Club Brugge spoelt Europese kater door met 4-0-zege tegen Standard

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Na de belabberde Europese prestatie in Athene moest Club Brugge zich zondagmiddag zien te herpakken in de thuiswedstrijd tegen Standard.

Club Brugge kende een uitstekende competitiestart en ging op zoek naar een 15 op 15. Het is al van 2002 geleden dat blauw-zwart met vijf zeges aan de competitie begon. Standard stond met slechts 4 punten uit evenveel wedstrijden in de lage middenmoot van het klassement. Na een 0 op 6 tegen Sint-Truiden en Zulte Waregem moesten de Rouches zich zien te herpakken in Jan Breydel.

Ivan Leko voerde heel wat wissels door in vergelijking met de partij van afgelopen donderdag. De geblesseerde Dennis en de op een transfer azende Engels haalden de selectie niet. Palacios, De Bock en Vossen startten op de bank. Cools, Mechele en Limbombe werden in de basis gedropt. Ook nieuwkomer Decarli kon meteen op een basisplaats rekenen. Voorin startte Wesley naast Diaby.

Furieuze start Club Brugge

Club Brugge opende met de meeste drang naar voren en dat leverde meteen een doelpunt op. Na amper drie minuten bleef een voorzet van Diaby voor doel hangen. Hans Vanaken stond op de goede plek en kon het leer in de volley knap in de verste hoek binnen trappen. Enkele minuten later zat blauw-zwart al helemaal op rozen toen Vanaken met een perfecte dieptepass Welsey het straatje instuurde. Hij troefde Scholz af op snelheid en werkte beheerst af: 2-0 na amper 6 minuten.

Club Brugge spoelt Europese kater door met 4-0-zege tegen Standard
© BELGA

Standard komt in de wedstrijd

Na de twee vroege opdoffers konden de bezoekers het evenwicht herstellen en dat resulteerde in twee serieuze prikken. Eerst werd een vrije trap van Mpoku door Horvath knap uit doel gezweefd. Enkele minuten later was de Brugse goalie wel geklopt op een krul naar de verste hoek van Dossevi, maar het leer verdween via de buitenkant van de paal in doeltrap. Even later leek Diaby – na defensief geklungel van Laifis – op weg naar de 3-0. Hij mocht alleen op Ochoa af, maar die kwam goed uit en voorkwam tot drie keer toe dat Standard verdere schade opliep.

In de slotfase van de eerste helft stak Standard nog een aantal keer de neus aan het venster. Eerst was er een vrije kopkans voor Bokadi Bope na een uitstekende voorzet van Ndongala. Daarna kon Laifis op corner vrij inkoppen, maar hij knikte de bal recht op Horvath. Ook Dossevi etaleerde nogmaals zijn uitstekende versnelling, maar dit keer ging zijn schot hoog over, meteen ook het slotakkoord van een eerste helft waarin Club sterk begon, maar daarna de Rouches in de match liet komen.

Club Brugge spoelt Europese kater door met 4-0-zege tegen Standard
© BELGA

Geen wijzigingen bij het begin van de tweede helft, waarvan de openingsfase vooral getypeerd werd door veel middenveldspel. Na vijf minuten was er een eerste schot(je) van Limbombe, maar dat kon Ochoa niet in de verlegenheid brengen. Veel veranderde aanvankelijk niet aan het spelbeeld. Club liet het balbezit aan Standard en speculeerde vooral op de counter. Na 56 minuten leek de partij beslist toen Vanaken de 3-0 op het bord zette. Een lange voorzet van Cools belandde bij Wesley, hij legde af voor Vanaken die uithaalde en de bal via de voet van Scholz voorbij de kansloze Ochoa zag verdwijnen.

Standard-coach Sa Pinto probeerde de bakens nog te verzetten met de inbreng van Carlinhos. Hij zorgde meteen voor gevaar, maar zijn trap strandde in het zijnet. Ook Bokadi Bope was nog heel dicht bij een treffer. Horvath moest een schot van Raman lossen, maar was had een uitstekende reflex in huis om de goed gevolgde Bokadi Bope van de 3-1 te houden.

Club Brugge spoelt Europese kater door met 4-0-zege tegen Standard
© BELGA

Efficiënt Club slaat opnieuw toe

Een kwartier voor tijd konden we ook nog eens een kans aan Brugse zijde noteren. Vormer opende goed tot bij Cools, maar diens poging verdween voorlangs. Even later was het dan toch prijs. Een snel genomen vrije trap van Vanaken kwam bij Vormer terecht. Hij vond Mechele, die de bal makkelijk in doel kon schuiven: 4-0. Het kalf was toen natuurlijk al lang verdronken voor de bezoekers, maar toch kon Carlinhos nog eens dreigen met een schot op de binnenkant van de paal. Meteen ook de laatste kans voor de Rouches, die een lesje in efficiënte kregen.

Na overwinningen tegen Lokeren, Eupen, Zulte Waregem en KV Kortrijk zette Club Brugge nu ook met ruime cijfers Standard opzij. Voor het eerst in 15 jaar begint blauw-zwart zo met 15 op 15 aan de competitie. Voetballend overtuigen kon FCB nog niet, maar efficiënt was het des te meer. Na de interlandonderbreking moet het de positieve lijn zien door te trekken op Moeskroen.

Club Brugge: Horvath, Mechele, Decarli, Denswil, Cools, Vormer, Vanaken, Nakamba, Limbombe (74′ De Bock), Wesley (72′ Vossen), Diaby (63′ Refaelov).

Standard Luik: Ochoa, Scholz, Fai, Laifis, Pocognoli, Ndongala, Agbo, Mpoku (90′ Djenepo), Bokadi, Mathieu Dossevi (59′ Carlinhos), Raman (74′ Emond).

Doelpunten: 3′ Vanaken 1-0, 6′ Wesley 2-0, 56′ Vanaken 3-0, 80′ Mechele 4-0.

Gele kaarten: 28′ Cools, 32′ Decarli, 55′ Laifis, 58′ Fai, 79′ Ndongala.

Scheidsrechter: Laforge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier