Club Brugge speelt een helft met tien, maar wint wel zijn veertiende Supercup

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zaterdagavond de strijd om de Supercup tegen Standard. José Izquierdo en Ruud Vormer maakten een achterstand ongedaan. Hans Vanaken kreeg net voor de rust rood.

Met de Supercup tussen landskampioen Club Brugge en bekerhouder Standard werd het nieuwe seizoen op gang getrapt. De supporters in het Jan Breydelstadion kregen zo een herhaling van de bekerfinale van vorig seizoen te zien. Bij Club posteerde Michel Preud’homme Dion Cools op de rechtsachter. Nieuwkomer Ricardo van Rhijn begon op de bank. Door de afwezigheid van Björn Engels en Brandon Mechele speelde Timmy Simons centraal achterin en zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Claudemir. Voorin kreeg Jelle Vossen de voorkeur op Abdoulay Diaby. Bij Standard stond één nieuwkomer in de basis. Jean-François Gillet stond tussen de palen. Ook de achttienjarige Faruku Miya kreeg een basisplaats.

Rood voor Vanaken

De eerste kansen in deze wedstrijd waren voor de thuisploeg. Na amper zes minuten kopte Refaelov al een voorzet van De Bock rakelings naast en halfweg de eerste helft krulde Izquierdo de bal tegen de binnenkant van de paal. Tussendoor ging aan de overkant een schot van Miya een paar meter naast. Net voor de rust ontplofte de wedstrijd helemaal. Eerst kreeg Santini bij een hoekschop te veel ruimte van Denswil en de Kroaat kopte de 0-1 tegen de touwen. Nauwelijks één minuut later werd Vanaken met rood van het veld gestuurd. De Limburger ging met gestrekt been op de enkel van Miya staan. Scheidsrechter Smet haalde met deze beslissing de woede van het hele stadion over zich heen, maar had het wel degelijk bij het rechte eind.

Dol vierde kwartier

Ondanks de numerieke minderheid voerde Michel Preud’homme tijdens de rust geen wissels door. De Bruggelingen kwamen furieus uit de kleedkamer en al na zes minuten hingen de bordjes in evenwicht. Claudemir zette Izquierdo op weg en de Colombiaan trapte de bal na een heerlijke ren onhoudbaar voorbij Gillet. Club duwde door en op het uur werd het zelfs 2-1. Vormer kreeg de bal aangespeeld buiten het strafschopgebied en krulde het leer enig mooi in de winkelhaak. De Luikse doelman had geen schijn van kans. Standard was duidelijk aangeslagen door die plotse achterstand en kon nooit nog een vuist maken. In het slot kregen invallers Yattara en Legear wel nog enkele kansjes, maar Butelle bedreigen zat er nooit meer in.