Club Brugge speelt KV Kortrijk van de mat en is de nieuwe leider

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

De landskampioen won zondagavond de West-Vlaamse derby met 5-1.

Club Brugge wist dat het mits winst in deze West-Vlaamse derby over Zulte Waregem kon wippen naar de leidersplaats. Bij de thuisploeg verving Engels de geschorste Denswil. Voor de Oost-Vlaming waren het zijn eerste minuten nadat een schouderblessure hem drie maanden aan de kant hield. Ook Refaelov kreeg zijn eerste basisplaats in de competitie, nadat hij eerder ook al mocht beginnen in het overbodige Champions Leagueduel tegen FC Kopenhagen. Izquierdo had de vrijdagtraining nog overgeslagen, maar stond gewoon aan de aftrap. Bij KV Kortrijk, dat met één op twaalf naar Jan Breydel kwam afgezakt, voerde Belhocine drie wissels door in vergelijking met afgelopen woensdag. Sifakis, Mercier en D’Haene ruimden plaats voor Kaminski, Totovytskyi en De Mets.

Club demonstreert

Blauw-zwart was heer en meester in de eerste helft. Het eerste schot tussen de palen van Vanaken werd nog gered door Kaminski, maar een minuutje later was de bezoekende doelman toch geklopt bij een vrije trap van van Rhijn. Voor de Nederlander was het al zijn tweede doelpunt voor Club op vrije trap. Club bleef doorduwen en kreeg kansen via Vanaken en Engels, maar het was halfweg de eerste helft Refaelov die voor de verdubbeling zorgde. Het schot van de Israëliër week onderweg nog af, waardoor Kaminski kansloos was. Ook Vossen en Izquierdo scoorden nog voor de rust, maar hun doelpunt werd telkens terecht afgekeurd voor buitenspel. KV Kortrijk kon daar in de hele eerste helft slechts één kans tegenoverstellen. Butelle ging goed plat op de poging van Verstraete.

Forfaitcijfers

De tweede helft had aanvankelijk minder om het lijf. KV Kortrijk kon wel iet of wat het evenwicht herstellen, maar het kon toch nooit de indruk wekken de landskampioen echt pijn te kunnen doen. Het kwam niet verder dan enkele schuchtere pogingen van Veldwijk en De Mets. Over halfweg de tweede helft viel dan toch nog wat animo te beleven. Na een snelle inworp bediende Vossen Vanaken, die Kaminski van dichtbij het nakijken gaf: 3-0. Twee minuten later kreeg Vossen een uitgelezen kans om er 4-0 van te maken, maar Kaminski stopte de strafschop van de Limburger. Uiteindelijk kreeg Vossen zijn doelpunt dan toch nog, toen hij bij een voorzet slim tussen twee Kortrijkse verdedigers dook. Drie minuten later maakte Vormer het Brugse feest helemaal compleet toen ook hij een vrije trap rechtstreeks in doel draaide. In blessuretijd zorgde Veldwijk nog voor de 5-1.

Nieuwe leider

Op twee speeldagen van de winterstop is Club Brugge zo de nieuwe leider in de Jupiler Pro League. Michel Preud’homme had vrijdag op zijn persmoment nog verklaard dat het de ambitie was om nog voor de winterstop die leidersplaats van Zulte Waregem af te snoepen. Woensdag gaan de Bruggelingen op bezoek bij Eupen, op tweede kerstdag volgt een thuismatch tegen Moeskroen. Voor KV Kortrijk is het een grijs seizoen aan het worden. Voor de winterstop neemt ‘de Veekaa’ het nog op tegen KV Oostende en Westerlo.

Doelpunten: 13′ van Rhijn (1-0), 21′ Refaelov (2-0), 70′ Vanaken (3-0), 81′ Vossen (4-0), 84′ Vormer (5-0), 91′ Veldwijk (5-1).

Club Brugge: Butelle, van Rhijn, Engels, Poulain, Cools, Simons (84′ Pina), Vormer, Vanaken, Izquierdo (65′ Bolingoli), Vossen, Refaelov (73′ Claudemir).

KV Kortrijk: Kaminski, Joaozinho, Gigot, Goutas, Metanire, Verstraete, De Mets, Rolland (78′ Sarr), Totovytskyi (46′ Veldwijk), Ouali (85′ Mercier), Saadi.

Gele kaarten: 12′ Verstraete, 28′ Cools, 30′ Metanire, 58′ Vormer, 58′ Rolland, 72′ Kaminski, 78′ Claudemir.

Scheidsrechter: Erik Lambrechts.