Club Brugge krijgt in Gent nog zware opdoffer in slotminuten

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

In de heenwedstrijd van de halve finale verloor Club Brugge donderdagavond met 2-1 van AA Gent. Club speelde meer dan een uur met tien na rood voor Cools.

Michel Preud’homme kon nog nooit winnen van het AA Gent van Hein Vanhaezebrouck. In de vorige zes confrontaties verloor Club vier keer en werd het tweemaal een gelijkspel. Voor deze heenwedstrijd van de halve finale had de Brugse coach één grote verrassing in petto. Jelle Vossen startte op de bank, waardoor Abdoulay Diaby zich centraal nog eens mocht bewijzen. José Izquierdo was genezen en kwam terug in de ploeg, net als Stefano Denswil en Timmy Simons. Brandon Mechele en Mikel Agu startten daardoor op de bank. Dion Cools behield het vertrouwen op de linksachter. Bij AA Gent stonden de verwachte namen in de basis. Gustav Wikheim maakte zijn debuut bij de Buffalo’s als vervanger van de geschorste Moses Simon. In vergelijking met afgelopen zondag tegen Anderlecht verdween ook Rafinha uit de ploeg. Hij werd vervangen door Nana Asare.

Rood voor Cools

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg, maar Dejaegere knalde na een knappe één-twee met Wikheim hoog over. AA Gent probeerde de bezoekers meteen bij de keel te grijpen en na tien minuten moest Butelle een eerste keer ingrijpen op een kopbal van Mitrovic. Ook een schot van Dejaegere verdween nog eens langs de verkeerde kant van de paal. Club had weinig reactie in huis. Diaby trapte wel eens naast en kon ook net niet profiteren van een missertje van Sels. Halfweg de eerste helft leek Kums dan te gaan scoren. De Gentse kapitein stifte de bal over Butelle, maar Cools hield de bal met zijn hand uit doel: rood en strafschop. De Brugse doelman stopte de strafschop van Kums echter. Gent leek aangeslagen en in de 38ste minuut werd het zowaar 0-1. Vormer speelde bij een vrije trap vlug Izquierdo aan en die legde op zijn beurt breed tot bij Diaby, die de 0-1 in doel schoof. Op slag van rust ging een kopbal van Vanaken nog net over.

Dejaegere maakt gelijk

AA Gent ging na de rust meteen op zoek naar een doelpunt, maar ook de Bruggelingen staken na de rust een paar keer gevaarlijk de neus aan het venster. Zo werd Izquierdo knap diep gestuurd door Denswil, maar de Colombiaan raakte niet voorbij doelman Sels. Op het uur viel de gelijkmaker dan toch. Niels leverde een zwak schot af, maar Dejaegere devieerde de bal in doel. Preud’homme reageerde door De fauw in te brengen voor Refaelov, maar de Gentse aanvolsgolven bleven komen. Zo moest Butelle nog eens zijn kunnen tonen op een volley van Asare. Op de daaropvolgende hoekschop kopte Nielsen nog naast. In de 89ste minuut schilderde Milicevic nog een vrije trap richting de winkelhaak, maar Butelle liet zich niet verrassen door de Zwitser.

Domper in slotminuten

Club leek de 1-1 over de streep te trekken, maar in de blessuretijd konden de Gentenaars dan toch nog de zege behalen, toen een schot van Kums afweek op de rug van Engels en zo tegen de netten belandde. In de allerlaatste seconden werd de 3-1 zelfs nog afgekeurd. Mitrovic trapte op zijn eigen ploegmaat Nielsen, die op de lijn en dus buitenspel stond. In de rebound scoorde Koulibaly, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd. Met deze 2-1-uitslag belooft het op woensdag 2 maart nog een bijzonder spannende terugmatch te worden in het Jan Breydelstadion. Nu maakt Club zich eerst nog op voor een verplaatsing naar Waasland-Beveren zondagavond in competitieverband.

Doelpunten: 38′ Diaby (0-1), 59′ Dejaegere (1-1), 92′ Kums (2-1).

KAA Gent: Sels, Nielsen, Mitrovic, Asare, Foket, Neto (85′ Diedhiou), Kums, Dejaegere, Milicevic, Wikheim (67′ Matton), Depoitre (75′ Koulibaly).

Club Brugge: Butelle, Meunier, Engels, Denswil, Cools, Simons, Vormer, Vanaken, Izquierdo (81′ Gedoz), Diaby (70′ Vossen), Refaelov (64′ De fauw).

Gele kaarten: 26′ Engels, 29′ Denswil, 34′ Refaelov, 47′ Dejaegere.

Rode kaart: 23′ Cools.

Scheidsrechter: Luc Wouters.