Club Brugge komt met de schrik vrij in Charleroi

Club Brugge won met 2-3 op Charleroi. © BELGA

Dankzij een 2-3-overwinning op bezoek bij Sporting Charleroi is Club Brugge nog naar de tweede plaats gewipt.

Bij Club Brugge voerde Preud’homme drie wijzigingen door in vergelijking met de wedstrijd van afgelopen zondag tegen AA Gent. Silva, Denswil en Refaelov namen de plaats in van De fauw, De Bock en Duarte. Daardoor verhuisde Bolingoli naar de linksachterpositie. Denswil vormde samen met Mechele het centrale duo achterin. Duarte is geblesseerd, De Bock was ziek. Bij Sporting Charleroi koos Mazzu voor dezelfde elf die vorig weekend wonnen van KV Kortrijk. Kebano, die voor de wedstrijd nog een ultieme test aflegde, bleek voldoende hersteld van zijn knieblessure. Voor de aftrap werd de Congolees gehuldigd als beste speler van het seizoen bij de thuisploeg en ook Ryan en Preud’homme werden in de bloemetjes gezet na hun verkiezing tot respectievelijk Doelman en Trainer van het Jaar.

Eerste keer op voorsprong

Club kwam opnieuw bijna vroeg op achterstand, maar de kopbal van Marcq ging net naast. Twee minuten later zorgde Mechele voor een unicum in deze play-offs. De Bruggelingen kwamen voor het eerst op voorsprong na een kopbalgoal van de verdediger, die helemaal vrijstaand een voorzet van Vazquez in doel kon verlengen. Toch was Charleroi in het eerste half uur de meest dreigende ploeg. Tainmont trapte op de paal en Ryan moest een supersave uit zijn mouw schudden op een kopbal van Ndongala. Club Brugge werkte daarentegen wel aan honderd procent af. Iets voorbij het half uur stak Vazquez zijn maatje Refaelov diep en de Israëliër trapte de 0-2 tegen de touwen. Op slag van rust moest Ryan nog eens ingrijpen op een kopbal van Dewaest en had Penneteau nog een knappe reflex in huis op een afgeweken schot van Refaelov.

De eerste van De Sutter

Beide ploegen begonnen met dezelfde elf aan de tweede helft. De eerste poging was van Vazquez. De Spanjaard probeerde het van heel ver, maar zag zijn bal een half metertje naast gaan. Na tien minuten in de tweede helft bracht Coulibaly de spanning terug in de match. Ryan hield eerst nog Tainmont van een doelpunt, maar op de rebound had hij geen verhaal. Vijf minuten later scoorde Club al tegen. Een schot van Izquierdo week af en De Sutter stond op de goede plaats om binnen te duwen. Voor de Oost-Vlaming was het zijn eerste doelpunt in deze play-offs. Ondanks de 1-3-achterstand bleef Charleroi de kaart van de aanval trekken en de Zebra’s raakten tweemaal de paal. Eerst deed Kebano dat met een vrije trap en een kwartier later duwde Ryan een bal van Tainmont tegen het doelkader. Toch kwam de spanning opnieuw terug in de match. Coulibaly leverde een onschuldig lijkend schot af, maar Ryan loste de bal en Galvez-Lopez profiteerde en duwde binnen. Daardoor was het toch nog tien minuten bibberen voor Club, maar uiteindelijk hield blauw-zwart toch stand.

Naar tweede plaats

Door de 2-0-zege van AA Gent is de titel nu ook mathematisch niet meer mogelijk, maar Club is wel naar de tweede plaats gewipt. Anderlecht raakte in Kortrijk niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Als Club zondag tegen KV Kortrijk minstens even goed doet als Anderlecht tegen AA Gent, stelt het die tweede plek veilig en mag het eind juli aantreden in de derde voorronde van de Champions League. Als de Bruggelingen alsnog derde worden, gaan ze rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League.

Doelpunten: 4′ Mechele (0-1), 33′ Refaelov (0-2), 55′ Coulibaly (1-2), 60′ De Sutter (1-3), 81′ Galvez-Lopez (2-3).

Sporting Charleroi: Penneteau, Marinos (78′ Fauré), Dewaest, Martos, Willems, Marcq, Saglik (64′ Galvez-Lopez), Kebano (90′ François), Ndongala, Coulibaly, Tainmont.

Club Brugge: Ryan, Silva, Mechele, Denswil, Bolingoli, Simons, Vormer, Vazquez (91′ Coopman), Refaelov, De Sutter, Izquierdo (82′ De fauw).

Gele kaarten: 66′ Vormer, 72′ Izquierdo, 89′ Silva.

Scheidsrechter: Wouters.