Club Brugge komt thuis niet verder dan brilscore tegen AEK Athene en staat voor lastige terugmatch

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Donderdagavond nam Club Brugge het in zijn 300ste Europese wedstrijd naar aanleiding van de play-offronde van de Europa League thuis tegen het Griekse AEK Athene op.

Coach Ivan Leko voerde geen enkele wijziging door in vergelijking met het 1-2-gewonnen competitieduel van afgelopen vrijdag op Zulte Waregem. Tegenstander AEK Athene is nog niet aan de vaderlandse competitie begonnen. In Griekenland beginnen ze er pas komend weekend aan.

De aftrap van de 300ste Europese wedstrijd werd gegeven door vijf van de oud-spelers die er in 1967 ook bij waren tijdens het eerste Europese duel van blauw-zwart. Raoul Lambert, Erwin Vandendaele, André Vanderlinden, Gilbert Bailliu en Freddy Hinderyckx tekenden present.

De traditionele studieronde werd overgeslagen en de beginfase was meteen voor de bezoekers. Na amper 4 minuten kon Mantalos aan de eerste paal bijna afdrukken op een voorzet van Klonaridis, maar Horvath ging goed plat. Amper een minuut na de eerste Griekse prik kwam Club Brugge opnieuw met de schrik vrij. Simons werkte een voorzet van Mantalos bijna in eigen doel, maar Horvath bracht andermaal redding. AEK Athene was duidelijk niet naar het Jan Breydelstadion gekomen om zich in te graven. Club had het bijzonder lastig en op het kwartier kreeg bezoeker Simoes een vrije schietkans, maar hij trapte het leer over het doel in de Brugse spionkop.

Club kan het evenwicht herstellen

Na de verschroeiende openingsfase van de Grieken kon Club zich langzaam in de wedstrijd knokken. Op hoekschop kwam het ook een eerste keer aan het bezoekende doel piepen. Vossen tekende voor het eerste schotje, maar doelman Anestis kon makkelijk oprapen. Ondertussen bleef Mantalos een gesel voor de thuisdefensie. Zijn voorzet vanop links kon echter niet in doel gedevieerd worden. Ook defensief lieten de bezoekers duidelijk niet met zich sollen: de Grieken grossierden in stevig en viriel spel. Vranjes ontsnapte zelfs aan rood na een stevige ingreep op Dennis. Het sein voor Club om nog wat beter in de wedstrijd te komen en zelfs wat steriele druk te ontwikkelen, maar de bezoekers bleven bijzonder gevaarlijk en scherp counteren. Op een van die tegenprikken kon Livaja afleggen voor Lopez, maar hij besloot nipt over.

Club Brugge komt thuis niet verder dan brilscore tegen AEK Athene en staat voor lastige terugmatch
© BELGA

In de slotfase van de eerste helft zagen we veel Brugs balbezit, maar echt kansen creëren tegen de dubbele Griekse afweergordel lukte niet. Een schot uit de tweede lijn van Vanaken, die bevestigde na zijn sterke partij op Zulte Waregem, werd afgeblokt. Op de daarop volgende corner kon diezelfde Vanaken vrij koppen aan de eerste paal, maar zijn kopbal verdween voorlangs.

Brugse druk na rust

Na rust was het vooral de thuisploeg die op zoek ging naar de openingstreffer. Het ontwikkelde de nodige druk en de Grieken moesten massaal achteruit. De eerste grote kans kwam er niet toevallig na een uitstekende voorzet van Vanaken. Mechele kon vrij inkoppen, maar hij mikte de bal over. Op het uur ging Livaja vol op de voet van Simons staan. Scheidsrechter Kassai twijfelde niet en gaf de bezoeker zijn tweede gele kaart. AEK moest het nog ruim een halfuur met tien zien te belopen.

Maar ook met een man minder kwamen de bezoekers nog af en toe de neus aan het venster steken. Invaller Christodoulopulos maakte zich mooi vrij, maar besloot in de handen van Horvath. Club Brugge eiste wel het balbezit op, maar echt uitgespeelde kansen voetbalde het tegen de stugge Grieken – die ondertussen al lang blij waren met een gelijkspel – niet bij elkaar. Vanaken haalde in de volley knap van buiten de zestien uit, maar Anestis ranselde de bal met een zweefduik uit de linkerhoek. Even later kwam Vanaken weer in een mooie schietpositie, maar hij legde de bal nog breed naar de ingevallen Diaby. Hij vond echter een bezoekend been. In de slotfase drukte de thuisploeg AEK nog tegen het eigen doel, maar grote kansen kon het niet meer versieren. Een vrije trap op een interessante positie werd door Denswil hoog over getrapt.

Club Brugge komt thuis niet verder dan brilscore tegen AEK Athene en staat voor lastige terugmatch
© BELGA

Club Brugge laat zo tegen tien Grieken de kans liggen om een gunstige uitgangspositie voor de terugmatch te verwerven. Met 0-0 staat er de Bruggelingen nog een hete avond in Griekenland te wachten. De terugwedstrijd in Athene staat volgende week donderdag om 20 uur op het programma. Club moet zeker scoren en minstens 1-1 gelijkspelen om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League.

Club Brugge: Horvath, Mechele, Simons, Denswil, Palacios (72′ Refaelov), Vormer, Nakamba, Limbombe, Vanaken, Vossen (57′ Wesley), Dennis (80′ Diaby).

AEK Athene: Anestis, Vranjes, Chygrynskiy, Cosic, Bakakis, Galanopoulos, André Simoes (86′ Ajdarevic), Hélder Lopes, Mantalos (73′ Johansson), Livaja, Klonaridis (58′ Christodoulopoulos).

Gele kaarten: 15′ Livaja, 23′ Vranjes, 54′ Hélder Lopez, 66′ Wesley, 68′ Cosis, 74′ Vormer, 90′ Denswil.

Rode kaart: 58′ Livaja (2x geel).

Scheidsrechter: Kassai (Hongarije).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier