Club Brugge beslist match tegen Moeskroen-Péruwelz in twee dolle minuten

José Izquierdo, Tom De Sutter en Timmy Simons vanop de stip zorgden voor de 3-0-eindstand. De zware blessure van Victor Vazquez zorgt wel voor een domper op de Brugse feestvreugde.

Michel Preud’homme koos opnieuw voor zijn vertrouwde 4-3-3-opstelling. Daardoor keerde De Bock terug in de basis. Bolingoli behield zijn plaats als flankaanvaller. Duarte zat zijn laatste van twee schorsingsdagen uit, waardoor Mechele en Denswil het centrale duo vormden. Voorin speelde De Sutter. Izquierdo, die hersteld is na zijn blessure, begon op de bank. Moeskroen-Péruwelz startte zoals gewoonlijk met tien Fransen in de basis. Roeselarenaar Pieter-Jan Monteyne was de enige Belg in de startelf. De geschorste Delacourt werd vervangen door Jeanvier. Van de drie Clubhuurlingen zat enkel Verstraete in de wedstrijdselectie. Dhoest en Gano zijn geblesseerd, net als Langil. De aftrap van de wedstrijd werd gegeven door Lorenzo Schoonbaert, een terminaal zieke Clufan die straks euthanasie pleegt. Met het geven van de aftrap ging zijn laatste wens in vervulling. “Als Club straks kampioen wordt, zal ik hierboven meevieren”, liet hij deze week weten op de website van Club.

Weinig tempo voor rust

De studieronde duurde een achttal minuten. Dan opende Vandendriessche de debatten met een schot in de handen van Ryan, drie minuten later was de eerste Brugse kans voor Bolingoli, maar doelman Cros ging goed plat. Ook Refaelov en Vazquez kregen nadien nog enkele mogelijkheden, maar ook zij raakten niet voorbij Cros. De Sutter claimde nog een penalty na een duwfout van Jeanvier op De Sutter, maar scheidsrechter Dierick zag er geen graten in. De grootste kans van de eerste helft was misschien wel voor de bezoekers, maar Boli duwde de bal vanop een meter van het doel nog hoog over. Preud’homme kreeg van de ref ook nog een uitbrander toe hij geënerveerd raakte door het vele tijd winnen van Moeskroen-Péruwelz en een bal hard tegen de borst van Monteyne duwde om hem zo aan te manen om vlug in te werpen. Zeven minuten voor de rust scoorde Vazquez bijna een olympisch doelpunt. Zijn hoekschop leek binnen te waaien, maar Cros kon er nog net een handje tussensteken. Op slag van rust sloeg het noodlot dan toe voor Vazquez. De Spanjaard verstapte zich en vroeg meteen om zijn vervanging. Bij de eerste diagnose werd gesproken over een enkelbreuk.

Twee goals in twee minuten

Met Izquierdo op de flank en Refaelov in de plaats van Vazquez begon Club in overdrive aan de tweede helft. Al na vijf minuten profiteerde Izquierdo van een misverstand tussen Boli en zijn doelman Cros. De Colombiaan graaide de bal mee en deponeerde die in het lege doel. Club duwde het gaspedaal nu helemaal in en twee minuten later stond het al 2-0. Vormer knalde eerst nog op de paal, maar De Sutter kon in de rebound binnen duwen. Blauw-zwart leek tevreden met die uitslag en controleerde nadien de wedstrijd. Moeskroen-Péruwelz had geen antwoord meer in huis. De thuisploeg bleef het meeste balbezit opeisen, maar Cros echt bedreigen zat er niet meer in. Preud’homme maakte van die 2-0-bonus gebruik om sterkhouders al Refaelov en Vormer vroegtijdig naar de kant te halen, om zo verder blessureleed te vermijden. Bij de bezoekers mocht Clubhuurling Verstraete de laatste tien minuten volmaken. De 3-0 kwam er uiteindelijk toch nog. Cros gleed Dierckx onderuit op de rand van het strafschopgebied en ref Dierick wees naar de stip. Omdat Refaelov al naar de kant was, nam Simons nog eens zijn verantwoordelijkheid. De Brugse kapitein mikte de bal mooi in de benedenhoek.

Geen midweekvoetbal

Club loopt dankzij deze zege opnieuw vier punten uit op Anderlecht, al speelt paars-wit straks wel nog zijn wedstrijd van de 28ste speeldag thuis tegen KV Kortrijk. Standard staat nu op de derde plaats met vijf punten minder dan de leider. AA Gent kan straks mits winst tegen Waasland-Beveren opnieuw over de Luikenaars wippen en tot op vier punten naderen van Club. Blauw-zwart staat nu voor het eerst sinds een tijdje nog eens voor een week zonder midweekvoetbal. Volgende zaterdag spelen de Bruggelingen thuis tegen Sporting Charleroi. Vijf dagen later volgt dan de heenwedstrijd in de 1/8ste finale van de Europa League tegen het Turkse Besiktas.

Doelpunten: 50′ Izquierdo (1-0), 52′ De Sutter (2-0), 87′ Simons (penalty, 3-0).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Mechele, Denswil, De Bock, Simons, Vormer (79′ Claudemir), Vazquez (45′ Izquierdo), Refaelov (72′ Dierckx), De Sutter, Bolingoli.

Moeskroen-Péruwelz: Cros, Boli, Mezague, Jeanvier, Monteyne, Vandendriessche, Mbemba (64′ Coeff), Michel (80′ Verstraete), Dingomé, Contout (72′ Kocur), Rodelin.

Gele kaarten: 35′ Contout, 54′ Jeanvier, 62′ Vandendriessche, 73′ Mezague, 78′ De Sutter, 85′ Cros.

Scheidsrechter: Christof Dierick.