Club Brugge spoelt 0 op 6 door met wervelende 6-0 tegen Charleroi

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Na de nederlagen op Gent en Anderlecht had blauw-zwart donderdagavond weinig moeite met Charleroi. Het werd 6-0.

Voor de komst van Charleroi voerde Ivan Leko twee wijzigingen door in vergelijking met de nederlaag op Anderlecht. Krépin Diatta – die op Gent al een helft mocht invallen – stond voor het eerst in de basis. Hij verving Dion Cools op de rechterflank. Na twee basisplaatsen verdween Lior Refaelov weer naar de bank. Wesley mocht zijn stekje naast spitsbroeder Diaby weer innemen.

Na de nul op zes moest Club zich herpakken met een thuiszege en dat was eraan te zien. Terwijl heel wat mensen nog hun plaatsje in het stadion zochten, zorgde Wesley binnen de minuut voor de 1-0. Hij had wel wat geluk dat zijn poging afweek en zo Mandanda op het verkeerde been zette.

Het was de voorbode voor een eerste helft met hoofdzakelijk eenrichtingsvoetbal. Blauw-zwart bleef makkelijk baas tegen een Charleroi dat met heel weinig beleving voor de dag kwam. Na 25 minuten kon de thuisploeg het overwicht op corner verzilveren. Denswil kopte het leer tot bij Diaby, die moederziel alleen aan de tweede paal mocht afwerken. Spitsen Wesley en Diaby stonden al een tijdje droog, maar veegden die statistiek dus eindelijk weg.

VAR voorkomt erger voor Carolo’s

De thuisploeg rook bloed en bleef komen. Na een halfuur leek de partij al gespeeld toen Vormer op aangeven van Limbombe de 3-0 door de benen van Mandanda kopte. En de bezoekers moesten de kelk tot op de bodem ledigen: na een dieptepass van Wesley maakte Vormer er 4-0 van. Maar de VAR greep terecht in na een duwfout van Nakamba, voorafgaand aan het doelpunt.

3-0 aan de pauze, maar Club had genoeg kansen om er 5-0 of 6-0 van te maken. Charleroi bracht daar – op twee kansjes voor Rezaei na – weinig tegenin. Deze partij had veel weg van de kwartfinale in de Beker van België van drie maanden geleden. Toen stond het 4-1 aan de pauze.

Via een dubbele wissel hoopte Mazzu op beterschap na de pauze. De bezoekers versierden via Benavente ook de eerste grote kans, maar Gabulov had een degelijke voetreflex in huis. Aan de overzijde was het wel prijs toen Vanaken met een knappe actie en dito pass Wesley alleen op weg naar Mandanda stuurde. De Braziliaan schoof simpel binnen: 4-0.

Club swingt weer

De tweede helft was eigenlijk overbodig, maar Club duwde door en liet bij vlagen het swingend voetbal van eerder dit seizoen zien. De 5-0 was daar het bewijs van. Via knap combinatievoetbal draafden Refaelov en Cools de rechterflank af. Die laatste zette voor tot bij Vanaken, die de forfaitcijfers op het bord kopte.

En nog was het niet gedaan: Refaelov was goed gevolgd op een poging van Cools die op de paal belandde en tikte makkelijk de 6-0 binnen. Terwijl de wave door het stadion rolde, hield Club zijn voet in de slotfase dan toch van het gaspedaal. Na 90 minuten (en zonder extra tijd) verloste ref Lardot de bezoekers uit hun lijden.

Na de nederlaag van Anderlecht op Standard heeft Club Brugge dankzij deze zege weer een bonus van zes punten op eerste achtervolger RSCA. Zondag komt Standard op bezoek in Jan Breydel.