Club Brugge buigt achterstand om in 1-3-zege op Standard

Club Brugge boekte zondagnamiddag zijn tiende overwinning van het seizoen. De Bruggelingen maakten een vroege 1-0-achterstand ongedaan.

Voor de topper in Luik kon Club Brugge opnieuw een beroep doen op Thomas Meunier, die zijn plaats terug innam als rechtsachter. Daardoor verhuisde Ruud Vormer terug naar zijn vertrouwde plaats op het middenveld, waar hij het gezelschap kreeg van zijn vaste kompanen Timmy Simons en Victor Vazquez. Voorin koos Michel Preud’homme voor Nicolas Castillo, die de voorkeur kreeg op Tom De Sutter. José Izquierdo en Lior Refaelov begonnen op de flanken. Bij Standard voerde Ivan Vukomanovic één wissel door in vergelijking met de ploeg die vorige week ging winnen in Charleroi. Paul-José Mpoku was opnieuw fit en nam de plaats in van Yuyi Ono.

Afgeweken schot

Club Brugge had in de openingsfase wel het meeste balbezit, maar de eerste kansen waren voor de thuisploeg. Eerst trapte Geoffrey Mujangi Bia nog in de handen van Mathew Ryan, maar in de twaalfde minuut kon Ricardo Faty al de score openen. Zijn schot van buiten het strafschopgebied week af op Oscar Duarte, waardoor Ryan kansloos was. Mujangi Bia kreeg daarna nog twee kansjes, maar geleidelijk aan nam Club toch de wedstrijd in handen. Eerst trapte Izquierdo nog voorlangs, maar op het half uur zorgde Refaelov dan toch voor de gelijkmaker. Na een passje van Victor Vazquez baande de Israëliër zich een weg naar binnen, waarna hij doelman Yohann Thuram kon verslaan.

Meunier vanuit schuine hoek

De Bruggelingen hadden duidelijk bloed geroken en vijf minuten na de gelijkmaker viel al de 1-2. Vormer speelde de bal tot bij Meunier, die vanuit een bijzonder schuine hoek toch de Luikse doelman kon verrassen. In de laatste vijf minuten van de tweede helft kreeg Victor Vazquez nog twee kansjes. Eerst kon hij na een knappe ren onvoldoende afdrukken en op slag van rust kon hij via een rechtstreekse vrije trap bijna Thuram verrassen. Op de daaropvolgende hoekschop kon Duarte koppen, maar de doelman hield de 2-1-tussenstand op het bord.

Het aangezicht van Ryan

In de tweede helft waren er vooral heel wat slordigheden te zien. Standard probeerde wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar echt in de problemen kwam Ryan amper. Na twintig minuten in de tweede helft kreeg Ono wel een mooie kans, maar na een pass van Mujangi Bia kon de Japanner onvoldoende richting aan de bal geven. Aan de overkant kwam José Izquierdo een paar keer alleen voor doel, maar de Colombiaan vond telkens Thuram op zijn weg. Een kwartier voor affluiten kwam Standard dan wel dicht bij de 2-2. Mujangi Bia kon aanleggen van net buiten het strafschopgebied, waarna Ryan de bal kon wegduwen en in de rebound trapte De Camargo pal in het aangezicht van de Australische doelman.

Vormer zorgt voor beslissing

Acht minuten voor het einde viel dan de beslissing voor de Bruggelingen. Na een diepe bal van Meunier kon de ingevallen De Sutter de bal voorzetten en Vormer kon via de schouder van Dussaut de bal tegen de touwen koppen. Standard legde zich neer bij de nederlaag en in de slotfase was Fernando Menegazzo zelfs nog dicht bij de 1-4. De Braziliaan stond amper enkele seconden op het veld toen hij alleen voor Thuram verscheen, maar de Braziliaan raakte niet voorbij de Luikse doelman. Club blijft dankzij deze overwinning comfortabel aan de leiding in de Jupiler Pro League. Het heeft nu al zes punten voorsprong op Racing Genk en zeven op KV Kortrijk. Anderlecht volgt op zeven punten, maar speelt in de vooravond nog thuis tegen KV Oostende.

(KPL – foto’s Belga)

Doelpunten: 13′ Faty (1-0), 30′ Refaelov (1-1), 35′ Meunier (1-2), 82′ Vormer (1-3).

Standard: Thuram, Dussaet, Ciman, Arslanagic, Van Damme, Enoh (59′ Louis), Trebel, Faty, Mpoku (59′ Ono), Mujangi Bia, De Camargo.

Club Brugge: Ryan, Meunier, Duarte, Mechele, De fauw, Simons, Vormer, Vazquez (87′ Menegazzo), Izquierdo (79′ Gedoz), Castillo (67′ De Sutter), Refaelov.

Gele kaarten: 53′ Faty, 53′ Vazquez.

Scheidsrechter: Joeri Van de Velde.