Club Brugge kan niets rapen in Anderlecht en blijft hangen op zesde plaats

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge ging zondagnamiddag met 3-1 onderuit op het veld aartsrivaal Anderlecht.

Dé topaffiche van de twaalfde speeldag was de kraker tussen Anderlecht en Club Brugge. Door het gelijkspel tussen KAA Gent en KV Oostende zaterdagavond kreeg Anderlecht de kans om de leidersplaats te grijpen. Club kon bij winst dan weer opschuiven naar een gedeelde derde plaats. Michel Preud’homme koos voor bijna dezelfde ploeg als vorige week tegen KV Oostende. Enkel de geschorste José Izquierdo was er niet bij. Zijn plaats werd ingenomen door Tuur Dierckx. Felipe Gedoz en Victor Vazquez, die allebei nog geblesseerd aan de kant stonden in Warschau, kwamen terug in de ploeg. Onder andere Hans Vanaken en Jelle Vossen begonnen op de bank. Besnik Hasi koos bij Anderlecht voor dezelfde elf spelers die afgelopen donderdag met 2-1 wonnen van Tottenham.

Openingstreffer van Okaka

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor de thuisploeg. Eerst bracht Bruzzese nog redding op een schot van Okaka en een kopbal van Kara, maar in de twaalfde minuut viel de openingstreffer dan toch. Op de linkerflank speelde Praet met een hieltje de bal door de benen van Meunier tot bij Obradovic. Die bracht de bal voor en aan de eerste paal won Okaka het duel van Duarte. De Italiaan scoorde zijn zevende doelpunt van het seizoen. Na het sterke openingskwartier van Anderlecht kon Club wel het evenwicht herstellen. Onder andere Gedoz, De Bock en Vazquez staken de neus aan het venster, maar zij vonden telkens Proto op hun weg. Anderlecht was in die eerste helft ook nog eens gevaarlijk met een verre vrije trap van Defour die niet ver naast ging.

Afgemaakt in een kwartier

Net als in de voorbije twee wedstrijden kwam Club bijzonder slap uit de kleedkamer en daar profiteerde Anderlecht optimaal van. Al na twee minuten liet Meunier zich ringeloren door Praet, die de bal voor bracht en in het centrum kon Ezekiel tussen De Bock en Mechele via de schouder van De Bock binnen koppen. Acht minuten later ontsnapte blauw-zwart nog aan de 3-0 toen Okaka op de onderkant van de lat trof, maar een minuut later was het toch raak. Ook Praet, die knap Meunier uitspeelde, raakte de onderkant van de lat, maar via de enkel van Bruzzese verdween de bal toch in doel. Bij Club nam de frustratie toe en Pereira ontsnapte aan rood na natrappen. Michel Preud’homme reageerde meteen daarna met een dubbele wissel: Vossen en Diaby kwamen in de plaats van Pereira en Dierckx.

Diaby mildert

Ook Deschacht ontsnapte nog aan rood, toen hij na een ingreep op Vazquez geen tweede keer geel kreeg. Halfweg de tweede helft kwam er dan toch opnieuw wat spanning in de wedstrijd. Op een verre vrije trap van Vazquez vond Diaby aan de tweede paal het gaatje tussen Proto en het doelhout. Club kreeg na dat doelpunt opnieuw hoop, maar verder dan enkele kansjes van Vossen kwamen de Bruggelingen uiteindelijk niet meer. Al konden ze ook wel nog een strafschop claimen na handsspel van Deschacht. Door deze 3-1-zege komt Anderlecht nu alleen aan de leiding in de Jupiler Pro League. Het heeft nu één punt meer dan KAA Gent en KV Oostende. Blauw-zwart volgt nu op zes punten van de leider en kan straks nog het gezelschap van KV Kortrijk krijgen op de zesde plaats.

Doelpunten: 12′ Okaka (1-0), 47′ De Bock (owngoal, 2-0), 57′ Praet (3-0), 67′ Diaby (3-1).

Anderlecht: Proto, Gillet, Kara, Deschacht, Obradovic, Dendoncker, Defour, Tielemans (78′ Lokebakio), Praet, Ezekiel (62′ Acheampong), Okaka (89′ Sylla).

Club Brugge: Bruzzese, Meunier, Mechele, Duarte, De Bock, Simons, Claudemir, Vazquez, Gedoz, Pereira (62′ Vossen), Dierckx (62′ Diaby).

Gele kaarten: 21′ Deschacht, 37′ Dierckx, 47′ Dendoncker, 53′ Defour, 59′ Pereira, 64′ Vazquez, 69′ Gedoz.

Scheidsrechter: Sebastien Delferière.