Club Brugge maakt Racing Genk af in de tweede helft

In een intense topper hield Club Brugge zondag de drie punten thuis tegen Racing Genk. Doelpunten van Ilombe Mboyo, Oscar Duarte, Ruud Vormer, Lior Refaelov en José Izquierdo zorgden voor een 4-1-eindstand.

Michel Preud’homme voerde twee wijzigingen door in vergelijking met de bekerwedstrijd van afgelopen weekend op KV Mechelen. De geblesseerde Victor Vazquez werd op het middenveld vervangen door Lior Refaelov, wiens plaats op de flank ingenomen werd door Nikola Storm. Voorin wisselde Nicolas Castillo Tom De Sutter opnieuw af. Bij de bezoekers keerden Tornike Okriashvili en en Kara Mbodji terug in de ploeg ten nadele van Sandy Walsh en Siebe Schrijvers, die allebei op de bank begonnen. Doelman Laszlo Köteles, die tegen KV Kortrijk nog geblesseerd vervangen moest worden, stond gewoon onder de lat. Net voor de aftrap bracht Helmut Lotti een liveversie van You’ll Never Walk Alone. De zanger was aanwezig in het Jan Breydelstadion als ambassadeur van Unicef en Club speelde voor de gelegenheid met Unicef op de shirts.

Genk ontsnapt tweemaal

In een bijzonder aangename, maar ook wel bitsige eerste helft was het Racing Genk dat voor het eerste gevaar zorgde. Eerst knalde Okriashvili naast en een kwartier later waren er twee kansen voor Thomas Buffel. Eerst trapte de Ruddervoordenaar een metertje over en even later spatte zijn knal uiteen op de kruising. Club nam nadien de wedstrijd in handen en Refaelov trapte maar net over. Halfweg de eerste helft kwamen de Limburgers tweemaal goed weg. Eerst zag scheidsrechter Bart Vertenten geen graten in een duw van Christian Kabasele op Ruud Vormer in het strafschopgebied en even later ontsnapte Ngcongca Anele aan een rode kaart na een elleboog in het gezicht van Nicolas Castillo. De scheidsrechter had niets gezien en gaf op aangeven van zijn lijnrechter geel aan Kabasele.

Mboyo opent de score

De match leek nadien te ontaarden en Vertenten moest met gele kaarten beginnen zwaaien. Onder andere Vormer kwam met geel goed weg na een te late tackle. Voor de Nederlander was het al zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor hij de laatste match van 2014 op Lierse moet missen. De doelpunten hadden beide ploegen opgespaard voor de laatste vijf minuten van de eerste helft. Eerst gaf Vertenten de Genkenaars een strafschop na een trekfout van Davy De fauw. De penalty van Ilombe Mboyo werd in eerste instantie gestopt door Mathew Ryan, maar in de rebound kon de Genkse spits dan toch scoren. De frustratie bij Club nam toe, maar op slag van rust viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Een hoekschop schoot door tot bij Oscar Duarte, die Köteles van dichtbij fusilleerde.

Blunder van Mbodji

Blauw-zwart nam na de rust meteen het heft in handen. Eerst trapte de mee opgerukte Thomas Meunier nog naast, maar in de tiende minuut van de tweede helft zorgde Vormer voor de 2-1. Na een voorzet van Storm trapte de volledig vrijstaande Mbodji de bal knullig in de voeten van Vormer en de Nederlander twijfelde niet. Club bleef doorduwen en Racing Genk raakte in de tweede helft nog amper aan het doel van Mathew Ryan. Halfweg de tweede helft was Mboyo wel dicht bij de gelijkmaker, maar Duarte redde de bal op de lijn. Een kleine twintig minuten voor affluiten legde Lior Refaelov de wedstrijd dan in een beslissende plooi. De Israëliër dreef met de bal richting het strafschopgebied en versloeg Köteles met een lage schuiver, die via de binnenkant van de paal in doel verdween.

Leider tijdens winterstop

Met een afgeweken vrije trap was Felipe Gedoz daarna nog dicht bij een vierde Brugse treffer, maar de Genkse doelman kon de bal nog net over de lat duwen. Vijf minuten voor affluiten trapte diezelfde Gedoz nog eens voorlangs. Die vierde goal kwam er uiteindelijk toch via de pas ingevallen José Izquierdo. De Colombiaan, die de voorbije wedstrijden zo moeilijk tot scoren kwam, trapte de bal met een mooie krul in de verste hoek voorbij Köteles. Dankzij deze ruime zege behoudt Club zijn vier punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht. De Bruggelingen zijn – met nog één wedstrijd te gaan – zeker dat ze als leider de winterstop intrekken. Racing Genk, dat straks op de derde plaats nog voorbijgestoken kan worden door KV Kortrijk, volgt nu al op negen punten.

Doelpunten: 42′ Mboyo (0-1), 46′ Duarte (1-1), 55′ Vormer (2-1), 72′ Refaelov (3-1), 88′ Izquierdo (4-1).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Duarte, Mechele, De fauw, Simons, Vormer (88′ De Bock), Refaelov, Storm (83′ Izquierdo), Castillo (68′ De Sutter), Gedoz.

Racing Genk: Köteles, Anele, Mbodji, Kabasele, Castagne, Milinkovic, Gerkens, Okriashvili (77′ Cavric), Buffel (84′ Schrijvers), Kage, Mboyo.

Gele kaarten: 27′ Kabasele, 35′ Mbodji, 35′ Buffel, 38′ Vormer, 39′ Milinkovic, 44′ Mechele, 59′ Castagne.

Scheidsrechter: Bart Vertenten.