Club Brugge recht de rug in Charleroi en kan zondag de titel pakken

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Blauw-zwart moest donderdagavond vol aan de bak op Charleroi. Het boog een 1-0-achterstand in een 1-3-zege om en heeft zondag aan een gelijkspel op Standard genoeg om kampioen te spelen.

Ivan Leko voerde na de thuisnederlaag tegen Anderlecht enkele opvallende wijzigingen door. De misser van Gabulov kostte hem zijn basisplaats. Horvath stond voor het eerst sinds februari weer onder de lat. Diaby was niet volledig fit, Dennis kwam daardoor aan de aftrap. De grootste verrassing viel echter op het middenveld te noteren: Vanaken startte op de bank, Clasie kreeg weer zijn kans in de basis.

Club voerde van bij het begin de forcing en dat leverde via Wesley ook een eerste kansje op. Zijn schot vloog echter een metertje naast. Een paar minuten later was Club daar al opnieuw: Diatta mocht van dichtbij koppen, maar deed dat recht in de handen van Penneteau. Toch was het de thuisploeg die iets na het kwartier – tegen de gang van het spel in – op voorsprong kwam. Dennis beging een domme en overbodige overtreding in de zestien, penalty concludeerde Wim Smet. Rezaei zette de elfmeter feilloos om.

Gebrek aan creativiteit

Blauw-zwart bleef de betere ploeg, maar echt uitgespeelde kansen leverde dat niet op. Wegens een gebrek aan creativiteit moest het vooral vanop stilstaande fases komen. Rezaei kopte op slag van rust een goed aangesneden vrije trap van Vormer nog bijna in eigen doel, maar Charleroi dook met een voorsprong de rust in. Vlak voor affluiten was er nog een opstootje wat Cools en N’Ganga een gele kaart opleverde.

Leko greep bij de rust in door sterkhouder Vanaken toch in de ploeg te droppen. Clasie moest naar de kant. Het was echt wel van moeten voor de bezoekers en net als voor de pauze hadden ze het veldoverwicht, maar grote kansen leverde dat weer niet op. Cools mocht een zeldzame keer vrij uithalen, maar vond de vuisten van Penneteau.

Gouden Schoen neemt zijn verantwoordelijkheid

De tegenprikjes van de thuisploeg werden schaarser en de gelijkmaker hing ondertussen echt wel in de lucht. Vlak na het uur viel die belangrijke goal ook: Vormer krulde een vrije trap vanop 24 meter via de paal binnen: 1-1.

Club moest absoluut op zoek naar de tweede treffer en 20 minuten voor het einde was het prijs. Horvath lanceerde knap Wesley en via enkele tussenstationnetjes kwam het leer uiteindelijk bij Vanaken, die de 1-2 makkelijk binnenlegde. De wereld zag er plots weer helemaal anders uit voor blauw-zwart. Zeker toen de ingevallen Vossen een voorzet van Dennis knap overhoeks binnen kopte: 1-3. De thuisploeg probeerde nog, maar de Bruggelingen kwamen niet meer in de problemen.

Even stond blauw-zwart met de rug tegen de muur, maar Vormer etaleerde net op tijd zijn klasse waardoor zijn ploeg zondag zijn 15de landstitel kan pakken. Een gelijkspel op Standard is voldoende.