Club Brugge pakt punt op Sclessin en heeft 15de landstitel beet

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Met een 1-1-gelijkspel bij Standard verzekerde Club Brugge zich zondagavond van het kampioenschap.

Na zijn degelijke invalbeurt in Charleroi kreeg Jelle Vossen zijn kans in de basis. Dennis verdween naar de bank. Clasie moest zijn basisplaats weer afstaan aan Vanaken. Bij Standard verving Pocognoli de geschorste Fai. Agbo verdrong Selahi naar de bank.

Standard is de ploeg in vorm en maakte dat van bij het begin duidelijk. Club kwam amper van onder de druk uit en na 10 minuten keek het al tegen een achterstand aan. Edmilson schilderde een corner op het hoofd van Luyindama, die recht op Horvath kopte. In de rebound knikte Laifis wel raak: 1-0.

Acht doelpogingen tegen nul

Het was tot in de 20ste minuut wachten op de eerste goede aanval van de bezoekers. Na de Brugse opflakkering was het weer al Standard wat de klok sloeg. De statistieken bewezen ook het overwicht van de thuisploeg: aan het halfuur was acht tegen nul doelpogingen de trieste balans voor de titelfavoriet. Het was Vanaken die de eerste echte Brugse kans versierde. De hand van Ochoa en de paal verhinderden de gelijkmaker.

Het sein voor Club om de partij nu toch in handen te nemen. Een bezoekend doelpunt hing in de lucht en op slag van rust kwam blauw-zwart nadrukkelijk opzetten. Eerst mocht Wesley na goed verlengen van Vossen vrij uithalen, maar de Braziliaan deed dat recht op Ochoa. Ook de herneming was te centraal.

De hand van Ruud

Even later was het dan toch prijs: Vormer zette zich goed door – kreeg het leer even tegen de hand – en vond daarna Vossen, die met zijn tweede veldgoal in evenveel wedstrijden tijd Club langszij bracht. Op aangeven van de VAR ging Van Driessche naar de beelden kijken, maar hij keurde het doelpunt toch goed. Standard prikte nog tegen, maar de 2-1 werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. De bezoekers dus op titelkoers aan de pauze.

In een evenwichtige tweede helft was het lang wachten op de eerste echte kans. Op het uur nam de thuisploeg dan toch weer het heft in handen. En net op dat moment versierden de bezoekers aan de overkant een enorme kans. Diatta vond Cools aan de tweede paal, die in één tijd op Ochoa knalde.

Club kroop steeds meer in een egelstelling en dat was toch met vuur spelen. Een klasseflits van Carcela of Edmilson bleef immers altijd mogelijk. Die laatste haalde uit vanop 30 meter en zijn streep vloog maar enkele centimeters naast de verste paal. Ook Carcela probeerde het vanop afstand, maar zijn poging vloog een tweetal meter naast.

Nerveuze slotfase

In een nerveuze slotfase kwam Standard nog nadrukkelijk opzetten, maar zonder echte kansen bij elkaar te spelen. Na enkele betwistbare fases geraakten de gemoederen nog serieus verhit, maar aan de score veranderde er niets meer. Club Brugge is zo voor de 15de keer – en voor de tweede keer in drie jaar tijd – landskampioen. Brugge gaat ongetwijfeld een lange feestnacht tegemoet. Zondag staat er nog een galawedstrijd tegen Gent op het programma.