Club Brugge is voor de veertiende keer kampioen na demonstratie tegen de grote rivaal

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zondagnamiddag met 4-0 van Anderlecht. Abdoulay Diaby (2), Hans Vanaken en Timmy Simons zorgden voor de doelpunten.

Club Brugge wist dat het een zege nodig had om zekerheid te hebben omtrent de titel. Bij blauw-zwart was Lior Refaelov de grote afwezige. De Israëliër was onvoldoende hersteld van zijn blessure. Daardoor koos Michel Preud’homme voor dezelfde elf als vorige week in Gent. Bij Anderlecht vielen geen verrassingen te noteren. Michaël Heylen verving centraal achterin de geschorste Kara Mbodji en Filip Djuricic was de vervanger van de geblesseerde Steven Defour.

Tweemaal Diaby

In een zinderende sfeer was het de thuisploeg die meteen de kaart van de aanval trok, al werd het openingskwartier vooral gekleurd door opstootjes en harde duels. Halfweg de eerste helft kopte Diaby de Clubsupporters richting het delirium. De Malinees won het duel van Heylen en ook een grabbelende Proto zag er niet al te best uit. Vijf minuten later kon Diaby met een puntertje de score verdubbelen. Op het eerste paars-witte gevaar was het wachten tot de blessuretijd, maar Acheampong en Praet raakten niet voorbij Butelle.

Club Brugge is voor de veertiende keer kampioen na demonstratie tegen de grote rivaal
© BELGA

Vanaken maakt het af

Aan de rust nam Hasi risico’s door Suarez in de plaats van Badji te brengen, maar de eerste kansen waren opnieuw voor Club Brugge. Vormer en Izquierdo vonden allebei de vuisten van Proto op hun weg. Net voor het uur werd de match dan even gestaakt, nadat de Brugse supporters een zoveelste voetzoeker op het veld gegooid hadden net naast Dendoncker. Na zeven minuten later kwamen de spelers terug op het veld op en nog eens vijf minuten later lag de match in een definitieve plooi. Vanaken kopte de gemeten voorzet van Vormer voorbij Proto: 3-0!

Veertiende titel

Nog was de Brugse honger niet gestild. Na handsspel van Heylen maakte kapitein Simons himself de 4-0 van op de strafschopstip. De champagneflessen werden uit de koelkast gehaald en Preud’homme kon beginnen met zijn applausvervangingen. Anderlecht had helemaal niets in de pap te brokken. Club Brugge mag zich voor de veertiende keer in zijn geschiedenis kampioen van België noemen. Met nog twee wedstrijden te gaan, kan het niet meer bijgehaald worden door zijn concurrenten. Om 16.15 uur begon Brugge aan een lange feestnacht.

(KPL)

Club Brugge is voor de veertiende keer kampioen na demonstratie tegen de grote rivaal
© BELGA

Doelpunten: 24′ Diaby (1-0), 29′ Diaby (2-0), 62′ Vanaken (3-0), 70′ Simons (4-0).

Club Brugge: Butelle, Meunier, Engels, Denswil, De Bock, Simons (87′ De fauw), Claudemir, Vormer, Vanaken, Diaby (74′ Vossen), Izquierdo (81′ Gedoz).

RSC Anderlecht: Proto, Badji (46′ Suarez), Heylen, Nuytinck, Büttner, Dendoncker, Tielemans, Djuricic (65′ Sylla), Praet, Okaka (74′ Trezeguet), Acheampong.

Gele kaarten: 16′ Djuricic, 28′ Nuytinck, 38′ Okaka, 48′ Izquierdo, 78′ Büttner.

Scheidsrechter: Johan Verbist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier