wijzigingen door. Jean-Charles Castelletto, Boli Bolingoli en de naar Bursaspor verhuisde Tom De Sutter maakten plaats voor Brandon Mechele, die Europees geschorst was, Hans Vanaken en Obbi Oulare. Davy De fauw verhuisde opnieuw van het centrum van de defensie naar de rechtsachter. De pas herstelde Timmy Simons begon op de bank. Voor Standard was dit de eerste wedstrijd sinds het ontslag van trainer Slavoljub Muslin. Ex-Clubspeler Eric Deflandre nam plaats op de bank als trainer ad interim en sleutelde serieus aan de Luikse defensie. Jorge Teixeira, Antonio Milec en Dino Arslanagic waren nieuw in vergelijking met afgelopen donderdag in het Europees duel tegen Molde.

7 doelpunten, nagenieten doe je hier!Posted by Club Brugge K.V. on maandag 31 augustus 2015

Diaby kan toch scoren Al in de openingsminuut kwam Club Brugge met de schrik vrij. Bolat gleed uit bij een terugspeelbal, maar de Turk kon nog net voor de aanstormende Yattara wegwerken. Aan de overkant kreeg Diaby twee minuten later al een mogelijkheid, maar Enoh kon zich nog net voor de bal werpen. Na zeven minuten kopte Teixeira van dichtbij naast en op de tegenaanval opende Diaby dan toch de score voor de thuisploeg. De Malinees werd uitstekend diep gestuurd door Vazquez, omspeelde doelman Thuram en scoorde zijn tweede goal van het seizoen. Twee minuten later was Diaby dicht bij de 2-0 toen hij opnieuw alleen voor Thuram opdook, maar deze keer verslikte hij zich in zijn dribbel. Al na elf minuten ontsnapten de bezoekers aan een rode kaart. Teixeira plantte zijn elleboog in het gezicht van Vazquez, maar scheidsrechter Delferière had het niet gezien en hield de rode kaart dan ook op zak. Vijf dolle minuten Standard kon in die eerste helft amper een kans bij elkaar voetballen, al mochten de Bruggelingen wel De fauw dankbaar zijn dat hij een schotje van Santini voor de lijn kon keren. Net op het moment dat het tempo wat uit de wedstrijd leek, scoorde Vormer de 2-0. Deze keer was het Duarte die de Nederlander diep stuurde en Vormer scoorde tussen de benen van Thuram. Drie minuten later viel de Luikse aansluitingstreffer helemaal uit de lucht. Op een voorzet van Milec verloor Duarte het duel van Santini en de Kroaat kopte de 2-1 voorbij een kansloze Bolat. Club reageerde meteen en Oulare deed dat in stijl. Met een bom in de winkelhaak zorgde hij voor de 3-1. Club duwde door en nauwelijks een minuut na de 3-1 volgde al de 4-1. Via Oulare kwam de bal bij Diaby terecht en hij trapte zijn tweede van de namiddag voorbij Thuram. In de slotfase van de eerste helft was Oulare nog dicht bij de 5-1, maar Milec redde de bal nog net voor de lijn. Blessures Oulare en Vazquez Bij de bezoekers werd aan de rust een dubbele wissel doorgevoerd, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. De eerste grote kans van de tweede helft was opnieuw voor de Bruggelingen. Vormer probeerde het met een lobje, maar al vallend kon Thuram de bal nog net over de lat duwen. Nadien volgden een reeks hoekschoppen voor Standard, maar echt doelgevaar leverden die niet op. Het grootste gevaar bleef zich voor het doel van Thuram afspelen, mar Club toonde zich iets minder efficiënt dan voor de pauze. Eerst verkwanselde Oulare een goede counter en even later redde Thuram met een beenveeg een schot van Diaby. Halfweg de tweede helft volgde bovendien een domper op de Brugse feestvreugde. In nauwelijks enkele minuten tijd moesten zowel Oulare als Vazquez geblesseerd het veld verlaten. Beide spelers grepen naar hun bil en vooral bij de Spanjaard zag het er opnieuw niet goed uit. Vier goals van Diaby Nog meer doelpunten vielen er uiteindelijk pas in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Eerst verlengde Claudemir een vrije trap van Vormer in doel en zeven minuten later maakte Diaby zijn hattrick compleet. De pocketspits reageerde vlugger dan zijn bewaker op een voorzet van Dierckx en trapte de 6-1 voorbij Thuram. Michel Preud’homme had in het slotkwartier ook nog leuke verrassing in petto door Thomas Meunier wat speelminuten te gunnen. De Ardennees is helemaal hersteld van zijn blessure en kan Club de komende maanden nog heel wat bijbrengen. In de slotminuten trapte Diaby nog op de paal, maar helemaal op het einde scoorde hij toch nog zijn vierde: 7-1! Met deze klinkende overwinning maakt Club een einde aan een negatieve week waarin verloren werd van Zulte Waregem en Manchester United. Met tien punten komt blauw-zwart nu bovendien op een gedeelde tweede plaats, al kan Anderlecht vanavond wel nog uitlopen, als het iets raapt in Westerlo. (KPL) Doelpunten: 8′ Diaby (1-0), 32′ Vormer (2-0), 35′ Santini (2-1), 36′ Oulare (3-1), 37′ Diaby (4-1), 71′ Claudemir (5-1), 76′ Diaby (6-1), 92′ Diaby (7-1). Club Brugge: Bolat, De fauw, Mechele, Duarte, De Bock, Claudemir, Vormer (78′ Meunier), Vanaken, Vazquez (66′ Bolingoli), Oulare (62′ Dierckx), Diaby. Standard: Thuram, Milec, Teixeira, Arslanagic (46′ Fiore), Van Damme, Trebel, Enoh, Brüls, Knockaert, Yattara (46′ Mmaee), Santini (75′ J. De Sart). Gele kaarten: 22′ Enoh, 46′ De fauw, 58′ Vanaken. Scheidsrechter: Sébastien Delferière.