Club Brugge dient leider KV Oostende tweede competitienederlaag toe

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zondagnamiddag de West-Vlaamse derby tegen KV Oostende met het kleinste verschil. Felipe Gedoz scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

In een uitverkocht Jan Breydelstadion – zelfs voor het bezoekersvak was geen kaartje meer te verkrijgen – stond zondagnamiddag de West-Vlaamse topper tussen Club Brugge en leider KV Oostende op het programma. Bij de thuisploeg gaf Michel Preud’homme Victor Vazquez een basisplaats, net als Claudemir. Dat betekende dat Hans Vanaken op de bank moest plaatsnemen. Voorin stond het Zuid-Amerikaanse trio Felipe Gedoz, Leandro Pereira en José Izquierdo. Tuur Dierckx, Jelle Vossen en Abdoulay Diaby begonnen op de bank. Bij KV Oostende koos Yves Vanderhaeghe voor de min of meer verwachte namen. Op het middenveld kreeg Michiel Jonckheere de voorkeur op Franck Berrier. Ook Fernando Canesin nam zijn basisplaats opnieuw in. Met Brecht Capon, David Rozehnal en Michiel Jonckheere stonden bij KVO drie ex-Clubspelers in de basis. Joseph Akpala begon op de bank.

Nerveus wedstrijdbegin

De massaal aanwezige toeschouwers zagen vooral een heel nerveus eerste half uur van beide ploegen. Club Brugge probeerde Oostende bij de keel te grijpen, terwijl de bezoekers vooral loerden op de counter én al heel vroeg tijd probeerden te winnen. De eerste kans kwam er na negen minuten, maar Duarte kon net niet bij de voorzet van Gedoz om binnen te duwen. Vier minuten later viel ook aan de overkant een kans te noteren, maar Bruzzese zweefde de kopbal van Rozehnal in hoekschop. Even voorbij halfweg de eerste helft kreeg blauw-zwart dan drie grote kansen in nauwelijks drie minuten tijd. Eerst kon Ovono redding brengen op een laag schot van Izquierdo en even later stond de Oostendse doelman in één en dezelfde fase ook pal op schoten van Vazquez en Pereira.

Club Brugge dient leider KV Oostende tweede competitienederlaag toe
© BELGA

Gedoz in twee tijden

Net voorbije het half uur sloeg de vlam dan helemaal in de pan. Na een knappe één-twee tussen Vazquez en Gedoz werd die laatste neergetrokken door Lukaku: penalty. De Braziliaan zette zich zelf achter de bal en trapte veel te zwak binnen het bereik van Ovono, maar in de rebound kon Gedoz dan toch de score openen. Nauwelijks drie minuten later ontplofte het stadion opnieuw, maar deze keer voor een rode kaart voor Brecht Capon. De rechtsachter haalde Izquierdo onderuit, waarna Gumienny Capon rood onder de neus duwde. Alle bezoekers gingen protesteren bij de scheidsrechter, maar dat leverde alleen maar twee gele kaarten voor Ovono en Siani op. Club probeerde door te duwen, maar Ovono bleef attent keepen. Ook KVO kreeg in de laatste vijf minuten van de eerste helft nog twee kansen, maar zowel Milic als Musona trapten over.

Rood voor Izquierdo

Tijdens de rust werden drie wissels doorgevoerd. Bij Club kwam Vanaken in de plaats van Vazquez en bij KV Oostende kwamen Vandendriessche en Akpala in de ploeg ten nadele van Jonckheere en Musona. Club Brugge leunde wat achterover in de openingsfase van de eerste helft en daar profiteerden de bezoekers van om opnieuw in de wedstrijd te komen. Zo moest Bruzzese na een kwartier de meubelen redden op een trap van Canesin. Eén minuut later werd dan ook de thuisploeg tot tien herleid. Izquierdo kreeg zijn tweede gele kaart van de namiddag voor een schwalbe. De Bruggelingen leken daardoor even wakker geschud en kregen ook enkele kansjes, maar eerst trapte Meunier over en even later kon Pereira net niet bij een lage voorzet van Gedoz, die zich even later blesseerde bij een spurtje en vervangen moest worden.

Club Brugge dient leider KV Oostende tweede competitienederlaag toe
© BELGA

Tweede nederlaag voor KVO

Het slotkwartier was dan weer voor de bezoekers. Zowel Vandendriessche als Jali testten nog eens de vuisten van Bruzzese, maar tussendoor ging de Oostendse verdediging wel wat aan het knoeien. Eerst kon Dierckx niet profiteren na een misser van Lukaku en even later loste ook Ovono een bal, maar geen enkele Clubspeler was gevolgd. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord, zodat KV Oostende zijn tweede nederlaag van het seizoen leed. De kustploeg blijft wel sowieso aan de leiding, maar het moet die eerste plaats nu delen met landskampioen AA Gent. Voor Club Brugge is het de zesde competitiezege. Blauw-zwart komt zo voorlopig naast Anderlecht, dat straks nog tegen Zulte Waregem speelt, op de vierde plaats en heeft nu vier punten minder dan Oostende.

(KPL)

Doelpunt: 35′ Gedoz (1-0).

Club Brugge: Bruzzese, Meunier, Mechele, Duarte, De Bock, Simons, Claudemir (83′ De fauw), Vazquez (46′ Vanaken), Izquierdo, Pereira, Gedoz (68′ Dierckx).

KV Oostende: Ovono, Capon, Rozehnal, Milic, Lukaku, Jali (77′ Berrier), Siani, Jonckheere (46′ Vandendriessche), Canesin, Musona (46′ Akpala), Cyriac.

Gele kaarten: 15′ Jali, 20′ Izquierdo, 38′ Siani, 38′ Ovono, 58′ De Bock.

Rode kaarten: 38′ Capon, 60′ Izquierdo (2x geel).

Scheidsrechter: Serge Gumienny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier