“Club Brugge is ons leven”

Koen Vande Kerckhove, samen met Anje en hun zonen Lars en Jason. © Foto Kurt
Redactie KW

In het gezin van Koen Vande Kerckhove en Anje Deswarte uit de Hazelstraat draait alles rond Club Brugge. Ze kijken dan ook reikhalzend uit naar de bekerfinale. “Club Brugge is alles voor ons. En sinds ik voor de club werk, mag je dat heel letterlijk nemen”, aldus Koen, die coördinator is voor het vervoer bij de Club Academy, zeg maar de jeugdopleiding van de voetbalclub.

Wie het huis van Koen Vande Kerckhove (45) en Anje Deswarte (45) in de Hazelstraat betreedt, ziet het meteen: hier wonen trouwe supporters van Club Brugge. Blauw-zwarte dekens in de zetel, blauw-zwarte mokken en een portret van Anjes lieveling Lior Refaelov. Koen en Anje hebben twee zonen: Lars (17) en Jason (14). Ook Braïn, de zoon van Anje uit een vorig huwelijk, woont bij het gezin dat Club Brugge in het hart draagt.

Beruchte match

“Ik ga al supporteren voor Club sinds mijn jeugdjaren”, steekt Koen van wal. “Mijn vader nam me voor de eerste keer mee begin jaren tachtig. Het was de beruchte match tegen Standard, die we met 1-7 verloren. Tahamata speelde iedereen op een hoopje, maar toch ben ik blijven gaan.” (lacht)

Koen besmette ook de rest van zijn gezin met de blauw-zwarte microbe. “Sinds we samen zijn, ga ik mee”, vertelt Anje. “We wonen álle thuismatchen bij, maar gaan ook geregeld mee op verplaatsing. Alleen naar Anderlecht gaan we nooit. De haat tegenover die club zit diep in ons gezin. We kunnen hier geen paars zien.”

“Ik ga ook nooit mee naar Anderlecht omdat ze ons daar keer op keer belachelijk maken”, vult Koen aan. “In tegenstelling tot Anje woon ik de meeste uitmatchen wél bij, omdat het nu eenmaal tot mijn takenpakket behoort om onze stewards te vervoeren.” Koen is immers coördinator voor het vervoer bij de Club Academy. Hij rijdt dan ook rond met een blauw-zwart busje. “Club betekende voor mij al alles, maar sinds ik voor de club werk, mag je dat heel letterlijk nemen. Club Brugge is nu ook mijn inkomen. Het is echt ons leven”, zegt hij.

“Zelfs al moeten we naar een trouwfeest: Club gaat voor”, klinkt het vol enthousiasme bij Anje.

Bekerwinst

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het hele gezin zondag de bekerfinale zal bijwonen op de Heizel in Brussel. “En we nemen de beker mee naar huis”, is Anje overtuigd van de overwinning. “En als ze verliezen? Dan zal ik daar toch wel even slecht van zijn. Dan moeten ze niet veel zeggen. Maar ze gáán niet verliezen. Refaelov, mijn favoriet, gaat scoren!”

“Een match van Club heeft bij ons zelfs voorrang op een trouwfeest”

“Nederlagen raken mij ook altijd, maar ik heb het geluk dat ik me kan optrekken aan die jonge gastjes die ik rond voer. Dat geeft voldoening, zeker als je ziet dat bepaalde jongens echt doorbreken in de eerste ploeg: Dierckx, Coopman, Oulare… En dat ze je dan later nog herkennen, dat doet deugd”, aldus Koen.

Happiness

Het lijdt geen twijfel dat Club Brugge dagelijks hét gespreksonderwerp is ten huize Vande Kerckhove. “Er wordt hier constant over Club gepraat, zowel over de jeugd als de eerste ploeg”, luidt het. “Het is al wat hier thuis de klok slaat. Verliezen betekent teleurstelling, maar winst is happiness. Maar ook voetbal in het algemeen is een belangrijk gespreksonderwerp. Onze jongste zoon voetbalt bij KFC Lichtervelde, waar hij elk jaar topschutter is. Ondertussen zit hij alweer aan 26 goals in 20 matchen. Natuurlijk droomt hij ervan om ooit voor Club Brugge te mogen spelen!”

(TV)