Club Brugge - Napoli donderdag in een leeg stadion: "Een risicomatch kan er echt niet meer bij"

24/11/15 om 14:13 - Bijgewerkt om 18:54

De burgemeester van de stad Brugge, Renaat Landuyt, laat geen supporters toe voor de Europa Leaguewedstrijd van donderdagavond tussen Club Brugge en het Italiaanse SSC Napoli.

Club Brugge - Napoli donderdag in een leeg stadion: "Een risicomatch kan er echt niet meer bij"

© BELGA

Club Brugge liet dinsdagmiddag op zijn website weten dat er geen bezoekende supporters van Napoli welkom zouden zijn. Door de terreurdreiging zijn er volgens Landuyt te weinig politiemensen beschikbaar om de veiligheid te garanderen. Verder werd ook beslist om geen tickets meer te verkopen voor de wedstrijd in Jan Breydel, zo meldde Club nog.

In de loop van de namiddag berichtte Sporza dan dat er geen enkele supporter toegelaten zal worden. "De politie kan de veiligheid niet garanderen. De lokale politie moet sowieso, door de nationale richtlijn, al meer taken uitvoeren op dergelijke massa-evenementen wegens het verhoogde dreigingsniveau. Daarnaast kunnen we geen beroep doen op de federale politie, die naar Brussel geroepen is", zo verduidelijkt Renaat Landuyt. "Er is nog geprobeerd om een uitweg te vinden met Club Brugge om meer stewards in te zetten, maar een concrete oplossing kwam niet uit de bus."

"Stewards zijn niet bevoegd"

Bij het begin van de Brugse gemeenteraad dinsdagavond heeft burgemeester Renaat Landuyt zijn beslissing toegelicht. Oppositiepartijen Open VLD en N-VA hadden kritiek op de belsissing. "Gezien de tereurdreiging in Brussel kunnen er geen federale agenten naar Brugge gestuurd worden", aldus de burgemeester. "We beschikken over te weinig agenten om de veiligheid te garanderen, zelfs als er geen Italiaanse supporters het stadion inmogen. Er zijn 1.500 tickets verkocht aan fans van Napels. De Italiaanse ambassade kon ons niet garanderen dat die niet opdagen. De kans bestaat dat die donderdagavond ontgoocheld in Brugge rondlopen."

"Club Brugge stelde voor om stewards in te zetten buiten het stadion", vervolgde hij. "Maar die mensen zijn enkel opgeleid om te bemiddelen, ze zijn niet bevoegd om buiten op te treden. Onze politie moet ook de veiligheid garanderen in de haven, op de kerstmarkt en het verkeer regelen. Een risicomatch kan er echt niet bij."

Club Brugge zelf zegt intussen 'akte te nemen van de beslissing van de burgemeester en nu na te gaan wat de praktische gevolgen van deze beslissing, zoals een compensatie voor de fans, zijn'.

(SVK/FJA/Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!