Club Brugge blijft steken op een gelijkspel tegen Sporting Lokeren

Mijat Maric en Tom De Sutter zorgden voor de doelpunten in een wedstrijd die vooral gekenmerkt werd door heel wat slordigheden.

Bij Club Brugge was er één grote afwezige. Victor Vazquez heeft opnieuw last van zijn geteisterde knie en werd op het middenveld vervangen door José Izquierdo, die voor het eerst op die positie moest aantreden. Nog op het middenveld kreeg Claudemir de voorkeur op Ruud Vormer. Op de linkerflank behield Boli Bolingoli, die woensdag nog tweemaal scoorde in het bekerduel tegen Cercle, zijn basisplaats. Felipe Gedoz begon vanop rechts. Bij Sporting Lokeren vielen er geen verrassingen te noteren in de basiself. Denis Odoi en Giorgios Galitsios keerden terug uit schorsing en namen hun plaats opnieuw in, waardoor Gregory Mertens en Dario Melnjak naar de bank verhuisden. De wedstrijd begon met een huldiging voor doelmannen Mathew Ryan en Barry Boubacar Copa, die respectievelijk de Asian Cup en de Afrika Cup wonnen met hun nationale ploeg. Om Ryan, die ook nog verkozen werd tot beste doelman van het tornooi én beste doelman van onze competitie, extra in de bloemetjes te zetten, ontrolde de Brugse spionkop ook een groot spandoek van de Australische doelman.

Openingsgoal van Maric

In het eerste kwartier hielden beide ploegen het bij wat aftasten. Het eerste schot op doel kwam er pas in de zeventiende minuut, maar de trap van Gedoz week af in hoekschop. De eerste kans voor Lokeren was wel meteen raak. Op een hoekschop klom Vanaken het hoogst. Hij kopte door tot bij Ingason, die Ryan leek te verslaan. Bolingoli kon echter nog redding brengen op de lijn, maar in de rebound trapte Maric de bal wel tegen de touwen. Zeven minuten later stond het bijna 0-2, maar de krul van Odoi ging een half metertje over het doel van Ryan. Bij Club was de grootste kans in de eerste helft voor Izquierdo. De Colombiaan dribbelde zich nog maar eens een weg naar binnen, maar zijn lage schuiver verdween via de vingertoppen van doelman Verhulst in hoekschop. In de laatste tien minuten leek scheidsrechter Boucaut de greep op de wedstrijd wat te verliezen. Het Jan Breydelstadion ergerde zich aan het vele tijd winnen van de bezoekers én aan enkele beslissingen van de ref in het nadeel van blauw-zwart. Zo ontsnapte Odoi aan zijn tweede gele kaart toen hij Gedoz neertrok. Op slag van rust kon Meunier nog eens aanleggen, maar zijn trap met de buitenkant van de voet werd gemakkelijk gepakt door Verhulst.

De Sutter maakt gelijk

Michel Preud’homme hield aan de rust José Izquierdo in de kleedkamer en bracht Lior Refaelov in zijn plaats. De Israëliër maakte zo zijn rentree na enkele weken blessureleed en zijn inbreng zorgde meteen voor meer gevaar. De thuisploeg begon duidelijk een stuk snediger aan de tweede helft, maar grote kansen leverde dat aanvankelijk niet op. Gedoz kon wel scoren, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens voorafgaand buitenspel van Bolingoli. Blauw-zwart ging daarna nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook op het uur. Claudemir zette De Sutter alleen voor Verhulst en de Brugse spits bleef koelbloedig. Voor De Sutter was toch ook al zijn derde doelpunt na Nieuwjaar, nadat hij eerder ook al kon scoren tegen KV Mechelen en in de bekerwedstrijd tegen Cercle. Club wou daarna doorduwen en Verhulst, die tussendoor ook geel had gekregen voor tijd winnen, moest zich nog eens onderscheiden op een knal van Gedoz. In het slotkwartier ging Club daarna te slordig spelen om de Wase defensie uit verband te kunnen spelen. De grootste kans was in het slot zelfs nog voor Leye, maar zijn kopbal werd op de lijn gered door Storm. Diezelfde Storm liet in blessuretijd nog een unieke kans op het winnende doelpunt liggen.

Kloof blijft vier punten

Club Brugge laat zo een unieke kans liggen om de kloof met eerste achtervolger Anderlecht opnieuw uit te diepen tot zes punten. Paars-wit had deze namiddag in extremis nog een gelijkspel moeten toestaan in de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. AA Gent kan straks, mits winst in Charleroi, naderen tot op vijf punten van de Bruggelingen. Club maakt zich nu op voor de Europese trip naar Aalborg, waar het donderdag de heenwedstrijd van de 1/16ste finales in de Europa League afwerkt. Zondagnamiddag gaan de troepen van Michel Preud’homme dan op bezoek in de Gentse Ghelamco Arena.

Doelpunten: 21′ Maric (0-1), 60′ De Sutter (1-1).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Duarte, Mechele, De Bock, Simons, Claudemir, Gedoz (81′ Dierckx), Bolingoli (58′ Storm), De Sutter, Izquierdo (46′ Refaelov).

Sporting Lokeren: Verhulst, Odoi, Maric, Ingason, Galitsios, Overmeire, Persoons, Vanaken, Patosi (70′ Abdoun), Leye (90′ Dessers), De Pauw (81′ Remacle).

Gele kaarten: 26′ Odoi, 58′ Ingason, 66′ Verhulst, 86′ Persoons.

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut.