ANALYSE Club Brugge heeft zeker nog versterking nodig

© BELGA
Redactie KW

De hele week onderwerpt de sportredactie de 5 West-Vlaamse eersteklassers aan een SWOT-analyse. We gaan na hoe het staat met sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats). Vandaag : Club Brugge.

STERKTES : Basisploeg bleef intact

1


© BELGA

Van de basisploeg van vorig seizoen vertrok geen enkele speler. Van de vertrekkers stonden enkel Eidur Gudjohnsen en Tom Høgli nog regelmatig op het veld. Michel Preud’homme kan dus voortbouwen op de automatismen van vorig seizoen. Het mindere WK dat Mathew Ryan afwerkte, speelt ook in het voordeel van Club. De interesse van buitenlandse clubs voor de Aussie lijkt klein, waardoor hij wellicht nog minstens één seizoen in het Jan Breydelstadion blijft. Aan de jonge Brugse defensie werd met Davy De fauw een ervaren leidersfiguur toegevoegd. De voormalige jeugdspeler van blauw-zwart werd aangetrokken als rechtsachter, maar ook centraal of als linksachter uit de voeten kan.

ZWAKTES : Op zoek naar een extra spits

2

ANALYSE Club Brugge heeft zeker nog versterking nodig
© BELGA


© BELGA

Vooral voorin lijkt het schoentje nog te wringen bij Club Brugge. Tom De Sutter staat nog meer dan een maand aan de kant na een operatie aan een pubalgie en Nicolas Castillo, die in januari aangetrokken werd, liet in de voorbije oefenwedstrijden een bleke indruk na. Met Valerijs Sabala trok Club deze zomer nog een derde aanvaller aan, maar Michel Preud’homme lijkt vooralsnog niet te rekenen op de Let. Club kijkt daarom nog voorzichtig uit naar een extra spits.

Ook op het middenveld zouden de Bruggelingen nog iets extra kunnen krijgen. Met Fernando Menegazzo werd een ervaren Braziliaan aangetrokken, maar creativiteit moet niet meteen van hem verwacht worden. Club wordt al weken in verband gebracht met Hans Vanaken, maar het prijskaartje voor de middenvelder van Lokeren lijkt te hoog. Het management wacht daarom af wat er met Vadis Odjidja zal gebeuren in de laatste weken van de transferperiode.

KANSEN : Nog meer kansen voor de jeugd

3

ANALYSE Club Brugge heeft zeker nog versterking nodig


© BELGA

Club Brugge gaf vorig seizoen volop kansen aan de eigen jeugd en Björn Engels en Brandon Mechele hebben die met beide handen gegrepen. Beide jongeren hielden lange tijd Oscar Duarte, die een basisspeler was op het voorbije WK, op de bank. Ook dit jaar lijken er enkele jeugdspelers aan de deur van het eerste elftal te kloppen. Nikola Storm gaf in de laatste wedstrijd van vorig seizoen al zijn visitekaartje af en trekt die lijn nu door in de voorbereiding. De flankaanvaller kan dit seizoen een directe concurrent worden voor Lior Refaelov, Waldemar Sobota en Maxime Lestienne. Ook Sander Coopman mag dit seizoen op wat speelminuten hopen. De middenvelder uit Ooigem miste het grootste deel van vorig seizoen door een blessure, maar staat bij de Club Academy bekend als één van de grootste talenten.

BEDREIGINGEN : Laat vertrek van Lestienne en/of Odjidja

4

ANALYSE Club Brugge heeft zeker nog versterking nodig
© BELGA


© BELGA

Net als de voorbije jaren is de transferperiode wellicht de grootste bedreiging voor blauw-zwart. Maxime Lestienne en Vadis Odjidja kregen vorig seizoen al de belofte dat ze nu bij een goed bod mogen vertrekken, maar voorlopig is dat bod er nog niet en het is ook nog maar de vraag of het nog zal komen. Beide spelers hebben namelijk niet hun beste seizoen achter de rug. Michel Preud’homme liet eerder al verstaan dat er geen dure transfers verwacht moeten worden zolang die twee spelers nog in Brugge rondlopen. De Brugse coach wil zijn ploeg echter zo vlug mogelijk op punt hebben, want een nieuwe blamage in de Europa League moet absoluut vermeden worden.

(KPL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier