“Als we met Club verloren hebben, moet ik hem even in zijn eigen wereld laten”

Gezworen kameraden Frederiek Vandenberghe en rechtsback Davy De fauw. © Ronny Neirinck
Tom Van Houtte

Gezworen kameraden zijn ze, Frederiek Vandenberghe, zaalverantwoordelijke van restaurant Hobo’s en Davy De fauw, rechtsback van Club Brugge en ex-Zulte Waregem. Hun vriendschap reikt zo ver dat de profvoetballer vorig jaar Frederieks getuige was op diens huwelijk. “De notoire Club Bruggesupporter in mij wist met zijn vreugde geen blijf toen Davy twee jaar geleden voor blauw-zwart tekende”, weet Frederiek. Een dubbelgesprek.

Nu hij bij bekerfinalist Club Brugge voetbalt, woont Davy De fauw niet langer in Waregem maar in Knokke. De afstand weerhoudt hem er niet van om op onze vraag nog eens naar de paardenstad te komen waar hij na zijn passage bij Zulte Waregem nog altijd op handen wordt gedragen.

Voor een dubbelgesprek aan de zijde van zijn beste kameraad Frederiek Vandenberghe maakt De fauw graag tijd. “Davy kwam hier voor het eerst eten kort voor aanvang van play-off 1 in het absolute successeizoen van Essevee”, vertelt Frederiek, Waregemnaar met een hart in blauw en zwart.

“Nogal wat mensen van de club kenden Hobo’s”, aldus Davy. “De avond na de dramatisch geëindigde wedstrijd op Anderlecht, toen we even de landstitel konden ruiken, kwamen we hier ook het seizoen afsluiten.”

Davy die met een treffer over de titel beslist: mocht die droom nu eens realiteit worden…

Frederiek : “De donderdag ervoor reed ik na het werk nog naar het Regenboogstadion om het etentje met Patrick Decuyper te regelen. Een sombere avond voor mij, want Zulte Waregem had net de titeldroom van Club met 5-2 aan diggelen geschoten. En Davy, die ik zo verboden had te scoren, maakte wel het derde doelpunt zeker. De volgende zondag ontvingen wij Racing Genk.”

“Heel Jan Breydel supporterde die dag voor Zulte Waregem. Na de wedstrijd haastte ik me naar het restaurant om alles hier in gereedheid te brengen, maar aan de tv-beelden van de Markt in Waregem te zien, wist ik snel dat het Esseveegezelschap hier met redelijk wat vertraging zou belanden.” (lacht)

Smartphone

De sympathieke zaalverantwoordelijke jent zijn voetbalminnende klanten graag, zeker als ze voor de tegenpartij supporteren. “Nu Club het weer heel goed doet, kan ik weer meer uitdelen dan incasseren”, zegt Frederiek. “Dat hier nog altijd veel volk van Zulte Waregem over de vloer komt, maakt het extra leuk, zeker omdat ook de schoonmoeder van Sammy Bossut bij ons werkt.”

© Piet Eggermont

Een kleine twee jaar geleden trakteerde Davy De fauw zijn Waregemse ‘copain’ op een verrassing van formaat. Davy : “We zaten op restaurant iets te eten, toen ik hem mijn smartphone onder de neus duwde. Kijk eens wat ik nu gekregen heb.

Frederiek :Ik merkte onmiddellijk dat het om het voorbereidingsschema van Club Brugge ging. Ik schreeuwde mijn geluk uit. En ik moest dat nieuws dan nog drie weken stilhouden, hé…”

Frederiek heeft een plaats juist boven de spelerstunnel, dus moet ik maar even opkijken om hem te zien zitten

“Frederiek heeft een plaats juist boven de spelerstunnel, dus hoef ik maar even op te kijken om hem te zien zitten”, zegt Davy. “Na de wedstrijd loop ik altijd eens langs. Kunnen we elkaar niet meteen zien, dan stuurt Fred meestal wel enkele berichtjes. En als we verloren hebben zijn die anders van toon dan gewoonlijk. (lacht) Hoe goed we ook overeenkomen, Fred benadert Club en mij op zulke momenten als een emotionele diehardsupporter. Ik weet dat ik hem dan even in zijn eigen wereld moet laten.”

Benijdt de hardwerkende ober dan niet de profvoetballer, die in principe een pak minder uren moet werken voor een veel hoger loon? “Ik bekijk het anders: tegen hun 35ste… Sorry Davy, tegen hun 40ste (grote hilairiteit) moeten voetballers een heel andere carrière uitbouwen. En waar geraken ze dan nog?”

Overstap naar Anderlecht

Davy De fauw is nog niet aan die stap toe. Misschien wordt Club Brugge zelfs niet zijn laatste halte. Frederiek : “Mocht het ooit tot een terugkeer naar Zulte Waregem komen, zou ik daar zeker niets op tegen hebben, want de band met een aantal mensen van Essevee die we alle twee goed kennen is nog groot. Maar een overstap naar pakweg Anderlecht zou ik hem toch afraden.”

De vriendschap tussen de twee reikt zo ver dat Davy De fauw getuige was van Frederiek Vandenberghe op diens huwelijk op 13 juni vorig jaar (zie ook kader onderaan). Daar ging een opmerkelijk vrijgezellenweekend aan vooraf. “We maakten er een trip naar Riga van”, zegt Davy. “Ik had Frederiek wijsgemaakt dat ik niet zou kunnen meegaan wegens voetbalverplichtingen. Een aantal andere vrienden nam hem in een busje mee richting luchthaven van Charleroi. Fred, die uiteraard van niets op de hoogte was, dacht dat we naar Luxemburg reden. Tot hij plots, even voorbij Brussel werd afgezet op een parking.”

Frederiek : “Die sloebers stopten me nog snel wat geld toe voor een drankje. Daar stond ik dan… Wist ik veel dat Davy me tien minuten later zou komen opscheppen. Ze probeerden vervolgens om me als pakje in het vliegtuig te krijgen, maar dat is hen niet gelukt.”

Nachtje doorzakken

De fauw en co hadden in de Letse hoofdstad onder meer een voetbalwedstrijd tegen een plaatselijke amateurploeg geregeld. “Behalve kerken en musea viel er niet veel te zien in Riga, dus zochten we ‘s avonds op een treffelijk uur ons bed op”, schatert Frederiek het uit. Davy : “Voor een goed begrip : ik deed dat wel.” Frederiek : “Dat is het enige wat ik momenteel mis aan Davy : samen eens een stapje in de wereld kunnen zetten. De sportman die hij is, niet normaal, geen grammetje vet hangt er aan zijn lijf.”

Misschien komt dat nachtje samen doorzakken er al van in mei, indien Club na elf jaar nog eens de landstitel verovert. “Met Davy die de beslissende treffer scoort : mocht die droom eens werkelijkheid worden…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier