Club Brugge gaat met zware cijfers onderuit tegen aartsrivaal Anderlecht

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge leed zondagnamiddag zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen in de topper tegen Anderlecht. Het werd 1-4. Voor de bezoekers scoorden Okaka, Praet en Suarez. Denswil trof raak voor blauw-zwart.

Michel Preud’homme verraste in deze topper door Björn Engels aan de aftrap te brengen. Hij werd centraal achterin gekoppeld aan Stefano Denswil. Op het middenvelde posteerde Preud’homme het trio Timmy Simons, Ruud Vormer en Victor Vazquez. Voor de Spanjaard, die Mexicaanse belangstelling geniet, was het mogelijk zijn laatste wedstrijd in het Jan Breydelstadion. Voorin kreeg Jelle Vossen steun van de flankspelers José Izquierdo en Abdoulay Diaby. Bij Anderlecht ontbraken de geschorsten Kara Mbodj en Andy Najar. Hun plaatsen werden ingenomen door respectievelijk Michael Heylen en Imoh Ezekiel. Guillaume Gillet en Frank Acheampong begonnen als flankverdedigers. Youri Tielemans moest zich tevredenstellen met een plaats op de bank.

Vroege opener

Club probeerde Anderlecht meteen bij de keel te grijpen, maar het waren de bezoekers die al na zes minuten de score openden. Acheampong bracht de bal laag voor en Okaka, die het duel van Denswil, kon de 0-1 binnenschuiven. De Bruggelingen waren van slag door die vroege achterstand en gingen achterin meermaals in de fout. Paars-wit liet echter verschillende malen de kans op de 0-2 liggen. Die tweede goal viel uiteindelijk toch tien minuten voor de rust. Praet kon van ver aanleggen en versloeg Bruzzese in zijn korte hoek. Tussendoor kon de thuisploeg wel een strafschop claimen na een fout van Deschacht op Vossen, maar Gumienny wuifde het protest weg. Deschacht ontsnapte zo ook aan zijn tweede gele kaart. De scheidsrechter liep met enkele dubieuze beslissingen meermaals in de kijker in die eerste helft. In de slotseconden knalde Okaka ook nog eens op de lat.

Denswil zorgt voor spanning

In de wetenschap dat Club er vorig seizoen in de reguliere competitie al in geslaagd was om een 0-2-achterstand recht te zetten tegen Anderlecht moest blauw-zwat na de pauze op zoek naar minstens een punt. De tweede helft begon nochtans met enkele kansjes voor de bezoekers en een doelpunt van Okaka werd zelfs nog afgekeurd voor buitenspel. De bal kwam nochtans van Clubspeler Engels, maar de lijnrechter vlagde voor voorafgaand buitenspel. In de 58ste minuut sloeg de vlam dan in de Brugse pan. Na een hoekschop kopte Engels de bal door tot bij Denswil en de Nederlander versloeg Proto van dichtbij. Meteen daarna kreeg Vormer een mooie schietkans, maar Proto bokste het leer weg. Izquierdo kreeg nadien ook nog een uitstekende kans, maar Proto bracht redding in de één-tegen-éénsituatie. Meunier werd ook nog eens onterecht afgevlagd voor buitenspel, waardoor de thuisploeg een prima kans ontnomen werd.

Suarez maakt het af

In de 78ste minuut mochten de Bruggelingen echter alle dromen op winst opbergen. Suarez zocht en vond het contact met Meunier en Gumienny wees naar de stip, waarop Jan Breydel met cynisch applaus reageerde. Suarez nam zelf plaats achter de bal en gaf Bruzzese geen schijn van kans. Club was de benen afgesneden en het was Anderlecht dat nog de beste kansen kreeg. Bruzzese kon en schot van Praet nog tegen de paal duwen en diep in blessuretijd scoorde de Gouden Schoen zelfs nog de 1-4. Zo komt er een einde aan het perfecte thuisrapport van de Bruggelingen. Na de recente nul op zes moet Club volgende week op zoek naar eerherstel in Kortrijk. Anderlecht komt nu naast Club Brugge in het klassement en heeft bovendien nog een wedstrijd minder gespeeld.

Doelpunten: 6′ Okaka (0-1), 35′ Praet (0-2), 58′ Denswil (1-2), 79′ Suarez (penalty, 1-3).

Club Brugge: Bruzzese, Meunier, Engels, Denswil, De Bock, Simons, Vormer, Vazquez, Izquierdo (74′ Pereira), Vossen (85′ Vanaken), Diaby (46′ Refaelov).

RSC Anderlecht: Proto, Gillet, Heylen, Deschacht, Acheampong (69′ N’Sakala), Dendoncker, Defour (76′ Tielemans), Praet, Ezekiel, Okaka, Suarez (89′ Sylla).

Gele kaarten: 13′ Praet, 18′ Deschacht, 26′ Simons, 28′ Izquierdo, 30′ Acheampong, 48′ Vossen, 79′ Vanaken, 86′ Vormer, 87′ N’Sakala, 89′ Vazquez.

Scheidsrechter: Serge Gumienny.