Club Brugge Kampioen! De elf van elf jaar geleden

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Zondag zal het exact elf jaar geleden zijn dat Club Brugge zijn laatste landstitel pakte. Op zondag 15 mei 2005 volstond voor de Bruggelingen in eigen huis een 2-2-gelijkspel tegen aartsrivaal Anderlecht voor de dertiende landstitel uit de clubgeschiedenis. Wij gingen op zoek naar wat er geworden is van de elf spelers die toen aan de aftrap stonden bij blauw-zwart.

Achteraan v.l.n.r.: David Rozehnal, Rune Lange, Michael Klukowski, Philippe Clement, Timmy Simons en Tomislav Butina. Vooraan v.l.n.r.: Nastja Ceh, Gert Verheyen, Hans Cornelis, Gaëtan Englebert en Birger Maertens.
Achteraan v.l.n.r.: David Rozehnal, Rune Lange, Michael Klukowski, Philippe Clement, Timmy Simons en Tomislav Butina. Vooraan v.l.n.r.: Nastja Ceh, Gert Verheyen, Hans Cornelis, Gaëtan Englebert en Birger Maertens.© BELGA

TOMISLAV BUTINA

1

Positie : doelman

Huidige leeftijd : 42 jaar

De Kroatische doelman was in zijn tweede seizoen bij Club na het vertrek van Dany Verlinden uitgegroeid tot een betrouwbaar sluitstuk. In 2006 verliet hij Brugge, waarna hij nog actief was bij Olympiakos en zijn allereerste club Dinamo Zagreb. Butina speelde in zijn carrière ook 28 keer voor de Kroatische nationale ploeg en was erbij op de WK’s in 2002 en 2006 en het EK 2004. Tegenwoordig is hij jeugdtrainer bij Al- Nasr in Dubai.

HANS CORNELIS

2

Positie : rechtsachter

Huidige leeftijd : 33 jaar

Het jeugdproduct kon zich bij Club nooit helemaal doorzetten door de concurrentie met Olivier De Cock, al kwam hij in het kampioenenjaar wel regelmatig aan de bak. Verhuisde na die titel naar Racing Genk, waar hij vier jaar speelde. Van 2009 tot 2015 was de Oost-Vlaming actief bij Cercle Brugge en sinds dit seizoen verdedigt hij de kleuren van tweedeklasser KMSK Deinze. Wil nog één of twee jaar blijven voetballen en volgt nu een cursus tot personal coach.

BIRGER MAERTENS

3

Positie : centrale verdediger

Huidige leeftijd : 35 jaar

De Varsenarenaar doorliep de jeugdreeksen bij Club en was ook jarenlang een vaste waarde in de Brugse defensie. Verliet het Jan Breydelstadion in 2008 voor een avontuur in Nederland en speelde daarna nog drie seizoenen bij Westerlo, waar hij eind vorig seizoen een punt zette achter zijn carrière. Was dit seizoen actief bij vierdeklasser KVK Westhoek, maar daar werd zijn contract in onderling overleg ontbonden na een incident in de kleedkamer.

DAVID ROZEHNAL

4

Positie : centrale verdediger

Huidige leeftijd : 35 jaar

De zestigvoudig Tsjechisch international speelde twee jaar bij Club Brugge. In zijn eerste seizoen won hij de beker, in zijn tweede de landstitel. Daarna begon hij aan een odyssee doorheen Europa, die hem bij Paris Saint-Germain, Newcastle United, Lazio Roma, Hamburger SV en Lille OSC bracht. Sinds dit seizoen is hij opnieuw op de Belgische velden te bewonderen. Bij KV Oostende is hij één van de meest ervaren spelers.

PHILIPPE CLEMENT

5

Positie : centrale verdediger

Huidige leeftijd : 42 jaar

Debuteerde bij Racing Genk in eerste klasse, maar kwam na een avontuur bij het Engelse Conventry City in 1999 bij Club Brugge terecht, waar hij uiteindelijk tien jaar bleef. Sloot zijn actieve voetbalcarrière af met twee seizoenen bij Germinal Beerschot, waar hij ook zijn jeugdopleiding kreeg. De Antwerpenaar ging na zijn carrière meteen aan de slag als beloftentrainer bij Club en is intussen gepromoveerd tot assistent- trainer van Michel Preud’homme.

MICHAEL KLUKOWSKI

6

Positie : linksachter

Huidige leeftijd : 34 jaar

Was in januari 2005 samen met Manasseh Ishiaku overgekomen van La Louvière. De Poolse Canadees bleef uiteindelijk tot 2010 in het Jan Breydelstadion, waarna hij richting Turkije vertrok. Daar speelde hij voor Ankaragücü en Manisaspor. Later volgde nog een seizoen bij het Cypriotische Apoel Nicosia. Tegenwoordig is Klukowski een erkend spelersmakelaar en runt hij een kantoor dat vestigingen heeft in Knokke en Warschau.

TIMMY SIMONS

7

Positie : middenvelder

Huidige leeftijd : 39 jaar

Won in zijn eerste periode bij Club twee titels, twee bekers én de Gouden Schoen. In 2005 verkaste hij naar PSV Eindhoven, waarmee hij driemaal op rij landskampioen werd. In 2010 volgde voor Simons nog een avontuur van drie jaar bij FC Nürnberg, vooraleer hij in 2013 besliste terug te keren naar Club Brugge. De verdedigende middenvelder, die 93 keer voor de Rode Duivels speelde, kan straks elf jaar na de laatste titel opnieuw als kapitein de titel vieren.

GAËTAN ENGLEBERT

8

Positie : middenvelder

Huidigeleeftijd : 39 jaar

De Luikenaar, die ook wel eens ‘de man met drie longen’ genoemd werd, was een onmisbare schakel in het geheel van Trond Sollied. Speelde in totaal negen seizoenen voor Club Brugge en trok in 2008 naar Frankrijk, waar hij in tweede klasse eerst voor FC Tours en nadien voor FC Metz ging spelen. Sloot zijn carrière af bij derdeklasser KVV Coxyde. Tegenwoordig is Englebert sportief directeur bij derdeklasser RFC Luik.

NASTJA CEH

9

Positie : middenvelder

Huidige leeftijd : 38 jaar

De Sloveen was de absolute koning van de vrije trap in deze kampioenenploeg. Verhuisde in 2005 naar Austria Wenen en begon daarna aan een reis rond de wereld. De middenvelder speelde onder andere nog in Rusland, Griekenland, Kroatië, Israël, Indonesië en Vietnam. In 2011 viel zijn naam ook in een onderzoek naar een illegale gokorganisatie in Slovenië. Tegenwoordig is Ceh kapitein van Drava Ptuj, de club uit zijn geboortestad.

GERT VERHEYEN

10

Positie : aanvaller

Huidige leeftijd : 45 jaar

Gert Verheyen was hét absolute clubicoon van die periode. De Hoogstratenaar, die nog steeds in Brugge woont, kende in zijn hele carrière slechts drie ploegen, waarvan zijn passage bij Club ontegensprekelijk de meest succesvolle was. Verheyen speelde maar liefst veertien seizoenen bij blauwzwart. Na zijn afscheid in 2006 was hij er nog een seizoen beloftentrainer. Nu is hij een gerespecteerd voetbalanalist en trainer van de nationale U18 en U19.

RUNE LANGE

11

Positie : aanvaller

Huidige leeftijd : 38 jaar

Na een mislukt avontuur bij het Turkse Trabzonspor kwam Rune Lange in 2001 bij Club Brugge terecht en daar ontpopte de Noor zich meteen tot de ideale centrumspits in het systeem van zijn landgenoot Trond Sollied. Speelde na zijn passage in Brugge nog voor Valerengen, Tromsø, Hartlepool United en Kvik Valden, maar werd overal gehinderd door blessures. Woont nu samen met zijn Belgische vrouw

in Oslo, waar hij in een bank werkt.

TROND SOLLIED

12

Positie : trainer

Huidige leeftijd : 57 jaar

Na een succesvol seizoen bij AA Gent maakte Sollied in 2000 de overstap naar Club Brugge, waar hij bekend werd omwille van zijn looplijnen en soms vreemde oneliners. Maakte in 2005 via een videoboodschap bekend dat hij de club zou verlaten. Was nadien nog actief bij Olympiakos,

AA Gent, Heerenveen, Al-Ahli, Lierse, opnieuw AA Gent en Elazigspor. De Noor woont nog steeds in ons land, maar is uit het voetbal verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier