Club Brugge Europees uitgeschakeld na kansloze 3-0-nederlaag bij AEK Athene

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Donderdagavond speelde Club Brugge bij het Griekse AEK Athene voor een plaatsje in de groepsfase van de Europa League.

Voor de levensbelangrijke kwalificatiewedstrijd tegen AEK Athene gooide Ivan Leko zijn tactiek grondig door elkaar. De Brugse coach koos voor het eerst dit seizoen voor een systeem met vier verdedigers in een 4-3-3. In vergelijking met de heenmatch werden er drie wijzigingen doorgevoerd: Engels, De Bock en Diaby namen de plaats in van Mechele, Limbombe en Simons. Bij AEK werd de geschorste Livaja door Hristodoulopoulos vervangen.

Na het 0-0-gelijkspel van vorige week was de opdracht duidelijk: Club Brugge moest in Griekenland minstens een gelijkspel met doelpunten afdwingen om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. Zowel AEK als Club kenden een goede generale repetitie. De Grieken wonnen op de openingsspeeldag met 2-0 van Panetolikos. Club Brugge behaalde 12 op 12 na een 1-2-zege op KV Kortrijk.

Club Brugge kwam in de beginfase – net als in de heenmatch – bijzonder goed weg toen Klonaridis op de binnenkant van de paal knalde. De Grieken zetten de bezoekers vast met hoge pressing en daar had blauw-zwart het duidelijk moeilijk mee. Enkele minuten later stak AEK opnieuw de neus aan het venster: een vrije trap van Lopes ging maar net naast.

Andermaal geen kansen

Naarmate de eerste helft vorderde kon Club het evenwicht gedeeltelijk herstellen en het balbezit opeisen. Echte kansen leverde dat echter niet op, daarvoor speelde het veel te slordig. Het was integendeel de thuisploeg die via enkele goed aangesneden vrije trappen gevaar creëerde. Toen de infiltrerende Simoes in de zestien door de uitgekomen Horvath onderuit werd gehaald, kon de scheidsrechter niet anders dan naar de stip wijzen. Hristodoulopoulos stuurde de Brugse goalie de verkeerde kant uit: 1-0.

Club Brugge Europees uitgeschakeld na kansloze 3-0-nederlaag bij AEK Athene
© BELGA

Op zich veranderde dat niet veel aan de opdracht van Club Brugge, maar dat deed de 2-0 van Simoës even later wel. Na een voorzet vanop links kon Galanopoulos vrij inkoppen, maar via Horvath kwam het leer op de lat terecht. In de herneming kon Simoes makkelijk binnenkoppen. De Bruggelingen moesten nu al minstens twee keer scoren om zich te kwalificeren.

Aan de rust greep Leko in met een dubbele wissel: Palacios en Vossen bleven binnen, Cools en Refaelov namen hun plaats in. Club begon de tweede helft met wat meer drang naar voren en na een tweetal minuten leverde dat ook een eerste kans op. Diaby kapte goed naar binnen en zocht met links de verste hoek. Doelman Anestis tikte over.

Grieks drama compleet

De Grieken lieten blauw-zwart nu komen en aasden op de counter. Club Brugge slaagde er echter te weinig in om druk te ontwikkelen. Het was AEK dat nog het gevaarlijkst kwam opzetten. Johansson kon vrij trappen na afleggen van Almeida, maar hij besloot op Horvath. Ook Galanopoulos vergat het af te maken toen (alweer) Almeida hem perfect bediende. Hij miste echter zijn schot. Almeida kwam ook zelf nog eens dicht bij de 3-0, maar Horvath voorkwam erger.

Club Brugge Europees uitgeschakeld na kansloze 3-0-nederlaag bij AEK Athene
© BELGA

Het bleef pijnlijk om te zien hoe weinig Club Brugge ook in de slotfase daartegenover kon stellen. De Grieken speelden met veel meer bezieling en overtuiging en kwamen niet meer in de problemen. Integendeel, Simoes maakte met zijn tweede van de avond de Brugse vernedering compleet: 3-0.

Club Brugge mag na deze nederlaag dus nu al een kruis maken over zijn Europese campagne. Nadat het in de derde voorronde van de Champions League niet lukte tegen het Turkse Basaksehir bleek nu ook AEK Athene te sterk. Zondag kan Club zich in de eigen competitie wel naar 15 op 15 voetballen als het thuis van Standard kan winnen.

AEK Athene: Anestis, Bakakis, Vranjes, Chygrynskiy, Cosic, Lopes (60′ Johansson), Galanopoulos, Mantalos, Simoës, Hristodoulopoulos (79′ Galo), Klonaridis (63′ Almeida).

Club Brugge: Horvath, Palacios (46′ Cools), Engels, Denswil, De Bock, Vormer, Nakamba, Vanaken, Diaby, Vossen (46′ Refaelov), Dennis (59′ Limbombe).

Doelpunten: 27′ Hristodoulopoulos 1-0, 39′ en 90′ Simoes 2-0 en 3-0.

Gele kaarten: 25′ Palacios, 49′ Bakakis, 63′ Nakamba.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier