Club Brugge en Standard strijden zondagavond om de Supercup

In doel wordt nieuwkomer Letica verwacht. © BELGA
Redactie KW

Nu het WK in Rusland zijn laatste geheimen heeft prijsgegeven, mogen de schijnwerpers opnieuw op het vaderlandse voetbal. Minder dan een week voor de Belgische competitiestart, spelen landskampioen Club Brugge en bekerwinnaar Standard zondagavond (20 uur) in Jan Breydel om de Supercup.

Blauw-zwart is met veertien eindzeges in de Supercup recordhouder, voor Anderlecht (dertien). Standard volgt met vier overwinningen als derde op ruime afstand.

Club Brugge geniet zondag het thuisvoordeel en coach Ivan Leko wil ook voluit voor de zege gaan. “Het is een trofee, dus is het sowieso belangrijk voor ons. Het vereist niet dezelfde inzet als om een titel of beker te halen, omdat het over één match beslist wordt, maar het blijft een aanvulling van het palmares. Doordat het tegen Standard is, dat de meeste punten in play-off 1 haalde, is het ook een interessante match, we zullen zien waar we staan”, vertelde de Kroaat tijdens zijn persbabbel voor het duel.

Ruim een week voor Club de competitie aanvat met een thuismatch tegen Eupen (zondag 29 juli), is Leko tevreden over de trainingsarbeid van zijn spelers. “Ik kon al vaststellen dat op training de grinta, motivatie, honger en kwaliteit terug is, zondag zullen we zien hoe dit zich op fysiek, technisch en tactisch vlak vertaalt naar een wedstrijd. We willen alleszins winnen in eigen huis.”

Limbombe en Diaby, twee vaste waarden in de kampioenenploeg, blijven zondagavond aan de kant omdat ze op een transfer azen. Ook Mechele, Dennis en Nakamba ontbreken, door blessures. In doel wordt nieuwkomer Letica verwacht, ook aanwinsten Rits, Groeneveld en Schrijvers staan vermoedelijk in de basis.

Eerste officiële match voor MPH

Voor Michel Preud’homme wordt de Supercup zijn eerste officiële match sinds hij opnieuw Standard-coach is. Meteen treft MPH Club Brugge, waarmee hij in 2016 kampioen werd en een jaar eerder de beker won. Na een sabbatjaar ging de Luikenaar deze zomer opnieuw aan de slag bij de Rouches, als opvolger van Ricardo Sa Pinto.

Het is een leuk toeval en het zal speciaal zijn. Net zoals het vroeger was toen ik terugkeerde naar Gent of Standard”, zei Preud’homme over zijn ‘comeback’ tegen Club Brugge. “Maar ik ben ook een prof. Als ik werk voor een club geef ik daar alles voor. De Supercup is een trofee en we gaan die proberen te winnen. We zullen zo goed mogelijk proberen te spelen, maar we weten dat het een moeilijke verplaatsing is op het veld van de best presterende ploeg van de laatste jaren.”

Vermiste speler

Standard kondigde donderdag de terugkeer van prijsschutter Orlando Sa aan, maar die zal er tegen Club nog niet bij zijn. Mehdi Carcela, de Marokkaanse international die vorig seizoen bepalend was voor de bekerwinnaar en vicekampioen, is dan weer “vermist”. Hij keerde na het WK nog niet terug van vakantie. “We kunnen hem niet bereiken en dat is een verrassing“, wilde Preud’homme kwijt.

Edmilson junior, die andere Luikse vedette die te lang op vakantie bleef, keerde inmiddels wel terug naar de Vurige Stede en staat zondagavond in principe in de basis. Veteraan Jean-François Gillet zal het doel verdedigen aangezien vaste waarde Ochoa na het WK nog maar net de training hervatte. Standard opent volgende week vrijdagavond (27 juli) de competitie met een thuismatch tegen AA Gent.

Scheidsrechter Bart Vertenten leidt de Supercup zondag in goede banen. De winnaar volgt op de erelijst Anderlecht op, dat het vorig jaar met 2-1 van Zulte Waregem haalde.

(Belga)