Club Brugge geeft goede uitgangspositie uit handen in Athene

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge leed woensdagavond in de heenmatch van de derde voorronde van de Champions League een 2-1-nederlaag op bezoek bij Panathinaikos.

Michel Preud’homme koos in de broeiend hete hel van Athene voor een systeem met drie centrale verdedigers. Brandon Mechele, Oscar Duarte en Laurens De Bock bevolkten de defensie, terwijl Davy De fauw en Boli Bolingoli op de flanken geposteerd werden. Victor Vazquez en Hans Vanaken speelden in functie van diepe spits Abdoulay Diaby. In vergelijking met de competitiewedstrijd van afgelopen weekend in Sint-Truiden verhuisden Stefano Denswil, Tom De Sutter en Dion Cools naar de bank. Net als Club miste ook Panathinaikos enkele geblesseerden. Zo waren Michael Essien, Rasmus Thelander en Viktor Klonaridis er niet bij. Met Marcus Berg en Nikos Karelis beschikt de Griekse vice-kampioen wel over twee gevaarlijke heerschappen in de spits.

Bruzzese pakt penalty

De eerste kans voor de bezoekers was meteen raak. Al na tien minuten lepelde Vanaken de bal op het hoofd van Bolingoli, die doelman Kotsolis het nakijken gaf. En twee minuten later was Vanaken al dicht bij de 0-2. De middenvelder stond helemaal vrij, maar schoof de bal naast het doel. Na de drankpauze kwamen de Grieken beter in de wedstrijd en net voorbij het half uur kreeg de thuisploeg een goedkope strafschop. Karelis ging gretig neer na een duel met Mechele en scheidsrechter Bezborodov wees verrassend naar de stip. Berg zette zich achter de bal, maar de Zweed zag zijn trap gestuit door Bruzzese, die redding bracht met de voeten.

Aanslag van Sanchez

Vijf minuten later was het echter toch raak voor Panathinaikos. Bruzzese ging onder een hoge bal door en Simons verloor aan de tweede paal het duel van Berg, die zijn penaltymisser goedmaakte met een kopbaldoelpunt. In de slotfase van de eerste helft was er nog een aanslag van Sanchez op Diaby. De Spanjaard kwam er aanvankelijk goedkoop vanaf met geel, maar even later keerde de ref op die beslissing terug en trok hij alsnog de rode kaart. In blessuretijd zette Vazquez Diaby nog alleen voor Kotsolis, maar de Malinees mikte op de Griekse doelman.

Tweede Griekse strafschop

Bij de thuisploeg voerde coach Anastasiou aan de rust twee wissels door, maar de eerste kans was voor Club. Diaby kon zijn kopbal echter onvoldoende richten. Na een kwartier in de tweede helft moest Vazquez naar de kant met krampen, in zijn plaats kwam Izquierdo. Vijf minuten na die wissel kreeg Panathinaikos een tweede strafschop na dom handsspel van Bolingoli. Karelis deed waar Berg niet in slaagde, namelijk de penalty voorbij Bruzzese trappen. De Brugse doelman dook wel naar de goede hoek, maar kon net niet bij de bal. Panathinaikos trok zich daarna terug voor het eigen doel en daar vonden de Bruggelingen geen antwoord meer op. Doelman Kotsolis moest zelfs geen enkele keer meer ingrijpen.

Drie matchen, drie nederlagen

Club leed zo zijn derde nederlaag in evenveel officiële wedstrijden, nadat het eerder ook al de Supercup verloor van AA Gent en op de eerste speeldag van de competitie onderuit ging op het veld van promovendus Sint-Truiden. Blauw-zwart liet in Athene een unieke kans liggen om een grote stap te zetten richting de play-offs van de Champions League en volgende week woensdag moeten de Bruggelingen die scheve situatie proberen recht te zetten in hun thuisduel. Zondag gaat Club op zoek naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Op de tweede speeldag van de Jupiler Pro League komt dan KV Mechelen op bezoek in het Jan Breydelstadion.